Росію накриє цунамі «Океан Ельзи»

18.11.2005
Росію накриє цунамі «Океан Ельзи»

Вакарчук у Палацi спорту: все повертається на круги своя. (Фото надане прес-службою «ОЕ».)

      У середу київським концертом у Палаці спорту «Океан Ельзи» закінчив тур Україною на підтримку нового альбому Gloria. Зважаючи на поведінку «ОЕ» на сцені — наприкінці концерту гітарист Петро Чернявський розтрощив гітару, а друзки кинув «у народ», Вакарчук «сходив» у фан-зону, де позбувся своєї червоної сорочки, плюс традиційна експресія та кілька пісень, заспіваних «на додачу», — заключний концерт для гурту видався найкращим, хоча людей було менше, ніж на першому. Загалом же під час туру група відвідала 30 міст, зібравши, судячи з кількості проданих квитків, приблизно 23 тисячі меломанів. За словами Святослава Вакарчука, це більше, ніж у попередньому турі «Суперсиметрія», коли «ОЕ» відвідав 42 населених пункти: «Чи це люди стають прихильнішими до рок-музики, чи психологія самих концертів змінюється, але слухачів було більше, попри зменшену кількість міст», — зазначив він на прес-конференції в Палаці спорту. Цього разу гурт спілкувався з журналістами, сидячи в позі лотоса на індійських подушках, на зеленому тлі прикріпленої до стіни скотчем тканини.

      На думку Святослава, у містах на сході України, які мають більшу густоту населення, ніж у західному регіоні, на концертах панує рок-н-рольний настрій. На противагу їм Захід країни, за винятком Львова, ознаменувався камерністю проведених концертів. На заключний виступ «ОЕ» запросили дітей з інтернатів та сиротинців Київської області. «Про таких дітей часто говорять або, радше, тільки й говорять, або вони більше знайомі, скажімо, з офіційною культурною програмою держави, — вважає Святослав Вакарчук. — Тому ми раді розширити їхній світогляд... Таким жестом ми даємо більше, ніж просто концерт, адже це також спілкування зі світом, в який рано чи пізно їм доведеться потрапити».

      Також у середу європейський канал МTV, що має мережу по всій Європі, повідомив про намір зйомок та трансляції майже годинного фільму про групу «Океан Ельзи». Цей фільм буде створено у співпраці з Міжнародною організацією з міграції (МОМ), зокрема швецького уряду, який, за словами його уповноваженого міністра Ганса Гуннара Адена, вже давно підтримує програми проти торгівлі людьми у пострадянських країнах, зокрема у Молдові та Білорусі. Фільм розповідатиме про «ОЕ», їхній загальнонаціональний тур, під час якого проводилася роз'яснювальна робота, скерована на підвищення обізнаності населення з питань торгівлі людьми, інтерв'ю з групою та українськими організаціями, які протидіють сучасній работоргівлі, епізоди з життя нічного Києва, цікаві магазини та визначні місця, що приваблюють туристів. Стрічку покажуть у рамках програми Switched On, і українці будуть першими музикантами, які візьмуть участь у подібній акції. До того у 30-хвилинному документальному фільмі «Нелюдська торгівля» знімалася Анджеліна Джолі. Цей фільм побачать 19 мільйонів глядачів каналу MTV у більш ніж 22 країнах, включно з Туреччиною, Ізраїлем, країнами Південної Африки та Близького Сходу.

      У четвер Cвятослав Вакарчук разом із Юрієм Покальчуком, Василем Вовкуном, Русланою, Олегом Скрипкою, Олександром Злотником та іншими діячами культури та мистецтв на запрошення штаб-квартири НАТО вилетів до Брюсселя. Сьогодні та завтра вони матимуть там низку офіційних зустрічей, загалом же поїздка носить інформаційний характер — НАТО знайомить людей, які формують громадську думку в країні, з напрямами своєї діяльності.

      Другого грудня «Океан Ельзи» починає турне Росією, в концертному графіку гурту є, втім, і Алмати, Рига та Мінськ. «От у нас уже кілька днів не відбувається концертів, — сказав Вакарчук у перерві між передостаннім концертом, 6 листопада у Луганську та 15 — у Києві, — і я, як це не дивно, вже якось скучив за ними». «Скучати» доведеться недовго — російський тур триватиме з 2 грудня по 25 лютого 2006-го і закінчиться великим концертом у московському Палаці спорту (в Лужниках).

      Свою думку про стосунки між Росією та Україною під час одного з минулорічних концертних візитів до наших сусідів Вакарчук розказав російському інтернет-порталу Zvuki.Ru: «Політично ми різні, тому що Росія — це імперська країна з монархічними традиціями, а Україна — гетьманська країна, з виборними, демократичними настроями, але це тільки політика, а в іншому ми схожі! Я вважаю, що для всіх нас буде краще, якщо будемо жити в різних державах, але при цьому їздити один до одного в гості, тому що друзі, навіть найближчі, повинні жити в різних квартирах, щоб не виникало зайвих проблем. ...Це взагалі дуже чудово і символічно, що ми, українська група, що пропагує українську музику, будемо виступати в залі з назвою «Росія»! У нас найбільш пафосний, попсовий зал називається «Україна», і там постійно виступають з гастролями російські зірки, тому все нормально».

      Інші плани: можливо, буде випущено відеоверсію концертів «ОЕ» у DVD-форматі. Можливо, «Океан Ельзи» заспіває російською або англійською, але не скоро: «Хоч моя англійська досить хороша, але для того, щоб нею співати, потрібно відчувати цю мову, як рідну. Я такої сміливості, як деякі наші виконавці, ще не маю», — переконаний фронтмен гурту.

      Можливо також, що пісні «ОЕ» стануть музичним оформленням до якогось iз трьох фільмів, які безпосередньо чи опосередковано стосуються Помаранчевої революції і зйомки яких саме тривають в Україні. За словами Святослава Вакарчука, iз запрошеннями до співпраці з «ОЕ» «зверталися разів, мабуть, 30, як зробимо, ми ще не вирішили, але єдиною умовою нашої участі повинно бути лише естетичне навантаження від пісень, тобто щоб у фільмі політика була радше мізансценою, а не сюжетною лінією». Нагадаємо, що гурт «Естетік Ед'юкейшн», який наполовину складається з колишніх учасників «Океану Ельзи», вже підтвердив свою музичну участь у фільмі «Оранж лав».