Відчуй весняний аромат: добірка рецептів запашних страв із сезонних продуктів

17.04.2024
Відчуй весняний аромат: добірка рецептів запашних страв із сезонних продуктів

Другий місяць весни триває, а тому саме час приготувати щось свіже, запашне й вітамінне.
 
Наш продуктовий кошик відчутно поповнюється більшим різноманіттям овочів, фруктів та зелені.
 
На страви з цієї добірки, яку створив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, не піде багато часу.
 
Ви зможете обрати найбільш привабливий рецепт і завдяки вдалому поєднанню смаків створити власну вишукану страву.
 
Ба більше, зробити це швидко і з доступних весняних інгредієнтів. 

Зелений борщ: рецепт зі свіжим шпинатом

«У борщу немає канонічного рецепта. Але в кожної родини в Україні є той, яким вона пригощає своїх друзів та родичів. Червоний борщ не має якихось часових обмежень, бо продукти наявні весь рік, а от зелений борщ — історія досить сезонна. Звісно, ви можете приготувати консервований щавель і насолоджуватися зеленим борщем так само й узимку, але найсмачніший він зі свіжого щавлю. Ця зелень з’являється першою навесні, а тому, поки сезон триває, треба встигнути насолодитися цією стравою», — пише Євген Клопотенко. 
 
На його думку, найбільш традиційний варіант зеленого борщу готується лише зі щавлем, але в кожного є свій рецепт і своя традиція. Тому часто тут з’являється буквально вся перша ґрунтова зелень — шпинат, зелена цибуля, кропива.
 
Цей борщ готується ще й із додаванням шпинату, щоб було корисніше: така зелень є досить нейтральною на смак, тому суттєвої різниці не дасть, а от користі — антиоксидантів, вітамінів і клітковини — у вас буде більше.
 
Отже, підготуйте такі інгредієнти: 
* велика морквина — 1 шт.;
* ріпчаста цибуля — 2 шт.;
* великі картоплини — 2 шт.;
* лавровий лист — 1 шт.;
* пучок шпинату — 1 шт.;
* пучок петрушки — 1 шт.;
* пучок зеленої цибулі — 1 шт.;
* соняшникова олія — 2 ст. л.;
* перепелині яйця — 4 шт.;
* вода — 1,5-2 л.;
* сіль і перець — до смаку.
 
Готуємо овочевий бульйон. Одну цибулину очищуємо та перекладаємо до каструлі. Моркву очищуємо та беремо половину, нарізаємо її товстими кружальцями. Перекладаємо до цибулі.
 
Заливаємо 1,5-2 літрами води, додаємо лавровий лист і кілька дрібок солі. Доводимо до кипіння й варимо овочевий бульйон упродовж 20 хвилин. Коли бульйон буде готовий, видаляємо шумівкою овочі та лавровий лист і залишаємо на маленькому вогні.
 
Водночас із цим відварюємо 4 перепелині яйця. Буде достатньо 4-5 хвилин кипіння, щоб вони повністю приготувалися. Якщо не маєте перепелиних, беріть 2 курячі яйця та варіть 8 хвилин. 
 
Другу половину моркви ріжемо дрібними кубиками чи соломкою. Дві великі картоплини чистимо і ріжемо приблизно таким же кубиком, як і моркву. Нам потрібно, щоб вони приготувалися одночасно.Одну невелику цибулину очищуємо і дрібно нарізаємо.
 
Пучок шпинату добре миємо, зрізаємо нижню частину з корінням і ріжемо основну частину чималими шматками.’якщо у вас шпинат із пачки, мити не потрібно, бо він уже готовий до використання.
 
Пучок петрушки і невеликий пучок зеленої цибулі миємо, складаємо разом і крупно нарізаємо. З петрушки використовуємо тільки верхню частину.
 
Додаємо всі овочі й зелень в каструлю з бульйоном і доводимо до кипіння. Вливаємо 2 ст. л. соняшникової олії та варимо протягом 10-15 хвилин, поки картопля не буде готова.
 
