Суперечки у довгій шухляді

19.07.2005
Суперечки у довгій шухляді

Збірна України святкує загальну перемогу. (Фото УНІАН.)

      У підзаголовку фактично підбито всі основні підсумки трьох днів великого тенісу в Донецьку. Як відомо, еліта цього виду спорту збиралася у шахтарському місті не лише щоб повболівати за збірну України у матчі на Кубок Девіса, а й для того, щоб спробувати нарешті припинити довготривале протистояння у керівництві ФТУ. Друга тема була не менш важливою за першу, адже на кортах перемоги й поразки чергуватимуться завжди, а ось помилятися у виборі напряму і форми розвитку тенісу не можна ні в якому разі.

      Спочатку ж була власне гра — збірних України та Угорщини. Заявкою на загальний успіх наших стали вже перші дві зустрічі. Відкрили українсько-угорське протистояння перший номер господарів Сергій Ярошенко та другий у гостей — Гергелі Кишдьоржі. Лише одного разу в третьому сеті наш тенісист програв на тай-брейку, але вже у наступному «на досвіді» виграв поєдинок — 6:3, 6:4, 6:7, 6:3. Орест Терещук, здавалося, без проблем підтримає переможний темп у другому матчі, але після виграшу двох сетів почав помилятися і дозволив Корнелу Бардоськи зрівняти рахунок. І все ж у п'ятій партії Терещук довів рахунок у матчі до 2:0 — 6:2, 6:2, 3:6, 2:6, 6:3.

      Остаточно ж українці забезпечили собі вихід у наступний раунд після парної зустрічі, в якій угорці чинили опір лише у перших двох сетах — 6:7, 7:6, 6:4, 6:4. Додамо, що погода створила для спортсменів суттєві перешкоди у вигляді сильного вітру. Через це все вирішували нерви, які виявилися міцнішими (у тому числі і через сприятливу атмосферу на трибунах) у підопічних Володимира Богданова — Ореста Терещука та Михайла Філіми.

      На третій день суперники грали за скороченим регламентом, бо гості вже не могли відіграти відставання 0:3. Філіма поступився Бардоськи — 6:3, 6:7, 6:7, а Олександр Недовєсов, який дебютував у збірній, — Кішу — 6:7, 7:6, 4:6. Загальний рахунок матчу — 3:2 на користь українців. «У нас немає зірок, зате є команда-зірка», — підсумував Сергій Ярошенко.

      Відтак можна було переходити до розв'язання проблем ФТУ. Як це відбувалося, кореспондент «УМ» попросив розповісти президента донецького клубу «ВікКорт», де проходив турнір, Олену Свєтову.

      — Відверто кажучи, — каже Олена Олегiвна, — ми настільки втомилися від протиріч, що вирішили таки об'єднати зусилля і поставити в цій справі крапку на новій всеукраїнській конференції (орієнтовно у вересні). До того часу буде підготовлено новий статут ФТУ, вироблено справедливу квоту з представництва регіонів. І вже з новими делегатами буде обговорено напрями роботи та обрано керівництво федерації. Весь цей час ми будемо інтенсивно спілкуватися у рамках ініціативної групи, до якої увійшли Андрій Медведєв, Дмитро Поляков, Всеволод Кемлич, Володимир Бурко та я.

      — Можна сказати, що розмежуванню на «групи за регіонами» покладено край?

      — Так, це підтвердив і товариський матч, який через дощ відбувся на закритому корті: віце-прем'єр-міністр Микола Томенко у парі з Андрієм Медведєвим зіграли проти почесного президента нашого клубу Ігоря Гуменюка з Орестом Терещуком. У винятково дружній атмосфері перемогли донеччани. Після цього Томенко й Медведєв переграли президента корпорації «Олімп» (генерального спонсора матчу) Павла Клемеца у парі з віце-президентом ФТУ Сергієм Лашкулом.

      До речі, право вийти до групи 1 Євро-Африканської зони Кубка Девіса збірна України виборюватиме в протистоянні з болгарами (ті паралельно з нами у виснажливому матчі перемогли фінів – 3:2). І знову протистояння прийматиме Україна. «Якщо виявиться, що нам із болгарами краще грати на хардовому покритті, то донецький «ВікКорт» з імовірністю 90 відсотків знову прийматиме матч Кубка Девіса. Якщо ж українцям вигідніше буде вийти на грунт, розглядатимуться кандидатури Києва, Одеси чи Нової Каховки», — резюмувала Олена Свєтова.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Світовій групі Кубка Девіса відбулися чвертьфінали: Словаччина – Голландія – 4:1, Австралія – Аргентина – 1:4, Росія – Франція – 3:2 (росіяни довели зверхність лише в третій день), Хорватія – Румунія – 4:1. Півфінали: Словаччина – Аргентина, Росія – Хорватія.

* * *

      Українка Юлія Бейгельзімер та Мервана Югич-Саклич із Боснії виграли парний розряд турніру серії WTA в Модені (Італія). У фіналі українсько-боснійський дует здолав чеську пару Габріела Навратілова — Міхаела Пастікова — 6:2, 6:0 й отримав 6,5 тисячі доларів призових.