По правду до Президента

28.12.2005

      Пристрасті навколо НСК «Олімпійський» досягли свого апогею. Напередодні новорічних свят майбутнє головної арени країни мають вирішити на найвищому рівні. Як відомо, не так давно з'явилося рішення робочої групи на чолі з міністром у справах сім'ї, молоді та спорту Юрієм Павленком про зупинення будівництва перед стадіоном. Але виявилося, що воно ніяк не вплинуло на замовників будівництва. Це й спонукало не байдужих до цієї проблеми спортивних авторитетів напряму звертатися до найвищих посадових осіб держави і столиці.

      Учора в прес-центрі НСК «Олімпійський» у присутності членів Асоціації спортивних журналістів України відбулося підписання відкритих листів до Президента Віктора Ющенка та мера Києва Олександра Омельченка. Свої автографи під закликом про порятунок однієї з найбільших арен Європи поставили президент ФФУ, член виконкому УЄФА і народний депутат України Григорій Суркіс, президент НОК, член виконкому МОК і народний депутат Сергій Бубка, президент Федерації легкої атлетики, народний депутат Валерій Борзов, голова Ради ветеранів фізичної культури і спорту України Михайло Бака, президент Національної спілки архітекторів України, народний архітектор України Ігор Шпара, головний тренер футбольної збірної, народний депутат Олег Блохін.

      У зверненні до глави держави, зокрема, наголошується на тому, що саме завдяки його підтримці Україна та Польща вийшли до другого етапу тендеру УЄФА на проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

      «У своєму оціночному звіті УЄФА зазначила, що українсько-польська заявка підготовлена на високому професійному рівні та єдина, що містить стратегію щодо її просування і реалізації у майбутньому, — йдеться в листі. — Україні та Польщі видали аванс довіри. Це — стимул, завдяки якому ми можемо за 5 років просунутися в економічному і соціальному розвитку настільки, наскільки за інших умов не просунулися б і за 25 років. Отже, недалекоглядність сьогодні може дорого коштувати нашому народові у майбутньому.

      У досьє заявки до УЄФА були надані відповідні гарантії, а також графік реконструкції Національного спортивного комплексу «Олімпійський», програму забезпечення безпеки глядачів. Однак, незважаючи на запити до Вас, пане Президенте, від народних депутатів Самойлик К.С. від 22 червня 2005 року та Суркіса Г.М. від 1 листопада 2005 року і Ваші доручення уряду, керівникам міністерств, голові Київської міської державної адміністрації з цього питання, на площі перед НСК «Олімпійський» з порушенням усіх норм та правил продовжується будівництво, що практично перекреслює подальшу роботу комплексу.

      Своїм рішенням від 27 листопада 2003 року № 236-4/1111 Київська міська рада надала НСК «Олімпійський» у постійне користування 18,95 га земельної ділянки, але державний акт на право постійного користування нею до цього часу не виданий. Водночас здійснюється вилучення земельних ділянок — 19.07.2005 року рішенням №882/3457 Київська міська рада вилучила 1,97 га ділянки НСК «Олімпійський», на якій розміщені будинки та споруди господарського та фізкультурно-оздоровчого характеру. Це фактично знищує єдиний в Україні Національний спортивний комплекс і позбавляє національну збірну команду з футболу  стадіону для проведення домашніх матчів.

      З цього приводу офіційний представник УЄФА з питань безпеки стадіонів Ерні Уолкер, що перебував в Україні з 6 по 8 грудня, зауважив, що з метою безпеки недопустимо забудовувати майданчик перед стадіоном. Отже, участь України в тендері УЄФА без НСК «Олімпійський», на якому, до речі, за обопільною згодою польської та української сторін у разі перемоги у тендері має відбутися фінальний матч, опиняється під великим сумнівом, що може дискредитувати державу в очах європейської спільноти.

      Звертаємося до Вас, шановний пане Президенте, як до гаранта Конституції дати оцінку тому, що відбувається, доручити відповідним органам у стислі терміни затвердити концепцію реконструкції «Олімпійський» і прилеглої до нього території та забезпечити  введення комплексу в експлуатацію в 2010 році.

      Врегулювання ситуації навколо Національного спортивного комплексу дасть можливість використати наданий нам шанс і побудувати нову Україну, як це зробила Португалія, приймаючи чемпіонат Європи 2004 року з футболу.

      Ми просимо Вас, Вікторе Андрійовичу, прийняти політичне рішення і взяти під свій патронат підготовку й участь України і Польщі в тендері УЄФА».

      Заклик зупинити будівництво на Фізкультурній площі міститься і в листі до мера столиці та депутатів Київради. Їм підписанти нагадують, що до спільного досьє заявки, яке було подано до штаб-квартири УЄФА, включено й гарантії Київської міської держадміністрації стосовно загальної підтримки заходу і відповідальності за всі питання охорони й безпеки під час та після проведення заходів Євро-2012.