Куштуємо та доводимо до смаку сіллю. Знімаємо з плити та даємо настоятися 20-30 хвилин. Розливаємо зелений борщ по тарілках і додаємо в кожну по одному відвареному, почищеному та розрізаному на дві частини перепелиному яйцю.
 
Смачного!

Оладки з кабачків із йогуртовим соусом

«Усі ми з дитинства полюбляємо оладки з кабачків. Та дуже часто я бачу, що їх подають просто з майонезом та ще й пересмажують. Я вирішив це виправити та показати, як можна зробити цю страву смачнішою та кориснішою, — каже шеф-кухар. — Приготуймо оладки з кабачків з йогуртовим соусом із додаванням свіжої м’яти та пікантного часнику. Лише скуштуйте — і ви ніколи не захочете їсти кабачки з майонезом, це я вам гарантую». 
 
Ідеального розміру оладки можна сформувати звичайною столовою ложкою. А смажити їх краще на пательні з антипригарним покриттям, щоб було легше перевертати.
 
Кількість інгредієнтів у цьому рецепті розрахована на чотири порції по три чималі оладки. Вам знадобляться наступні продукти.
 
Для оладок:
* кабачок — 1 середній;
* яйця — 2 шт.;
* борошно — 7 ст. л.;
* сметана — 2 ст. л.;
* гілочки кропу — 10 шт.;
* олія — 7 ст. л.;
* сіль і перець — за смаком.
Для соусу:
* йогурт— 280 г;
* лимонний сік — 2 ст. л. (за бажанням);
* листочки м’яти — 10 шт.;
* часник — 2 зубчики;
* сіль і перець — за смаком.
 
Середній кабачок миємо та обсушуємо. Натираємо в миску на крупній тертці та злегка відтискаємо. Додаємо за смаком сіль та перець, 2 яйця, 7 ст. л. борошна та 2 ст. л. сметани. Промиваємо і дрібно нарізаємо 10 гілочок кропу та додаємо до кабачків. Добре перемішуємо.
 
Розігріваємо пару столових ложок олії на пательні. Викладаємо оладки столовою ложкою, трошки приплюскуючи, та смажимо з двох боків до золотавої скоринки. Обсмажуючи оладки, додаємо олію за необхідності. Готові оладки викладаємо на паперовий рушник, щоб він всотав зайвий жир.
 
Готуємо соус. Дрібно ріжемо листочки м’яти з 10 гілочок та додаємо в миску з 280 г йогурту. Далі — сіль і перець до смаку, дрібно нарізаємо часник і також додаємо. За бажанням також вливаємо 2 ч. л. лимонного соку — так соус матиме легку кислинку. Гарно перемішуємо. Подаємо гарячі оладки з ніжним соусом.
 
Смачного!

Налисники з яблуками

«Буває, насмажиш смачних золотавих млинців, а от що в них загорнути? Звісно, млинці можна їсти й самостійно, поливши їх джемом або сметаною, але, щоб приготувати налисники, потрібна начинка. Тож сьогодні поділюся дуже простим, бюджетним рецептом налисників з яблуками. Для начинки вам знадобляться лише три інгредієнти, які, з великою імовірністю, вже є у вас на кухні. Такі ніжні налисники з яблуками стануть чудовим сніданком, десертом або перекусом до чаю», — коментує Євген Клопотенко.
 
Налисники на молоці мають нейтральний приємний смак, тож гарно поєднуються як із солодкими, так і солоними смаками, тож тут ви обмежені хіба що власною фантазією.
 
Серед найпопулярніших класичних начинок: кисломолочний сир, перебитий занурювальним блендером з цукровою пудрою, відварене та подрібнене м’ясо (можна брати як курятину, так і свинину чи індичку), обсмажений з цибулею та спеціями фарш, шинка та твердий сир, банани з шоколадом або сметанковим кремом, обсмажені гриби, тушкована капуста.
 
Вам знадобляться: 
Для млинців:
* пшеничне борошно — 200 г;
* цукор — 1 ст. л.;
* сіль — 1/2 ч.л.;
* рослинна олія — 2 ст. л.;
* молоко — 500 мл.
Для начинки: 
* кисло-солодкі яблука — 500 г (приблизно 3 шт.);
* 50 г вершкове масло — 50 г;
* цукор — 2 ст. л.
 
