Рятівні овочі: топ рецептів смачних вітамінних страв

22.02.2017
Рятівні овочі: топ рецептів смачних вітамінних страв

Морквяні чіпси — смачний перекус.

Стомлені зимовими харчами організми так і просять різноманітності та вітамінів. Масниця, яка вже завітала, надихає на весняну налаштованість і водночас нагадує, що за кілька днів піст.

Отож треба помалу перелаштовувати і свої кулінарні звички — на весну, на полегшення і на поліпшення здоров’я. 

Не треба з цією метою шукати екзотичних продуктів. Бурячки, морква, капуста, цибуля, яблука, ріпа, селера — те, що майже під рукою.

Сирного тижня можна вдосталь смакувати і молочними продуктами, яйцями, олією. 

Готуємо крижавку

Безумовним фаворитом передвесняного періоду є буряк. Усім відомо, що в ньому стільки вітамінів, що він цілком може бути смачною міні-аптечкою.
 
Лікарі кажуть, що буряк корисний людям із порушенням роботи печінки. Овоч здатний зміцнювати стінки капілярів.
 
Речовини, що містяться в буряку, мають судинорозширювальну і заспокійливу дію, він використовується як засіб для лікування і профілактики гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та інших хвороб серця і судин.
 
На відміну від більшості продуктів, буряк у вареному вигляді має властивість зберігати вітамінно-мінеральний склад. Вітаміни групи В і мінеральні сполуки, які є в ньому, не настільки чутливі до дії високих температур. 
 
Гарною парою буряку, якщо порівнювати корисність цих овочів, є капуста. Як любить говорити лікар-дієтолог Оксана Скиталінська: «Зголодніли? Їжте капусту! Не хочете сирої капусти? Відваріть капусту!».
 
До слова, відварена капуста, це вже з мого досвіду, — дуже смачна, якщо її присмачити лляною олією й однойменним насінням, скропити соком лимона і додати улюблених спецій. 
 
Якщо ж поєднати  буряк із капустою, це буде вітамінний коктейль.
 
Приміром, замаринувати. Мариновану капусту з буряком називають крижавкою. Потрібно 2-3 буряки, капустина, морквина, головка часнику. Для заливки: 2 літри холодної води, 2 столові ложки солі, 3 столові ложки цукру, по 100 г олії і оцту. 
 
У трилітрову банку викласти шарами (можна готувати в банячку — так легше і складати, і витягати): буряки — порізати пластинками або соломкою; капусту — четвертинками або на 8 частин; моркву — кружальцями; часник — зубці розрізати навпіл. 
 
Усі складники розмішати.  Залишити настоюватися при кімнатній температурі мінімум 2 дні, проколювати час від часу, а далі — поставити на холод. При подачі полити олією з часником. 

Яблуко — не трєтє зайве

Почнемо з того, що яблуко зайвим узагалі не буває. А в поєднанні з буряком і капустою — і поготів! 
 
Потрібнi середня капустина, середній буряк, 4 зубчики часнику, 2 великі яблука, 100 мл олії, півлітра води, 80 мл яблучного оцту, 80 г цукру і столова ложка солі. 
 
Капусту нарізати невеликими шматочками — приблизно 2х2см, з яблук видалити серцевину і нарізати на 4 або 6 частин, заздалегідь їх очистивши від шкірки. Буряк нарізати смужками.
 
Часник вичавити. Додати до капусти яблука, буряк, часник, влити олію і добре перемішати. Все укласти в банку. У воду додати сіль, цукор, поставити на вогонь, влити оцет і довести до кипіння.
 
Капусту з яблуками залити гарячим маринадом.  Залишити, доки не прохолоне, а потім закрити кришкою і прибрати в холодильник на добу. Виходить смачно і на столі виглядає по-святковому. 
 
А про відварену капусту згадувалося недаремно: так готували наші бабусі, коли не мали часу довго крутитися на кухні.
 
А ще вони запікали капусту в печі (я пробувала запікати в духовці просто капустяне листя: так само дуже смакує з оливковою олією та спеціями). Але наразі мова — про капустину, запечену в рукаві. Спробуйте — точно не пошкодуєте!
 
Потрібно: головка капусти, літр розсолу із квашених огірків, головка часнику, 3 столові ложки нерафінованої соняшникової олії, 2 чайні ложки гірчиці в зернах. 
 
Капустину очистити від верхніх листків, покласти цілою в рукав (чи пакет) для запікання, розмістити на деко (нічим не змащувати), якщо надто велика, розрізати на 2-4 частини і поставити в не дуже гарячу духовку з температурою 160-170 градусів на 2-3 години.
 
Стежити за кольором капустини: якщо потемніла, стала рожево-бежевою — можна діставати. Вимкнути вогонь і залишити капустину охолонути просто в духовці. 
 
Розрізати рукав, дістати теплу капустину. Якщо верхні листи трішки перепеклися і потемніли, їх зняти. Порізати капустину на досить великі шматки (приблизно 7х7 см), скласти в глибоку каструльку з кришкою, всипати гірчичні зерна.
 
