Скандалів більше, ніж голів

19.07.2005
Скандалів більше, ніж голів

«Арсенал» без бою не здався. (Дуель Першина й Мiлевського). (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      У національному чемпіонаті зіграно лише два тури, а вітчизняний футбол уже подарував уболівальникам усі свої «особливості» — від низької результативності до скандалів.

      Звичайно, є й результати, які широкий загал вважає сенсаціями. Утім чи можна вважати великою несподіванкою той факт, що наш представник у Кубку УЄФА — «Дніпро» — має нуль очок і разом зі «Сталлю» перебуває у «зоні вильоту»? Адже з базової команди збірної України пішли Ротань, Венглинський, Шевчук, у Донецьку через травми не грали Кернозенко, Матюхін, Єзерський, Шелаєв, Рикун, а Семочко й Назаренко були не зовсім здоровими. Євген Кучеревський скаже після гри, що проти чемпіона зміг задіяти лише чотирьох (!) гравців минулорічної основи. Натомість, нагадаємо, в міжсезоння керівництво дніпропетровського клубу не придбало жодного гравця, аби залатати пробоїни. Тому липневу кризу «Дніпра» можна було передбачити. А ось те, що «Шахтар» ледве обігрує знекровленого суперника і взагалі не демонструє на старті звичних стандартів, — це справді несподіванка.

      Свій перший сезон Мірча Луческу починав у Донецьку більш упевнено, а зараз румунський наставник сам визнає, що до матчів Ліги чемпіонів гірникам ще є над чим працювати. Румунський тренер акцентує увагу на готовності до єврокубків, хоча суттєві проблеми у донеччан можуть виникнути і у внутрішній першості. Ще раз доводиться говорити про те, що саме «Шахтар» найбільше потерпає від обмеження кількості легіонерів. Свою заміну на В’ячеслава Шевчука під тиском «лімітних» обставин Разван Рац сприйняв ну дуже нервово, а неадекватні дії екс-дніпропетровця на полі часто викликали посмішку навіть у партнерів по команді. За великим рахунком, особливого вибору, аби тримати на полі трьох українців, у Луческу немає, і що буде в разі травмування Воробея, Беліка або Тимощука, сказати важко. Адже Карамушка, Свідерський та інша українська молодь не потрапляють навіть до заявки помаранчево-чорних.

      А ось гравець турецької збірної Толга Сейхан дебютував у центрі захисту гірників досить упевнено, та ще й зміг зробити красивий гольовий пас на Воробея — головою, у стрибку. Цей гол був справді єдиним красивим по-футбольному моментом донецького матчу, оскільки епізоди з вилученням Костишина, який провів на полі п'ять хвилин після виходу на заміну, та з призначенням пенальті, яке «зробив» Воробей, до окраси поєдинку не віднесеш. Як і те, що Андрій Русол кілька разів грубо атакував партнера по збірній — того ж таки Андрія Воробея. Останнього, до речі, можна привітати з поверненням у коло голеадорів після тривалої перерви. Але всі розуміють, що на євроарені Луческу, швидше за все, зробить вибір на користь легіонерів.

      До речі, цікавою ознакою туру стало домінування серед авторів голів українських футболістів, що раніше траплялося досить рідко. З відомих закордонних гравців (і то після пенальті) відзначилися лише Лаша Джакобія («Металіст») і Жадсон («Шахтар»). А ось перші голи Ротаня (у новому клубі) та Алієва (у вищій лізі), напевне, потішили не лише динамівських уболівальників. Хоча Леонідові Буряку радіти своїй першій перемозі на чолі «біло-синіх» не варто — м'яко кажучи, у київському дербі вони не були більш переконливими в майстерності, ніж суперник. «Арсенал» був послаблений відсутністю лідера — Сергія Мізіна, але Олександр Баранов міг розраховувати на контратаки та висунутого вперед форварда Емануеля Окодуву. Нігерієць таки мав пару нагод для взяття воріт, але ними не скористався. Про запеклість цього двобою свідчили й бійка «стінка на стінку» в центральному колі наприкінці першого тайму, і той факт, що проти свого колишнього клубу добре відіграв випущений на заміну Дмитро Воробей, відданий «канонірам» в оренду, — одного разу навіть влучив у поперечину.

      Але здобуття трьох очок віце-чемпіонами було передбачуваним. А ось що здивувало, так це результати матчів в Ужгороді та Запоріжжі, тим більше що в День металурга підопічні Олександра Севідова та Валерія Яремченка повинні були б мати додаткову мотивацію. Втрату очок «метадонами» пояснити складно, а ось запоріжцями — простіше. Адже «МЗ» мав перед лучанами «боржок» за попередній чемпіонат: пригадуєте, «Волинь» саме після домашньої нічиєї із запоріжцями у 22-му турі «почала» відмовлятися від єврокубкових претензій, а підопічні Яремченка піднялися над небезпечною зоною вильоту. Після героїчної нічиєї у Києві наставник запорізького клубу позавчорашню поразку вдома пояснив дискваліфікацією Попова, травмою Бредуна (обидва — екс-гірники) та провальною грою представників молодіжної збірної Аржанова і Невмиваки. Віталій Кварцяний, у свою чергу, заявив, що після тієї нічиєї із запоріжцями в Луцьку його команда не вигравала в 11 матчах і тому «Волинь» чекала, що саме гра на полі «Металурга» допоможе відчути переможний тонус. А щоб залишитися «у своєму репертуарі», ексцентричний наставник повідомив, що півкоманди одержить премію, а інша половина... — покарання.

