Як не пиріг, то й не пирожися: підбірка смачних рецептів для родинної трапези

20.03.2024
Як не пиріг, то й не пирожися: підбірка смачних рецептів для родинної трапези

Пироги — це справжнє кулінарне мистецтво.
 
Вони завжди в нагоді: у будь-який сезон, годину дня, подію та смак.
 
Заливний, закритий, відкритий, тертий... Ці різновиди пирогів ми й будемо готувати.
 
Однак на початку розберімося в особливостях і технологіях приготування цієї смачної страви. 
 
Заливний пиріг — зазвичай найшвидше та максимально спрощене рішення для вечері чи за відсутності великої кількості продуктів.
 
Тісто для такого пирога переважно готують із кефіру, сметани, майонезу чи йогурту. Начинку ми заливаємо будь-яку: овочеву, м’ясну, фруктову, рибну тощо. 
 
Закриті пироги є більш класичним, але й довшим варіантом, адже знадобиться, власне, закрити начинку розкачаним листком тіста. Утім це не займає дуже багато часу (якщо трішки попрактикуватися з тістом).
 
Відкриті пироги, зрозуміло, не закриті тістом і переважно випікаються в два етапи: спочатку розкачуємо пластичне тісто, викладаємо у форму та запікаємо приблизно 20 хвилин, а вже надалі додаємо начинку (як солодку, так і солону) — і пиріг «доходить» ще протягом 30 хвилин. 
 
Ну і наостанок — тертий вид пирогів, що готується з попередньо замішаного й замороженого пісочного тіста. Його натирають на тертці й у такий спосіб накривають солодку начинку: варення, повидло чи ягоди.
 

Пиріг із картоплею та грибами

Заливний пиріг із грибами є смачною, поживною, однак калорійною стравою водночас. Гриби багаті на протеїни і, за даними науковців, за кількістю білка не поступаються м’ясу.
 
Вони містять вітаміни А, РР, С, D і групи В, фосфор, кальцій, залізо, селен і калій, а також ферменти, що сприяють розщепленню білків, вуглеводів і жирів.
 
Заливний пиріг із грибами подають як самостійною стравою, так і в поєднанні з різноманітними гарнірами: картопляним пюре, свіжими овочами чи салатом. Також його можна подавати в теплому вигляді або охолодженим — як закуску на святкових столах.
 
Підготуйте такі інгредієнти: 
* картопля — 4 шт.;
* гриби — 200 г;
* яйця — 2 шт.;
* кефір — 180 мл;
* борошно — 200 г;
* майонез — 1 ст. л.;
* цибуля — 1 шт.;
* соняшникова олія — 5 ст. л.;
* сіль, перець, спеції — за смаком.
 
Картоплю відварюємо до готовності приблизно 25 хвилин, чистимо, охолоджуємо й розминаємо виделкою. Гриби та цибулю нарізаємо та обсмажуємо на соняшниковій олії до готовності близько 10-15 хвилин.
 
Для тіста збиваємо яйця зі сметаною і майонезом. Вливаємо в тісто соняшникову олію і ще раз збиваємо. Додаємо борошно, соду, цукор і дрібку солі.
 
Форму для випічки змащуємо маслом і викладаємо половину тіста. Формуємо пиріг. На нього — пом’яту картоплю і смажені гриби, солимо і приправляємо. Зверху виливаємо другу половину тіста та випікаємо 30 хвилин при 180°. Готовий пиріг трохи остуджуємо, виймаємо з форми, розрізаємо на порційні шматки і подаємо до столу.
 
Смакуємо!
 

Заливний пиріг із капустою

 Капустяний пиріг відрізняється від інших своїм ніжним тістом та поживною начинкою з тушкованої капусти. Він виходить не лише запашним і смачним, а й корисним.
 
Особливість цього пирога в тому, що його не потрібно заздалегідь замішувати та вистоювати. Тісто для пирога готується зазвичай дуже просто і не займе багато вашого часу.
 
