Хаос передсвяткової пори

06.10.2005
Хаос передсвяткової пори

Палестинські поліцейські продовжували стріляти в повітря і після виходу з приміщення парламенту. (Фото РЕЙТЕР.)

      Безвладдя та хаос, які встановилися на території Сектору Газа після остаточного виведення звідти 7 вересня ізраїльських військ, тривають і далі і в понеділок стали причиною чергового загострення ситуації. Приблизно 40 палестинських поліцейських, стріляючи у повітря з вогнепальної зброї, взяли штурмом будинок парламенту в місті Газа і висунули владі вимогу рішуче розправитися з радикальною палестинською організацією «Хамас», повідомила ізраїльська газета «Хаарец». Палестинські поліцейські продовжували стріляти у повітря і після видворення їх охороною з приміщення парламенту. Один з них при цьому заявив кореспонденту «Рейтеру»: «Вчора нам не вистачило куль. Ми навіть не мали чим захищати себе. Наш командир загинув у нас на очах, а ми змушені були втікати з-під куль.  Ми вимагаємо, щоб палестинське керівництво зайняло рішучу позицію стосовно «Хамасу». Ми проливаємо за них кров, а вони нічого не роблять».

      У зв'язку з інцидентом було перервано засідання парламенту, але бунтівні поліцейські не ввійшли до зали засідань. Інцидент стався наступного дня потому, як у Газі під час перестрілки між бойовиками «Хамасу» та поліцією Палестинської Автономії три особи загинули та 50 отримали поранення.

      Недільна збройна сутичка була найсерйознішим інцидентом у протистоянні між різними палестинськими угрупованнями з початку вересня, коли Сектор залишили ізраїльські війська. Палестинська поліція після інциденту в понеділок підтвердила, що і надалі буде з усією рішучістю підтримувати безпеку в Секторі Газа та здійснювати контроль за виконанням наказу про заборону неуповноваженим особам мати при собі зброю у громадських місцях.

      Поліція взяла штурмом приміщення власного парламенту саме в той час, як депутати дискутували з приводу проблем палестинського уряду, який виявив повну нездатність справитися з хаосом у Секторі Газа та на Західному березі Йордану. По обговоренню законодавці проголосували 45 голосами «за» при 5 «проти» за звернення до голови ПА Махмуда Аббаса з вимогою створити впродовж двох наступних тижнів новий уряд. Водночас парламент не підтримав пропозицію окремих депутатiв негайно проголосувати вотум недовіри голові уряду Ахмеду Кореї.

      У разі негайної відставки уряду на палестинських теренах запанує повна анархія. Парламентарії вирізняються винятковим нарцисизмом і постійно переконують народ, що у всьому винен президент і уряд, але не вони. Не є в цьому винятком і палестинці. Депутат від правлячої партії Аббаса «Фатах» Фрейх Абу Медейн звернувся до співвітчизників з провокаційними словами: «Я закликаю палестинський народ вийти на вулиці на демонстрацію як проти палестинського керівництва, так і проти незаконних збройних формацій».

      Після інциденту з поліцією та звернення парламенту про створення нового уряду голова ПА Махмуд Аббас змушений був прокоментувати конфлікт з «Хамасом». Під час зустрічі з журналістами у своєму офісі в місті Газа президент заявив: «Ми не будемо мовчати, дивлячись на все це. Це мафіозна поведінка, і з хаосом потрібно покінчити... Влада готова застосувати всі засоби для припинення публічного брязкання зброєю». «Те, що відбувається, — це повний хаос. І це безвідповідально. Кажуть, що це випробовування для Палестинської держави. Але якщо ми і далі будемо йти цим шляхом, то люди скажуть, що ми взагалі не заслуговує на державу», — заявив трохи пізніше розчарований Аббас у телезверненні до співгромадян. Але важко уявити, як Аббас збирається справитися з радикалами, якщо вони значно краще озброєні, ніж палестинська поліція. У Сектор Газа після виходу ізраїльтян попливла контрабандна зброя. Як результат, ціна автомата Калашникова, наприклад, як свідчить «Рейтер», відразу ж упала на чорному ринку з двох тисяч доларів до 1200.

