НОВИНИ ПЛЮС

26.03.2019

Квоти вибираємо достроково

З початку року українські експортери повністю використали чотири тарифні квоти на постачання до Європейського Союзу. Зокрема, за даними Мінекономрозвитку, станом на кінець лютого вже використано квоти на кукурудзу, мед, цукор, виноградний та яблучний соки. Крім того, з початку року використано квартальну тарифну квоту на м’ясо птиці. Повідомляється, що активно заповнюються тарифні квоти на пшеницю (68 %), оброблені томати (57,9%), продукти переробки солоду та крохмалю (54,4%), вершкове масло та молочні пасти (50,0%). У Мінекономрозвитку заявили, що на початок 2019 року українські експортери використовують можливості безмитного експорту в рамках 29 тарифних квот із 40.
Нагадаємо, Єврокомісія планує збільшити для України квоти на поставки курятини з 20 до 70 тисяч тонн.

Хто в аудитори?

З 25 березня Мінагрополітики почало прийом документів на складання кваліфікаційного іспиту аудитора із сертифікації (агронома-інспектора, напрям «насінництво») за видом робіт — польове оцінювання насіннєвих посівів. Прийом документів триватиме до 8 квітня 2019 року за адресою: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 24, Міністерство аграрної політики та продовольства України.
Телефон для довідок: (044) 279 27 04. Із переліком документів, порядком проведення кваліфікаційного іспиту та порядком видачі свідоцтва аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) можна ознайомитися за посиланнями: наказ Мінагрополітики від 07.10.2016 № 366 «Про затвердження Порядку підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту а­удитора із сертифікації (агронома-інспектора) та форми заяви на складання такого іспиту», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01.11.2016 р. за № 1420/29550. Та Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1031 «Про затвердження Порядку видачі, скасування, тимчасового зупинення дії та форми свідоцтва аудитора із сертифікації (агронома-інспектора).

Тваринництво стабілізується

Розвиток галузі тваринництва, збільшення виробництва продукції, підвищення її якості переважно залежить від системи годівлі тварин та кормової бази. На конференції «Комбікорми. Ефективне тваринництво», яка пройшла 22 березня у Києві, виробники та споживачі комбікормів обговорили діджиталізацію індустрії кормовиробництва, перспективи її розвитку в Україні, ринок комбікормів і кормових добавок, інновації в обладнанні та технології виробництва комбікормів, якість та безпечність сировини для виробництва комбікормів та інше. Після тривалого скорочення минулого року вдалося стабілізувати кількість поголів’я ВРХ в українських сільгосппідприємствах. Як запевнив заступник міністра агрополітики Віктор Шеремета, державна підтримка розвитку тваринництва збережеться і в 2019 році: уряд додав до переліку преференцій часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції підприємств зі зберігання та переробки зерна та надав можливість отримувати дотації не тільки за вирощених телят, а й за закуплених. Від­шкодування підприємствам за утримання корів збільшили до 1 тисячі 800 грн.

Сировари вкладають у розвиток

ПрАТ «Звенигородський сироробний комбінат» із Черкащини у 2018 році отримало чистий прибуток у розмірі 23 млн. грн. Згідно з повідомленням підприємства в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, його активи за рік зросли на 4,5% — до 351,4 млн. грн. Нерозподілений прибуток комбінату за підсумками 2018 року зріс на 45,9% порівняно з 2017 роком — до 73,1 млн. грн., сумарна дебіторська заборгованість — на 9,9% до 127,8 млн. грн. Звенигородський сироробний комбінат не планує виплачувати дивіденди, і 23 млн. грн. прибутку будуть спрямовані на модернізацію обладнання. На річних зборах  акціонерів 25 квітня планується узгодити угоду щодо збільшення кредитної лінії до 50 млн. грн.