Гусин-ас знає, як перемогти АЗ?

20.10.2005

      «Наш суперник виграв за рахунок досвіду, суворої дисципліни, самопожертви, переваги в єдиноборствах і гарної гри в захисті», — так сказав про клуб АЗ наставник «Шахтаря» Мірча Луческу після поразки голландцям у Донецьку в рамках Кубка УЄФА навесні цього року. Сьогодні команду з Алкмаара (а це 100-тисячне місто відоме своїм сирним ринком) у першому турі групового турніру Кубка УЄФА прийматиме «Дніпро».

      Євгену Кучеревському залишається сподіватися на власне пророцтво, згідно з яким його підопічні налаштовуються лише на єврокубкові матчі. Бо в національному чемпіонаті дніпряни не демонструють жодної з березневих переваг «АЗів», які актуальні для голландської команди й тепер. І це при тому, що на тренерському містку півфіналіста попереднього розіграшу Кубка УЄФА (а алкмаарці поступилися «Спортингу» лише в додатковий час) відбулася ротація.

      Відродження АЗ почалося у 2002 році з приходом у клуб Ко Адріансе. Цього літа, поновивши гідне реноме «Алкмаара», цей тренер виїхав до Португалії — працювати з «Порту». І команду очолив Луї ван Галь, відомий своїми перемогами з «Аяксом» у 1990-х роках у Лізі чемпіонів, Кубку УЄФА і тричі — в національному чемпіонаті. Ван Галь і сьогодні відверто визнає: «Я — «аяксівська» людина, і це може завадити мені в такому «анти-аяксівському» клубі, як цей». До речі, за останні 40 (!) років лише одному клубу, крім великої «трійки»: «Аякса», «Фейєноорда» і ПСВ, — вдалося виграти чемпіонат Нідерландів. І зробив це в 1981 році саме АЗ.

      Цей сезон нові підопічні ван Галя розпочали більш ніж упевнено, вигравши в шістьох стартових зустрічах. Але в Дніпропетровськ голландці вчора приїхали після нищівної поразки ПСВ (0:3) і втрати лідерства у першості. «Дніпро», який грає, «коли має бажання», може скористатися таким психологічним станом суперника, якщо наведе лад у самому собі. Адже цих вихідних у Луцьку дніпряни «вчисту» програли далеко не найдосконалішій команді чемпіонату.

      Проти успішного результату для «Дніпра» — нова тенденція, з якою алкмаарці обігрують пострадянські клуби. Спочатку був «Шахтар» — 3:1 і 2:1, а минулого місяця — самарські «Крилья совєтов» нашого Андрій Гусина — 3:5 і 3:1. Як бачимо, козир АЗ — досить потужна атака, яку уособлюють Кеннет Перес і знайомий багатьом за виступами в шотландському «Рейнджерс» 32-річний грузин Шота Арвеладзе. Проте оборона «Алкмаара» цього сезону значно частіше помиляється і особливо непереконливо виглядає на виїзді.

      Андрій Гусин, який побував нещодавно у Дніпропетровську зі збірною України, дав детальну характеристику голландському клубу, з якої випливає, що потенційного лідера групи D можна обігрувати вдома, якщо заблокувати активних крайніх півзахисників та єдиного центрфорварда — ресурс контратак АЗ.

      А чи вдасться «Дніпру» ще раз «постати з попелу» сьогодні о 21:00, побачить  лише невелика частина телевболівальників. За повідомленням офіційного сайту ФК «Дніпро», трансляцію з Дніпропетровська вестиме канал «Мегаспорт». Саме йому начебто вдалося викупити права на показ матчу «Дніпра», які насправді продані... німецькій маркетинговій компанії SportFivе.