Підготуйте такі інгредієнти: 
* сметана — 150 г;
* яйця (великі) — 2 шт.;
* сіль — 1 ч. л.;
* цукор — 1 ч. л.;
* розпушувач для тіста — 1 ч. л. з гіркою;
* борошно — 6-7 ст. л.;
* капуста — 350 г;
* цибуля — 120 г;
* солодкий перець — 120 г;
* морква — 120 г;
* карі — 1/2 ч. л.;
* сіль, чорний мелений перець — за смаком;
* зелень петрушки — за смаком;
* соняшникова олія для смаження — за смаком.
 
Готуємо начинку. Капусту нарізаємо соломкою. Цибулю — кубиками. Солодкий перець очищуємо від насіння і нарізаємо соломкою. Моркву натираємо на великій тертці, а зелень петрушки подрібнюємо ножем.
 
На розігріту пательню наливаємо рослинну олію. Викладаємо цибулю, помішуючи, смажимо на середньому вогні до прозорого стану 2-3 хвилини.
 
 Також викладаємо моркву і, помішуючи, теж смажимо 2-3 хвилини. Додаємо солодкий перець, смажимо ще кілька хвилин. Додаємо капусту: помішуючи, тушкуємо 7-8 хвилин.
 
Додаємо сіль, чорний мелений перець, карі. Перемішати, тушкувати ще 2-3 хвилини. Додаємо петрушку, перемішуємо й відставляємо з вогню. Начинка готова.
 
Готуємо тісто. До сметани збиваємо яйця, додаємо сіль і цукор. Перемішуємо вінчиком. Додаємо борошно і розпушувач, перемішуємо. Злегка змащуємо форму рослинною олією. На дно рівномірно викладаємо тісто: приблизно 4 столові ложки.
 
Викладаємо капустяну начинку. На неї — тісто, що залишилось. Посипаємо пиріг кунжутом. Випікаємо протягом 30 хвилин у заздалегідь розігрітій до 180 °С духовці. Заливний пиріг із капустою готовий. Смакуємо!
 

Пиріг із куркою на пісочному тісті

 «Рецепти пирога на пісочному тісті дуже популярні, адже готуються швидше, ніж пироги на дріжджовому тісті», — зазначають на сайті «Зеленої садиби». Тут важко порівнювати, які пироги кращі.
 
Пироги на пісочному тісті просто інші, але однозначно дуже смачні. Особливо цей рецепт відкритого пирога з куркою і сиром сулугуні. Це не просто смачно — це насолода! Отже, підготуйте інгредієнти.
 
Для тіста:
* пшеничне борошно — 200 г;
* розпушувач — 1,5 ч. л.;
* сіль — 0,5 ч. л.;
* цукор — 0,5 ч. л.;
* вода — 3 ст. л.;
* майонез 67% жирності — 2 ст. л.;
* вершкове масло кімнатної температури — 50 г;
* яйце — 1 шт.
Для начинки:
* куряче філе — 500 г;
* сир сулугуні — 250 г;
* помідори — 1 шт.;
* вершки — 200 мл;
* середня цибулина — 1 шт.;
* часник, спеції — до смаку;
* олія — для обсмажування.
 
Це дуже простий рецепт пирога, з яким упорається і кулінар-початківець. Щоб зробити тісто, треба просто змішати в одній посудині всі інгредієнти для нього (див. вище).
 
Руками гарно вимішуємо тісто, поки воно не буде липнути до рук. Замотуємо його в харчову плівку або просто кладемо в чистий харчовий пакетик і поміщуємо на пів години в холодильник. Якщо тісто полежить у холоді довше — не страшно.
 
А поки робимо начинку для пирога. М’ясо курки нарізаємо кубиками, цибулю дрібно ріжемо ножем. Підсмажуємо цибулю на сковорідці до золотистого кольору.
 
Додаємо трохи подрібненого часнику. Кладемо на сковорідку шматочки філе та обсмажуємо їх разом з цибулею, поки не випарується вся рідина.
 
Помідор обдаємо окропом, так із нього легко можна зняти шкірку, після чого ріжемо томат дрібними кубиками. Сулугуні натираємо на крупній тертці.
 
