Від гріха подалі

28.02.2006
Від гріха подалі

Скоро в країнах ЄС можна буде купити тільки такий термометр.

      Якщо пропозицію схвалять депутати Європарламенту та міністри ЄС, і рішення щодо заборони потенційно небезпечних термометрів буде прийнято, вже за кілька років традиційні скляні градусники, наповнені ртуттю, зникнуть з ужитку більшості європейців. Заборона буде стосуватися ртутних термометрів для виміру температури тіла, а також кімнатних термометрів, барометрів і приладів для виміру артеріального тиску, передає агенція «Рейтер». Виняток зроблять лише для спеціального устаткування, зокрема для складних медичних приладів, яким на даний момент не можна знайти адекватну заміну.

      «Такий крок дозволить скоротити кількість токсичної ртуті, яка потрапляє разом зі сміттям у навколишнє середовище, — заявив комісар ЄС із питань промисловості Гюнтер Ферхойген. — А це позитивно вплине на здоров'я громадян та стан нашої екології». Комісар нагадав, що для виробництва ртутних вимірювальних і контрольних приладів у країнах Євросоюзу щорічно використовується від 30 до 33 тонн ртуті. І як би акуратно не поводились люди з такими приладами, термометри розбиваються, срібний метал розлітається на десятки маленьких кульок, забивається у волокна килимів і тріщини в підлозі й швидко випаровується, а це становить найбільшу небезпеку для людини. Надихавшись парами ртуті, людина отримує важке отруєння легенів, нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту, пошкодження центральної нервової системи, а це призводить до судом, порушення мови, сліпоти, втрати слуху і навіть сметрі. Для того щоб убезпечити громадян від таких неприємностей, ЄС пропопує виробникам термометрів збільшити виробництво альтернативних вимірювальних приладів: спиртових та цифрових. Зарубіжні організації з охорони здоров'я вітають пропозицію Євросоюзу і відзначають, що електронні градусники є досить точними, доступними за ціною і легкими у використанні альтернативними приладами, які ніяк не погіршать здоров'я людини. 

      До слова, в Японії безконтактні термометри масово продають в аптеках і користуються неабияким попитом. Як повідомляють «Медновини», градусник від компанії «Ебара» вимірює температуру тіла людини за інфрачервоним випромінюванням: достатньо наблизити прилад до чола пацієнта, почекати 3-4 секунди, і розумна електроніка визначить температуру з погрішністю до 0,2 градуса. Творці приладу відзначають, що він виключає ризик передачі вірусних інфекцій і є незамінним для «обслуговування» немовлят і важко хворих людей.

      Незважаючи на всі переваги безконтактного термометра, навряд чи новинка набуде великої популярності серед українців. Наші люди поки не готові платити такі гроші за елементарний пристрій для вимірювання температури (в Японії він коштує близько 225 доларів), та й ртутні градусники у нас ніхто не забороняє. Принаймнi поки що.