Змінити життя на краще: у НУБіП запустили масштабний проєкт з навчання жінок бухгалтерії

07.02.2024
Змінити життя на краще: у НУБіП запустили масштабний проєкт з навчання жінок бухгалтерії

Фаїна Фоменко починає все спочатку і вірить у Перемогу.

Оволодіти затребуваною професією бухгалтера в дорослому віці, аби змінити своє життя на краще, — амбітна, але цілком досяжна мета.
 
Та іноді до неї спонукають не амбіції, а війна. Сьогодні багато переселенців шукають себе на нових місцях.
 
Військова агресія рф спричинила міграцію населення зі сходу та півдня України в західні регіони та країни Європейського Союзу.
 
Через війну в Україні без роботи залишилися близько 4 мільйонів людей. Допомогти хоча б частині з них у здобутті нового перспективного фаху вирішили на економічному факультеті: розпочали курс «Бухгалтерський облік: від теорії до практики» для жінок, які переїхали на Київщину з тимчасово окупованих і прифронтових територій.
 
— Цей соціальний проєкт ініціювала ГО «Елеос-Україна», а суттєву фінансову підтримку надає міжнародна благодійна організація International Orthodox Christian Charities (США), — говорить ректор університету Станіслав Ніколаєнко. — У грудні минулого року ми з ними уклали договір, що передбачає навчання 40 слухачів бухгалтерії протягом січня–червня 2024 року. Курс призначений для тих, хто шукає роботу і хоче змінити свою професію, сформувати власне бачення фінансової складової підприємства, зрозуміти необхідні для економічної діяльності бізнес-процеси.
 
— При відборі на навчання перевага надається жінкам із вразливих категорій населення — ВПО, безробітним, тим, які мають низький рівень доходу, самостійно виховують дітей, багатодітним матерям, хто забезпечує осіб похилого віку чи має у родині інвалідів або є членами сімей загиблих, — деталізує координаторка проєктів ГО «Елеос-Україна» Наталія Гейман. — Прийом заявок планували завершити до 27 листопада минулого року, але у зв’язку з великою кількістю бажаючих було оголошено донабір і сформовано дві повноцінні групи слухачів.
 
— Проєкт дійсно затребуваний: після оголошення набору на навчання було отримано по три заявки на кожне місце в групі, — зазначила директорка з регіонального розвитку та програмного менеджменту ГО «Елеос-Україна» Олена Танасійчук.
 
— Працівники нашої організації детально вивчили потреби ринку, шукали відгуки та аналізували можливість навчання в різних університетах. І зупинилися на одному з кращих столичних вишів — Національному університеті біоресурсів і природокористування України та його економічному факультеті. Тут готують кваліфікованих фахівців зі спеціальності «Облік і оподаткування» й активно співпрацюють у напрямі дослідження та впровадження інформаційних систем в обліку з провідними розробниками програмного забезпечення. Такими, як «M.E.Doc», «BAS Бухгалтерія», «MASTER:Бухгалтерія», «Дебет Плюс», «AGRIANALYTICA» та іншими. 
 
Навчання проходить на базі навчально-науково-виробничої лабораторії «Інформаційні технології в бухгалтерському обліку». Курс має практичне спрямування і покликаний сформувати у слухачів компетентності працівників бухгалтерської служби, які дозволять вести облік та формувати фінансову звітність підприємства. Багато уваги приділено використанню сучасного програмного забезпечення.
 
 
А чого очікують від курсу слухачі? Звісно, отримати якісні знання, уміння та навички, щоб уже за пів року інтенсивного навчання стати фахівцями з бухгалтерського обліку і влаштуватися на хорошу роботу. До речі, після успішного його завершення кафедра спільно з бізнес-партнерами університету сприятиме у працевлаштуванні цих випускників.
 
* * *
 
Історії кожної з цих жінок, які зараз розпочали навчання, — то окреме оповідання, наповнене надією, болем та вірою в Перемогу. І водночас приклад, як не опустити рук і рухатися далі. Як це робить Фаїна Фоменко, розпочинаючи життя з нуля.
 
«На початку березня 2022 року змушена була виїхати з окупованої території Запорізької області — міста Пологи, де працювала керівником Центру поштового зв’язку, — розповідає Фаїна. — Наша сім’я мешкала у гарному будинку, але на даний момент усе це залишилося на тимчасово окупованій території. Тому зараз починаю все спочатку, але вірю в Перемогу!
 
Маю двох прекрасних доньок. Старша з них за освітою лікар і на момент повномасштабного вторгнення перебувала в місті Дніпро, служить у ЗСУ начальником медичної роти. У січні 2024 року стала матусею чудової донечки. Молодша теж зараз у Дніпрі, куди виїхала з окупованого Бердянська з немовлям.
 
Я за освітою — технолог громадського харчування, проте мала досвід роботи й бухгалтером в установі державного сектору економіки. Тож, побачивши в одному з телеграм-каналів інформацію про цей проєкт, вирішила спробувати себе в сфері бухгалтерського обліку.
 
Переконана, ми маємо не лише вижити, а й рухатися вперед, і вірю, що зможу досягти успіху. Хтозна, можливо, саме знання, набуті в університеті, дозволять започаткувати власну справу.
А ще дуже хочу побачити свою маленьку онучку, доньок, чоловіка та рідних, які залишилися на Запоріжжі. І побачити нашу Перемогу, щоб наші діти й онуки були в безпеці, вільними і щасливими». 
 
Ірина КУШНІРЕНКО