Залити огірковим розсолом, залишити в прохолодному місці на 10-12 годин. Дістати капусту з розсолу, бажано виловити трішки гірчичних зерен.
 
Видушити у капусту часник, полити олією. Подавати до гарячих основних страв. 
 
До цього рецепта також підходить брюссельська капуста, але час її запікання потрібно зменшити втричі і готові качанчики не подрібнювати, а відразу присмачувати розсолом. 

Котлети для вегетаріанців

І не лише для них. Овочеві котлети смакують усім, головне, як каже сусідка моєї мами, тітка Олена, «ловкенько їх приготувати».
 
Вона так примудряється готувати бурякові, морквяні, цибулеві, капустяні й навіть картопляні котлети, що її дядько Василь наминає їх за обидві щоки, і про м’ясо забуваючи.
 
«Йому м’яса не можна — подагра, — жаліється тітка Олена, — але він так любить мої «кихлики» з овочів, що встигай лише їх готувати». 
 
До страв, які практично не приїдаються, вона відносить бурякові котлетки: приємні на смак, корисні, не обтяжливі ні для шлунка, ні навіть для гаманця.
 
Потрібно 800 г буряку, 100 г манної крупи, 2 яйця, сіль і перець за смаком, 2 зубчики часнику. 
 
Зваріть або запечіть буряки до готовності, очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці. Посоліть, додайте дрібно порізаний часник та вбийте яйця.
 
Додайте манку і ретельно перемішайте. Ложкою викладіть отриману масу на розігріту сковорідку з олією і ложкою ж надайте потрібну форму котлеткам.
 
Смажте бурякові котлети з двох сторін на помірному вогні по кілька хвилини із кожного боку. 
 
Аналогічно готують й інші овочеві котлети. 

50 відтінків салату і морквяні чіпси

Овочі йому нададуть їх, напевне, ще більше. І знайте: що більше кольорів і відтінків овочів на вашій тарілці, тим цей салат корисніший.
 
Це той випадок, коли має значення не розмір, а кількість (про «розмір» салату ми знаємо: якщо розділити тарілку на чотири частини, то одну з них займуть білкові продукти, решта — овочі). 
 
Якщо запечений буряк ще залишився, він прикрасить вам будь-який з овочевих салатів. Скуштуйте (приготуйте перед цим) квасолево-яблучний.
 
Інгредієнти: 300 квасолі, 300 г кисло-солодких яблук, 150 г столового буряку, 2 столові ложки лимонного соку, оливкова олія, сіль, перець за смаком. 
 
Квасолю замочити та відварити до готовності. Буряк відварити або спекти у духовці. Яблука порізати кубиками, відварений буряк — соломкою.
 
Додати відварену та охолоджену квасолю. Змішати всі складники та заправити олією й лимонним соком. Посолити, поперчити до смаку. І смакувати!
 
Буряковий салат по-італійськи також приємно подивує своїм смаком. Його секрет — дивовижна заправка з соку апельсина й бальзамічного оцту.
 
Потрібно: 5 відварених чи запечених середніх буряків, столова ложка бальзамічного чи винного оцту, 2 зубчики часнику, половина апельсина, 5 столових ложок оливкової олії, зелень (петрушка чи базилік), сіль і перець за смаком. 
 
Відварений або запечений буряк чистимо й ріжемо невеликими кубиками. Зелень і часник подрібнюємо.
 
Для заправки змішуємо сік половинки апельсина, оливкову олію, бальзамічний оцет. Буряк перемішуємо з зеленню і часником, поливаємо ароматною солодкою заправкою, посипаємо сіллю і перцем. 
 
Салат iз ріпи (або редьки) та моркви — чудова вітамінна щітка для організму! І дуже смачна! Потрібно по 300 г моркви та ріпи (редьки), 3 столові ложки оливкової олії, столова ложка лимонного соку, приправа для моркви по-корейськи, 1-2 зубці часнику (за бажанням). 
 
Моркву та ріпу натріть на терці для моркви по-корейськи, перемішайте. Приготуйте заправку з оливкової олії, лимонного соку, приправи та часнику. Часник, якщо не любите, можна і не давати. Заправте салат, добре змішайте і, якщо потрібно, досоліть. От і вся робота: простий рецепт, швидкий результат. 
 
А морквяні чіпси пробували? В одній порції — всього 79 калорій. Дуже смачний перекус!
 
Потрібно: 2 великі морквини, чайна ложка оливкової олії і дрібка солі. Розігрійте духовку до 170 градусів. Вимийте і очистіть моркву. Тонко наріжте коренеплоди по діагоналі. Покладіть моркву в миску, змішайте з олією і сіллю.
 
Викладіть скибочки на деко. Випікати 15-20 хвилин, поки морква не стане сухою і хрусткою. Стежте за чіпсами, щоб вони не підгоріли. За необхідності їх можна накрити папером для випічки. 
 
Знайдіть час на приготування вітамінних страв. Не пожалкуєте.