      На завершення «металургійної» теми відзначимо перемогу «Іллічівця», який за «сприяння» «Ворскли» подарував найрезультативніший матч туру.

      Своя «результативність» — і в арбітрів, які показали аж чотири червоні картки та призначили п'ять пенальті. Резонанс, безумовно, викличе епізод на НСК «Олімпійський», коли Максим Шацьких «дав здачі» Северину Гончарчику, котрий перед тим образив Флоріна Черната. А також заява наставника «Кривбасу» Олександра Косевича після поразки у Харкові від «Металіста»: «Ми не в змозі перемогти рівного суперника при трьох суддях, які йому допомагають. Який там був пенальті? Хай мене штрафують, але боляче, що ми працюємо і витрачаємо нерви, а одержуємо такі речі. Без покарання цей арбітр (Мосейчук з Чернівців. — Авт.) не залишиться. Я переглядав відеокасету і відправлю її в ПФЛ і ФФУ. Я не соромлюся сказати: це був суддівський бандитизм. Минулого року тут же Дзюба додав 9 (!) хвилин, і його дискваліфікували. Напевно, у Харкові їм медом намащено...»

      Що й казати, веселий початок, враховуючи, що суддям і гонорари підвищили, і спеціальну нараду провели, попросивши «бути людьми»... А вони помиляються, і навряд чи цих помилок буде менше, коли понад половину команд грають із настановою: «не пропустити й зловити свій момент». 1,8 гола у середньому за гру у цьому турі — яскравий показник того, у який футбол грають у вищій лізі чемпіонату України. Не дивно, що трапляються і такі парадокси, як лідерство різних за класом «Таврії», «Металіста» й «Шахтаря».

 

ТАБЛО

Результати матчів

2-го туру:

«Шахтар» — «Дніпро» — 2:0

      18 500 глядачів

      Голи: Воробей, 49, Жадсон, 80 (пен.)

      Вилучення: Костишин, 63 («Д»)

«Арсенал» — «Динамо» — 0:2

      6 500 глядачів

      Голи: Ротань, 41; Алієв, 90+2 (пен.)

      Вилучення: Гончарчик, 45 — Шацьких, 45

«Металіст» — «Кривбас» — 1:0

      7 500 глядачів

      Гол: Джакобія, 66

      Нереалізоване пенальті: Джакобія, 66 («М»)

«Таврія» — ФК «Харків» — 2:1

      12 000 глядачів

      Голи: Нестерук, 68, 79 — Шопін, 29

«Металург» (З) — «Волинь» — 0:1

      5 000 глядачів

      Гол: Сачко, 69

      Вилучення: Максим'юк, 87 («В»)

«Сталь» — «Чорноморець» — 0:1

      6 000 глядачів

      Гол: Косирін, 83 (пен.)

«Закарпаття» — «Металург» (Д) — 0:0

      3 350 глядачів

«Іллічівець» — «Ворскла» — 3:2

      8 500 глядачів

      Голи: Конюшенко, 14; Грибанов, 31; Гай, 80 (пен.) — В.Попов, 5; Цуррі, 64

Турнірне становище команд:

            I     В     Н     П     М     О

1. «Таврія» 2     2     0     0     5-2   6

2. «Металіст»     2     2     0     0     3-0   6

3. «Шахтар» 2     2     0     0     3-0   6

4. «Металург» (Д) 2     1     1     0     5-0   4

5. «Динамо» 2     1     1     0     3-1   4

6. «Чорноморець»  2     1     1     0     2-1   4

7. «Волинь» 2     1     0     1     1-1   3

8. «Іллічівець»   2     1     0     1     3-4   3

9. «Закарпаття»   2     0     2     0     0-0   2

10. «Харків»      2     0     1     1     2-3   1

11. «Ворскла»     2     0     1     1     2-3   1

12. «Кривбас»     2     0     1     1     1-2   1

13. «Металург» (З)      2     0     1     1     1-2   1

14. «Арсенал»     2     0     1     1     1-3   1

15. «Дніпро»      2     0     0     2     1-5   0

16. «Сталь» 2     0     0     2     0-6   0

      Бомбардири: Нестерук («Таврія»), Деметрадзе, Шищенко (обидва — «Металург» (Д)), Джакобія («Металіст»), Косирін («Чорноморець») — 2.