У велику суху миску всипаємо 200 г борошна, 1 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. солі та перемішуємо. Додаємо до сухих інгредієнтів половину підготовленого молока — 250 мл та 2 ст. л. рослинної олії.
Перемішуємо масу вінчиком. Додаємо до тіста решту молока та ще раз ретельно вимішуємо вінчиком, щоб не залишилося грудочок. Залишаємо тісто постояти 15 хв.
 
Змащуємо пательню кількома краплями рослинної олії, добре розігріваємо та за допомогою черпака виливаємо порцію тіста. Рівномірно розподіляємо тісто по поверхні, нахиляючи пательню вусібіч. Смажимо млинці по 1-2 хв з обох боків.
 
Для начинки: миємо та чистимо 500 г яблук. Вирізаємо з яблук насіннєву коробочку та нарізаємо фрукт кубиками. Викладаємо на розігріту пательню 50 г вершкового масла, чекаємо, доки воно розтане.
 
Тоді додаємо на пательню нарізані яблука та 2 ст. л. цукру. Перемішуємо інгредієнти, накриваємо кришкою та тушкуємо на невеликому вогні 10 хв. Готову начинку перекладаємо на тарілку та залишаємо охолонути за кімнатної температури.
 
Тепер формуємо налисники. На кожен млинець викладаємо по 2-3 ст. л. яблучної начинки та загортаємо рулетом. Подаємо налисники теплими, зі сметаною або іншим улюбленим соусом. Смачного! 

Без м’яса, зате з овочами: пісні котлети з рису

Євген Клопотенко також ділиться смачним рецептом з «тими читачами, які дотримуються посту або й узагалі не вживають м’яса та продуктів тваринного походження».
 
Такі котлети з рису, цибулі, моркви та зелені чудові як на обід, так і на вечерю, якщо подати їх із салатом зі свіжих овочів або гарніром з картоплі. Їх зручно взяти з собою, використати для сендвіча або навіть приготувати з ними пісний бургер.
 
А ще це гарний спосіб використати залишки рису. З такої кількості інгредієнтів у вас має вийти 6-8 котлет, залежно від розміру. Рецепт можна урізноманітнювати.
 
Наприклад, додати до них картоплю: для цього потріть її на дрібній тертці, як на деруни, та поєднайте із «рисовим фаршем» разом із цибулею, морквою та зеленню.
 
Отже, вам знадобляться:
* круглозернистий рис — 150 г (або 400 г відвареного) 
* морква — 1 шт.;
* цибулина — 1 шт.;
* сіль — 1/2 ч. л.;
* гілочки петрушки — 5 шт.;
* панірувальні сухарі — 3 ст. л.;
* олія для смаження — 5 ст. л.
 
Відварюємо 150 г рису. Для цього промиваємо його під проточною водою, висипаємо в каструлю, заливаємо 300 мл води. Доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо під напіввідкритою кришкою 20 хв. Готовий рис викладаємо в окрему миску та залишаємо охолоджуватися до кімнатної температури.
 
Цибулину та морквину чистимо від шкірки. Цибулю нарізаємо кубиками, а моркву натираємо на тертці. Миємо 5 гілочок петрушки, висушуємо паперовим рушником та дрібно нарізаємо.
 
Розігріваємо пательню з 2 ст. л. олії та обсмажуємо нарізану цибулю 5-6 хв. Додаємо до цибулі потерту моркву та смажимо овочі до готовності моркви.
 
Обсмажені овочі та нарізану петрушку змішуємо з рисом, перекладаємо масу в чашу блендера та перебиваємо до однорідності. Додаємо 1/2 ч. л. солі та перемішуємо.
 
Готуємо тарілку з 3 ст. л. панірувальних сухарів. Руками формуємо котлети овальної форми й кожну котлетку обвалюємо в панірувальних сухарях.
 
Розігріваємо пательню з 3 ст. л. олії та обсмажуємо котлети до золотавої скоринки, по 2-3 хв з кожного боку. Готову страву викладаємо на паперовий рушник, щоб він увібрав зайву олію. Подаємо теплими з улюбленим соусом. 
 
Смачного!