Перехід війська Кушнирюка через Альпи

31.01.2006
Перехід війська Кушнирюка через Альпи

      Хоч би яке місце посіла тепер збірна України на чемпіонаті Європи, її вояж у Швейцарію можна вважати успішним з огляду на майбутнє. Ніхто не відніме тепер у тренера Сергія Кушнирюка заслуги у становленні згуртованої команди з бійцівськими якостями. Наша збірна залишилася на турнірі з одним голкіпером (після травми основного воротаря Бутка), в основних снайперів збився приціл, але тренеру таки вдалося перевести своє «військо» через Альпи. Принаймні вихід «із групи» в такій ситуації напрошується на аналогію саме з суворовським подвигом.

      Навряд чи безпорадність на старті, яка призвела до нищівної поразки полякам, була стратегічною хитрістю наших гандболістів. Але чинні віце-чемпіони Європи словенці більшу частину матчу з українськими аутсайдерами відігравалися, а швейцарцям недооцінка «синьо-жовтих» узагалі коштувала путівки до наступного раунду.

      Матч зі словенськими фаворитами розпочався з досить агресивного захисту, в основі якого була персональна гра Йовичича проти нашого «далекобійника» Шельменка. І в цей момент українці несподівано продемонстрували, що їхня тактика не обмежується атаками із задньої лінії. У підсумку українцям вдалося зламати гру супернику. Відтоді, як наші гандболісти за п'ять хвилин перетворили рахунок 2:7 на 9:7, словенці втратили свої ігрові ідеї. Підопічні Кушнирюка демонстрували стійкість у захисті і закидали один за одним легкі м'ячі в контратаках, вигравши перший тайм. Повинні були вигравати і матч загалом, але, як часто трапляється з нашими гандбольними командами, їх відверто «прихопили» судді. Пішла гра у Руслана Прудіуса, який продемонстрував стовідсотковий показник результативності (7 із 7), несподіванкою для опонентів стали й успішні відриви Юрія Петренка (реалізував 5 із 6 кидків). Загалом підопічні Славко Івезича повинні завдячувати чеським «служителям Феміди», які допомогли «поставити аутсайдера на місце». На 53-й хвилині екс-білорус Сергій Рутенко зрівнює рахунок — 28:28. На 57-й хвилині чехи залишили українців без ефективного Петренка (третє вилучення), згодом оштрафували Віталія Ната. У підсумку. Юрош Зорман приніс словенцям перемогу і достроковий вихід у наступний раунд.

      Але наші хлопці вже повірили в себе. І наступного дня підопічні Кушнирюка продемонстрували вміння «тримати удар». У присутності трьох з половиною тисяч глядачів, які палко підтримували збірну Швейцарії, українці не знітилися і просто «винесли» господарів чемпіонату з майданчика і Євро-2006 загалом. Тренер опонентів Арно Ерет явно не чекав від України такого активного захисту з Юрієм Петренком у ролі персонального опікуна Томаса Готші, лідера швейцарських атак. Він зміг уперше відзначитися лише на 18-й хвилині — і знову наче щез із майданчика. У нас же в цей день пішла гра в усіх голеадорів — Шельменка, Андрющенка (нарешті!), Стецюри та Костецького.

      Така команда вже починає нам подобатися і спонукає навіть до оптимістичних думок щодо другого етапу, де суперниками українців у Базелі стануть німці (31.01), іспанці (01.02) та французи (02.02). Щоправда, не завадило б нашому єдиному голкіперу Сергію Білику хоч трохи покращити показник «сейвів».

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Чоловіки (Швейцарія).

Результати 2—3-го турів і підсумкові таблиці груп

      Група А: Україна — Словенія — 31:33 (17:16; Прудіус — 7, Шельменко — 6, Петренко, Нат, Костецький — 5), Швейцарія — Польща — 31:31; Швейцарія — Україна — 30:37 (14:21; Стецюра, Шельменко, Андрющенко — 7, Костецький — 6), Словенія — Польща — 33:29.

      Становище команд: Словенія — 6, Польща — 3, Україна — 2, Швейцарія — 1.

      Група В: Словаччина — Німеччина — 26:31, Іспанія — Франція — 29:26; Німеччина — Франція — 25:27, Іспанія — Словаччина — 34:25.

      Становище команд: Іспанія — 5, Франція — 4, Німеччина –3, Словаччина — 0.

      Група С: Угорщина — Сербія і Чорногорія– 24:29, Ісландія — Данія — 28:28; Угорщина — Ісландія — 35:31, Данія — Сербія і Чорн. — 33:29.

      Становище команд: Данія — 5, Ісландія — 3, Сербія і Чорн., Угорщина –2.

      Група В: Португалія — Росія — 32:35, Норвегія — Хорватія — 28:32; Португалія — Норвегія — 27:37, Хорватія — Росія — 29:30.

      Становище команд: Росія — 6, Хорватія — 4, Норвегія — 2, Португалія — 0.

      Становище команд у другому груповому раунді (з урахуванням уже набраних очок):

      Група 1: Словенія — 4, Іспанія — 3, Польща, Франція — 2, Німеччина –1, Україна — 0.

      Група 2: Росія — 4, Ісландія, Данія — 3, Хорватія — 2, Норвегія, Сербія і Чорн. — 0.