Потрібні робочі руки

27.05.2016
Потрібні робочі руки

У Чехії чекають фахівців з України.

На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. Експерти говорять, що попри скромний початок (планують видати наразі лише п’ять тисяч робочих віз) ця програма матиме велику перспективу.

Минулого місяця уряд Чеської Республіки затвердив програму, яка дозволяє у прискореному режимі, долаючи низку бюрократичних перепон, взяти на роботу 500 фахівців з України. Передусім ідеться про висококваліфікованих працівників: інженерів, комп’ютерних спеціалістів, будівельників, медиків, а також фахівців середньої ланки з різних галузей промисловості. Нині чехи відверто і вголос визнають, що без робочих рук з України їм не обійтися. Найскладніша ситуація — з медперсоналом. Узагалі в десятимільйонній Чехії станом на березень цього року незайнятими було 117 тисяч робочих місць.

Дійшло до того, що проблемою працевлаштування українців уже почав займатися і президент Чехії Мілош Земан. Уже кілька разів найвищий державний лідер публічно підтримав програму уряду, наголосивши при цьому, що українці за роки проживання на чеських землях довели, що вони працьовитий народ, до того ж Україна близька чехам спорідненістю мов, культур і традицій.

Першими назустріч реалізації програми вийшли в міністерстві закордонних справ. Адже нова програма працевлаштування українців потребує невідкладно внести зміни до роботи консульських представництв в Україні. Речник міністерства закордонних справ Чехії Міхаела Лаґронова наголосила, що уряд готується суттєво збільшити кількість працівників, які в Україні приймають заяви на роботу: «Зараз вирішуємо, чи це буде збільшення працівників на 5 чи на 10 осіб». На її думку, «якщо так станеться, тоді ми на місцях зможемо приймати вдвічі більше заяв на працевлаштування».

Брак інженерів, фахівців-будівельників змусив змінити систему роботи і чеського міністерства промисловості й торгівлі. У цьому відомстві тепер самі налагоджують прямі контакти з українськими колегами на місцях і водночас також домовляються з чеськими консульствами про оформлення в’їзних віз і документів. За словами речника міністерства Франтішка Котрби, «українські громадяни, які будуть працювати в чеського працедавця, уже не мусять самі реєструватись через інтернет-систему Visа-point. До них звернуться самі консульські працівники і повідомлять про вільний термін для подання заяв. Тобто майбутній працедавець сам долучається до проекту, маючи вже конкретних кандидатів з України на роботу». Хто і за яких умов може дістати роботу, про це докладно інформує сайт міністерства промисловості й торгівлі Чехії, зазначив Франтішек Котрба.

Але чи не найскладніша ситуація склалася у сфері охорони здоров’я, тут навіть заговорили про кризу. Через брак лікарів і медсестер у деяких шпиталях змушені скорочувати кількість ліжок чи навіть закривати окремі відділення. Як наголосила «Радіо «Свобода» фахівець центру комунікації чеського Міністерства охорони здоров’я Дана Шаламунова, «Чеська Республіка ставиться з пошаною до зацікавленості українців працювати в наших лікарнях, їхній приїзд вітає й підтримує». Звичайно, що прийом медичних та інших фахівців з України на роботу до Чехії — це також і дотримання певних вимог. Крім легального працевлаштування, обов’язковою умовою є володіння чеською мовою.

Сьогодні вже нікого не здивує українська мова у стінах чеських медичних закладів, якою спілкуються українські медики між собою. Зокрема, близько 20 українців працює в найбільшій чеській клініці Motol, і чехи ними задоволені. «Українці обіймають посади лікарів, медичних сестер та інших медпрацівників. До сьогоднi ми не мали з ними жодних проблем», — наголосила Людміла Шімачкова, речник клініки Motol у Празі.

Чеський ринок праці через брак робочої сили в цілому переживає складні часи. Не таємниця, чеські інженери, зварювальники чи медичні працівники за кращими заробітками їдуть далі на Захід, зокрема, до сусідньої Німеччини. На звільнені робочі місця і переважно з такою самою метою (тобто за значно вищими, ніж на батьківщині, заробітками) приходять іноземці з країн поза Європейським Союзом, передусім з України.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Без грошей і терорист безсилий

    Сьогодні в Японії розпочинається дводенний саміт глав держав «великої сімки» (G7): Канади, Великої Британії, Франції, Німеччини, Японії, Італії та США. Міністр фінансів Японії Таро Асо повідомив, що цьогоріч G7 має обговорити низку нагальних питань щодо макроекономіки та представити структурні реформи. >>