Сир може бути й іншим, головне — щоб він гарно запікався. Змішуємо помідор із сиром і додаємо до них вершки. Солимо за смаком.
 
Дістаємо тісто на пиріг із холодильника і розкачуємо його за розміром форми з урахуванням бортиків. Переносимо за допомогою качалки у форму. Її краще застелити пергаментом, якщо вона металева. Якщо силіконова — не потрібно навіть змащувати.
 
Викладаємо на тісто спочатку курку, а зверху — заливку з помідора та сулугуні. Ставимо пиріг у духовку на 30 хвилин. Температура випікання — 180 градусів. Готовий пиріг за цим рецептом має золотисту апетитну скоринку. Подавати до столу можна як гарячим, так і охолодженим.
 

Рецепт тертого пирога: покроково

 «Тертий пиріг — це одна з небагатьох страв, які готувала моя мама в дитинстві, — розповідає шеф-кухар Євген Клопотенко в описі цього рецепту. — Пам’ятаю неймовірний аромат, який виходив з духовки під час приготування, і те, як я не міг дочекатися моменту його приготування. Звичайно, я вніс у мамин рецепт свої корективи і вирішив сам приготувати начинку для пирога. Мені здається, що ці невеликі зміни його зовсім не зіпсували, а зробили смак іще більш насиченим і яскравим». Підготуйте такі інгредієнти:
* борошно пшеничне — 420 г;
* вершкове масло — 200 г;
* цукор — 250 г;
* цукор ванільний — 10 г;
* яйця — 2 шт.;
* розпушувач — 10 г;
* сіль — дрібка; 
* чорна смородина (свіжа або заморожена) — 400 г;
* цукор — 200 г;
* фіолетовий базилік — 5 гілочок.
 
Готуємо начинку. Для цього з’єднуємо в сотейнику чорну смородину або будь-які інші ягоди з цукром. Ставимо на сильний вогонь на 2-3 хвилини, щоб сік почав виділятися, а цукор — розчинятись.
 
Не забуваємо при цьому постійно помішувати ягоди, щоб вони не підгоріли. Тепер зменшуємо вогонь трохи нижче середнього і уварюємо масу протягом 15-20 хвилин. 
 
Листя базиліку дрібно нарізаємо і засипаємо в гаряче варення за кілька хвилин до готовності. Перемішуємо. Начинка до пирога готова, можемо замішувати тісто.
 
Вершкове масло нарізаємо кубиками і перекладаємо в миску. У миску з підталим вершковим маслом додаємо ванільний цукор, сіль і цукор. За допомогою вінчика збиваємо масу до повного об’єднання і пишності. Вводимо яйця по одному і продовжуємо збивати до однорідності.
 
Тепер настав час для борошна та розпушувача. Замішуємо м’яке і пластичне тісто. Намагайтеся місити його мінімально, пісочне тісто не любить перегріву від тепла рук!
 
Тепер відокремлюємо від загальної маси 1/3 тіста: це буде основа для пирога. Обертаємо більшу частину тіста харчовою плівкою і прибираємо в морозильну камеру на 30 хвилин. Нехай воно трохи охолоне й підмерзне, так його буде зручніше натирати на тертці.
 
Меншу частину тіста також обертаємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник, щоб воно відпочило, теж на 30 хвилин. Після цього воно стане ще пластичнішим і його буде зручно розкачувати.
 
Дістаємо меншу частину тіста з холодильника і розкачуємо між двома листами пергаменту в пласт товщиною 3-4 мм. Переносимо його разом з нижнім пергаментом на деко і далі формуємо пиріг уже в ньому.
 
Змащуємо основу пирога вже остиглим варенням. Дістаємо другу частину тіста з морозилки і натираємо його поверх варення на крупній тертці, рівномірно розподіляючи по всій поверхні основи.
 
Ставимо в духовку з температурою 180 градусів на 25-30 хвилин. Пиріг повинен добре підрум’янитися. Готовій страві даємо трохи охолонути — і можна нарізати порційними шматочками.
 
Смакуємо!