Суд відправив "екс-міністра" Криму Михальчевського у СІЗО на місяць

10.01.2018
Херсонський міський суд відправив до СІЗО екс-міністра охорони здоров’я окупованого Криму Петра Михальчевського.
 
Колишній чиновник, затриманий у рамках розслідування справи про зраду Батьківщини, пробуде під вартою ще принаймні місяць, аж до винесення остаточного вироку.
 
Херсонський суд прислухався до клопотання прокуратури АР Крим, удвічі скоротивши термін утримання під вартою для Михальчевського.
 
Однак після того, як факт провини екс-чиновника буде встановлено в судовому порядку, його відправлять до ­місць позбавлення волі, звідки він зможе вийти, ймовірно, лише через 15 років.
 
Нагадаємо, що Петро Михальчевський був затриманий у Києві на початку 2018 року співробітниками СБУ в рамках розслідування кримінальної справи за статтями КК України «Посягання на територіальну цілісність України» та «Державна зрада».
 
— Під час обшуку на квартирі чиновника-втікача слідчі вилучили паспорт громадянина Росії, «службове посвідчення» за підписом Аксьонова, а також інші документи, що підтверджують факт співпраці Михальчевського з окупаційною владою, — заявила прес-секретар прокуратури АР Крим Тетяна Тихончик.
 
— А ось із посади міністра охорони здоров’я Криму він був знятий за грошові побори з пацієнтів, а також махінації з паспортами українського зразка. Хворих обманом примушували міняти український документ на російський, обіцяючи безкош­товну медичну страховку. Однак, відразу ж після того, як людина отримувала паспорт від окупаційної влади, міністр про свою обіцянку просто «забував».
 
За даними Служби безпеки України, Михальчевський «безпосередньо брав участь у створенні незаконних органів влади на тимчасово окупованому півострові».
 
Відомо, що навесні 2014 року Михальчевський був призначений на високу посаду відразу ж після анексії Криму, однак не протримався при владі й одного року.
 
Його звинуватили у створенні корупційних схем та змістили з посади.
 
На початку літа 2014 року міністр охорони здоров’я окупованого Криму Петро Михальчевський написав заяву про відставку за власним бажанням.
 
Так званий «глава» Республіки Крим Сергій Аксьонов заявив, що змусив Михальчевського подати у відставку самостійно, щоб не звільняли його «за статтею».
 
На думку самого Михальчевського, він просто «потрапив під коток історії», адже «нічого протиправного не вчиняв». Заперечує екс-міністр охорони здоров’я Криму й свою участь у референдумі 2014 року про приєднання півострова до Росії.
 
Відзначимо, що за три роки в окупованому Криму змінилося чотири міністри охорони здоров’я, причому жоден із них не втримався на своїй посаді більше восьми місяців.
 
На цей час очільником міністерства охорони здоров’я анексованого півострова є Олександр Голенко, який раніше обіймав посаду першого заступника міністра охорони здоров’я Криму.