Поверніть мені дитинство!

21.02.2006
Поверніть мені дитинство!

Тепер дітям є де подивитися мультики. (Вікторії ЖАРІНОВОЇ.)

      Важко повірити, що діти також хворіють на рак. Важко уявити собі відчуття батьків, які щойно дізналися про хворобу своєї «кровиночки». Мало хто виходить без сліз із лікарняної палати, в якій лежать хворі хлопчики й дівчатка — всі як один худі, з лисими головами, з великими сумними очима, які не вміють бешкетувати й голосно сміятися, які рано дорослішають і, на жаль, рано йдуть із життя. Держава як може допомагає цим тихим, хворобливо спокійним дітям, щороку виділяючи мільйони гривень на закупку дорогих препаратів, реактивів та обладнання для онколікарень, але цього все одно не вистачає для порятунку всіх, кого ще можна врятувати. А про реабілітацію дітей, які пережили сильний фізичний біль, яким вдалося перемогти рак після виснажливих процедур, годі й казати... Про те, щоб збудувати для таких пацієнтів великий реабілітаційний центр десь на березі моря, мріють представники Міжнародного благодійного фонду «Хоспіс Україна». Втім для реалізації такого проекту треба набагато більше коштів, аніж вдається зібрати, тому фонд поки обмежується не такими масштабними, але не менш важливими справами. Так, минулого тижня «Хоспіс Україна» відкрив дитячу ігрову кімнату в Київському обласному онкодиспансері. Хворі діти багато часу проводять у палатах (середній курс лікування — 64 дні), а з організацією навчання й відпочинку дітей у лікарні зазвичай виникають проблеми. Лікарі впевнені, що затишна кімната з новими меблями та іграшками, у якій можна малювати й читати, слухати музику, дивитися мультфільми і навіть співати караоке, допоможе маленьким пацієнтам хоч трошки забути про свої труднощі.

      За словами президента благодійного фонду Валерія Дутого, за ці два роки зробили чимало. Так, у 2004 році за кошти, зібрані фондом, відкрили дитячу палату в Київській міській онкологічній лікарні на вулиці Верховинній. Приміщення фактично перетворили на житлову кімнату, в якій можуть жити батьки хворої дитини: там поставили зручні м'які меблі, спеціально підібрали шафу й невелику стінку-гірку, на підлозі постелили пухнастий килим, установили кондиціонер... Через півроку «Хоспіс Україна» капітально відремонтував дитяче відділення в Дитячій клінічній лікарні № 2, розраховане на 40 ліжок. Відділення, яке не ремонтували близько двадцяти років, було повністю перероблене: там з'явилися нові вікна й двері, сантехніка й світло, сучасне обладнання на кухні та в їдальні, почала працювати пральня для мам, лікарі отримали нове медичне обладнання. Першого червня 2005 року фонд організував поїздку 12 онкохворих дітей, які пройшли курс хіміотерапії, на реабілітацію до Трускавця. Завдяки добровільним внескам, які робили небайдужі люди, цього року фонд подарував онкохворим дітям 100 квитків на новорічні вистави в Палаці спорту і зміг відправити шістьох дітей у супроводі лікаря в Карпати, щоб маленькі пацієнти весело провели зимові канікули...

      У подальших планах фонду — створення першого в Україні безкоштовного дитячого реабілітаційного спортивно-оздоровчого центру в одній із курортних зон України. У такому центрі планується розмістити основний корпус та парк розваг, зоологічний сад, невеликий аквапарк, майданчики для приготування шашликів, бібліотеку, ігрову кімнату, міні-кінотеатр для перегляду фільмів і мультфільмів, інтернет-клуб тощо. Гуляючи в парку, діти зможуть відпочити в аквапарку, покататися на каруселях, осідлати поні, проїхатися на велосипеді чи роликах, посидіти на траві поруч з кроликом, поспостерігати за гусаком чи маленьким декоративним поросям у саду, кажуть представники фонду «Хоспіс Україна». Батьки опромінених дітей знають, що хвороба забирає безтурботне дитинство й радість спілкування: малюки дуже швидко втомлюються, їм не вистачає здоров'я на звичайні пустощі й ігри, немає сил для того, щоб радіти новій іграшці чи книжці... Для того, щоб врятувати дітей, які пережили важкий курс хіміотерапії та опромінення, від повільного «затухання», треба «висмикувати» їх зі звичного оточення, наповнюючи їхнє життя новими враженнями та відчуттями, а центр у курортній зоні міг би допомогти не одному десятку маленьких українців.

      Крім того, у довгостроковій перспективі фонду — створення Комбінату побутового обслуговування груп населення з невиліковною формою раку. Комбінат буде збирати інформацію про пенсіонерів, інвалідів і малозабезпечених людей, хворих на рак, готувати їжу для тих, хто найбільше потребує допомоги, розвозити обіди адресатам, прати й прасувати білизну та речі хворих, а також видавати людям спеціальні ліжка, візки й палички.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ 

      За статистикою, на 100 тисяч маленьких українців припадає 11—12 онкохворих, а за показниками смертності від злоякісних новоутворень дітей до 14 років Україна посідає п'яте місце в Європі. Онкохворі діти отримують спеціалізовану медичну допомогу в обласних та міських дитячих лікарнях, онкологічних диспансерах, науково-дослідних інститутах АМН. За даними Міністерства охорони здоров'я, у 2004 році у закладах системи МОЗ працювало 215 дитячих онколіжок, на яких пролікувалося 3640 дітей. У Державному бюджеті України на 2006 рік для лікування дітей, хворих на злоякісні новоутворення, передбачено 20 мільйонів гривень лише на закупівлю медикаментів

КОНТАКТИ

      Додаткову інформацію про те, чим ви можете допомогти онкохворим дітям, читайте на сайті www.hospіce-ukraіne.org.