      А нову зброю кортить випробувати. Недільна сутичка була найбільшим внутрішньопалестинським конфліктом, починаючи з 1996 року. Бій тривав шість годин і закінчився лише з настанням темряви в результаті втручання єгипетських посередників. Згаданий збройний інцидент 1996 року також був спричинений спробою керівництва ПА приструнити «Хамас» та здійснити арешти низки його керівників після того, як радикали провели серію самогубних бомбових замахів у Ізраїлі.

      Наступного дня після недільної сутички обидві сторони поклали одна на одну вину за початок конфлікту. Міністр внутрішніх справ Палестини, якому також підпорядкованi спецслужби, пояснив, що конфлікт розпочався з несуттєвої дрібниці. Двоє чоловіків почали сварку у довгій черзі біля банкомату перед банком у місті Газа. Один з них покликав на допомогу озброєних бойовиків «Хамасу», а інший — поліцію. Звичайна побутова сварка переросла у перестрілку, що свідчить про нестабільність та анархію на цій палестинській території. «Хамас», зі свого боку, запевняє, що вступив у конфронтацію з поліцією після спроби останньої заарештувати Мохаммеда Рантісі, активіста «Хамасу» та сина колишнього лідера організації Абдель Азіза Рантісі, який був убитий ізраїльською ракетою у своєму автомобілі в 2004 році. У недільній стрілянині на боці поліції виступили також озброєні оперативники організації «Фатах». У ході бою, який перекинувся навіть на передмістя Гази, бойовики «Хамасу» підпалили поліцейське відділення та автомобілі поліції.

      Відтак у Газі встановилося відносне затишшя. Можливо, оманливе, оскільки «Хамас» заявив, що не має наміру роззброюватися та підкорятися наказам палестинської влади. А один з провідників організації Мохаммед Назель, який мешкає в столиці Сирії — Дамаску, навіть пригрозив палестинській владі початком громадянської війни. «У Палестинському керівництві є фракції, які намагаються ліквідувати рух «Хамас» та виношують плани поширення конфлікту на Західний берег Йордану. Руки цих фракцій, яких підтримують Вашингтон та Лондон, заплямовані палестинською кров'ю, тому «Хамас» буде протистояти їм навіть ціною громадянської війни», — заявив Назель.

      У зв'язку з початком святкування єврейського Нового року з вечора понеділка та мусульманського свята Рамадан, яке почалося у вівторок і триватиме місяць, в Ізраїлі та всіх країнах Близького Сходу вжито надзвичайних заходів безпеки. Загалом, священний місяць Рамадан, дев'ятий в мусульманському місячному календарі, є мирним святом, впродовж якого вірні вдень мають віддаватися духовним роздумам, а вночі — споживанню безлічі смачних страв. Але саме в цей час зростає кількість замахів терористів-самогубць, оскільки вони вважають, що за жертовну смерть під час Рамадану отримають додаткове благословення Аллаха.

      Бойовики ще наразі не оприлюднили традиційних у цей святковий період погроз на адресу Ізраїлю та Заходу, а втiм, вони не завжди попереджають. Про це свідчать замахи самогубцiв минулої суботи на індонезійському острові Балі. Про те, що на Близькому Сході до загрози терактів ставляться цілком серйозно, свідчить факт, що король Йорданії Абдаллах ІІ відклав з міркувань безпеки свій запланований на ці дні візит до Ізраїлю та на палестинські землі, про що повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс». Абдулла мав зустрітися в Рамаллі на Західному березі з Махмудом Аббасом. Ймовірно, що на відтермінування візиту мало також вплив розгортання внутрішньопалестинського конфлікту.

      Але свята беруть своє, і навіть запеклі противники намагаються в цей період подати одне одному руку. У понеділок, напередодні єврейського Нового року та Рамадану, Ізраїль надіслав до Сектора Газа як святковий подарунок палестинцям 20 вантажівок з харчами: молочними продуктами, м'ясом та фруктами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>