Який квартет без міланського дуету?

31.03.2006

      З усіх чвертьфіналістів Ліги чемпіонів лише три команди ніколи не володіли найпочеснішим клубним трофеєм Європи. Одна з них, лондонський «Арсенал», уже зробила вагому заявку на вихід до півфіналу, а в середу наслідувати лондонців намагалися досі не короновані «Ліон» та «Вільяреал». Особливу мотивацію в цьому розіграші має французький клуб, оскільки фінал головного єврокубка цієї весни відбудеться в Парижі під гаслом «50 років чемпіонів». Крім того, підопічним Жерара Ульє дуже кортить покращити свій показник останніх двох сезонів, коли вони зупинялися саме на цій стадії елітного турніру. А ось чилійський тренер «Вільяреала» Пеллегріні висловлює неабияке задоволення, що його команду не відносять до числа фаворитів — дон Мануель не проти повторити шлях «Порто», який у 2004 році заволодів трофеєм, маючи саме статус «темної конячки».

      Обом новим амбіційним претендентам на місце в історії позавчора протистояв футбольний Мілан. І в обох випадках «претенденти» змушені були стримувати італійських грандів, навіть не мріючи нав'язати їм свою гру.

      «Ліону» у рідних стінах було важко шукати щастя в атаці, зокрема й через те, що конструктор гри французів бразилець Жуніньйо Пернамбукано відбував дискваліфікацію. А загалом уже з перших хвилин протистояння на стадіоні «Жерлан» «россо-нері» нагадали господарям, що спочатку варто подбати про захист. Головною проблемою «Ліона» став кращий бомбардир нинішньої суперліги Андрій Шевченко, котрий уже у стартовий відрізок матчу тричі спромігся вийти на вигідну ударну позицію, однак відзначитися не зумів. «Винен» у цьому досвідчений голкіпер Грегорі Купе, завдяки якому впевненість повернулася й до решти гравців «Ліона».

      Слабкою ланкою «Мілана» в цій грі був майже 40-річний захисник Алессандро Костакурта — він був змушений діяти на правому фланзі оборони. Над повільним ветераном добряче познущалися, однак до влучного удару у ворота Діди це не призвело. У другому таймі небезпека біля воріт гостей зникла зовсім, бо на своє місце повернувся символ «Мілана» Паоло Мальдіні, який допоміг звести нанівець спроби фінішного штурму у виконанні «Ліона». Прикметно, що навіть за наявності Мальдіні на полі капітанську пов'язку носив наш Шева. Пару в атаці йому спочатку складав Джилардіно, а в другому таймі — Індзагі. Однак, крім Андрія, «додаткові» гольові моменти біля воріт господарів мали не вони, а півзахисник Кака. У підсумку на табло залишилися нулі, які, враховуючи вміння підопічних Ульє грати від оборони та повернення в основу Жуніньйо, залишають командам приблизно рівні шанси перед поєдинком на «Сан-Сіро».

      Відомий міланський стадіон, який змінює назву в залежності від господаря матчу, у середу був «Джузеппе Меаццою» і став свідком швидкострільності іспанської «субмарини». Не минуло й хвилини після стартового свистка, як «Вільяреал» забив. Після «пробного» удару Хосе Марі завжди надійний Тольдо невпевнено відбив м'яч на Форлана, який спокійно відправив його у сітку.

      На щастя Манчіні, його бомбардири «прокинулися» у потрібний момент і виконали свій мінімальний обов'язок. Бразилець Адріано досить швидко відновив статус-кво, записавши на свій рахунок 12-й гол у 15 матчах Ліги чемпіонів. А нігерієць Мартінс, замінивши травмованого Рекобу, спочатку «вимотав» суперників, а потім вдало завершив ударом головою навіс Станковича (до речі, серб був асистентом і в першому випадку).

      Тепер на «Інтер» чекає важкий виїзд, особливо з огляду на невтішну статистику гостьових матчів — 10 поразок у 14 поєдинках. З іншого боку, останній вояж до Іспанії завершився для «чорно-синіх» розгромом «Валенсії» (5:1).

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу.

Перші матчі (ігри середи):

«Ліон» (Франція) — «Мілан» (Італія) — 0:0

«Інтер» (Італія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 2:1

      Голи: Адріано, 7; Мартінс, 54 — Форлан, 1