Два Віталії — два різних чемпіонства

19.07.2005

      Дніпропетровець Віталій Ципко справді добре підготувався — теоретично і практично — до зустрічі з британським лівшею Брайаном Мегі, який полюбляє розсікати суперникам обличчя головою. У 12-раундовому суботньому бою за вакантний титул чемпіона Європи на ринзі «Нюрнберг-арени» український боксер до кінця витримував обрану тактику. За рахунок активних дій Ципко виграв перші чотири раунди, потім Мегі — завдяки роботі на дистанції у трьох раундах — вирівняв ситуацію, пускаючи у хід при зближенні лоба й маківку. Тому Віталій не прагнув завершити поєдинок нокаутом, а, уважно стежачи за рукою й черепом суперника, набирав очки. Суддівським рішенням — 115:113, 115:114, 114:115 — чемпіоном Європи у напівсередній вазі (до 76 кг) було оголошено саме Віталія Ципка.

      Тепер його промоутери з німецького клубу «Зяурлянд» мають повне право вести переговори щодо поєдинку за звання чемпіона світу за версією IBF. Цим титулом зараз володіє американець Джефф Лейсі, з яким Ципко вже зустрічався. Тоді переможця виявлено не було, бо Лейсі розсік Віталієві брову знову ж таки головою.

* * *

      «Я пишаюся званням чемпіона у важкій вазі WBC і хочу подякувати керівництву та особисто Хосе Сулейману за те, що вони знайшли коректне і справедливе рішення щодо наступного поєдинку», — так відреагував Віталій Кличко на рішення Всесвітньої боксерської ради, згідно з яким наступний свій поєдинок наш чемпіон має провести проти переможця бою 13 серпня — Хасім Рахман — Монті Баретт. Також вирішено, що Кличко як чемпіон одержить 65 відсотків призових, претендент — лише 35, а сам поєдинок обов'язково відбудеться ще цього року.

      Нагадаємо, що Віталій спочатку наполягав на власному праві добровільного захисту титулу у вересні. Наш боксер, як бачимо, виявив себе законослухняним чемпіоном. Кличко-старший додав також, що готовий зустрітися з будь-яким переможцем із пари претендентів, але найбільше — з Рахманом, щоб «раз і назавжди дати йому відповідь на ті погані слова, які лунали на мою адресу».