Тутанхамон із Миколаєва: підозрюваний в хабарництві Микола Романчук потрапив в кардіологію

08.06.2016
Тутанхамон із Миколаєва: підозрюваний в хабарництві Микола Романчук потрапив в кардіологію

Екс-«губернатор» і надбані ним за роки «непосильної праці» скарби Третього рейху.

Чиновника, підозрюваного в отриманні хабара розміром у 100 тисяч доларів, терміново госпіталізовано в кардіологічне відділення однієї з лікарень Одеси з гіпертонічним кризом після п’яти годин очікування на судове рішення щодо обрання запобіжного заходу. Нагадаємо, екс-«губернатора» Миколаївської області Миколу Романчука та ще трьох посадових осіб було затримано співробітниками СБУ та військової прокуратури за вимагання хабара в особливо великому розмірі за дозвіл на розробку кар’єру в одному з сіл Миколаївської області.
За словами Головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, негласне стеження у рамках кримінальної справи за фактом одержання неправомірної вигоди групою чиновників iз Миколаївської області почалося близько місяця тому. Перший транш грошей розміром у десять тисяч доларів за дозвільні документи радник глави Миколаївської обласної ради, дніпропетровець Геннадій Левченко отримав від директора ТОВ «Елк-БУД» ще 30 травня.
А от найбільшу частину необхідних грошей, а саме 80 тисяч доларів США, згідно з кримінальним планом, директор підприємства повинен був передати безпосередньо Миколі Романчуку. У підсумку, на початку червня поточного року співробітники СБУ затримали помічника заступника «губернатора» Миколаївської області Віктора Овчара з рюкзаком, з якого і була вилучена основна частина «траншу» за дозвільні документи на право видобутку вапняку в кар’єрі селища Єланець Миколаївської області. Вже відомо, що військова прокуратура проситиме суд заарештувати Миколу Романчука з правом внесення застави у розмірі 20 мільйонів гривень. 

Шанувальник нагород Третього рейху i не тiльки

До числа фараонів Давнього Єгипту Героя України Миколи Романчука журналісти зарахували за його нереальну любов до грошей. На другий же день після затримання заступника «губернатора» Миколаївської області були оприлюднені фотографії чотирьох особняків, записаних на родичів Романчука. Між собою всі ці домоволодіння були пов’язані низкою підземних ходів-лабіринтів, а за своєю загальною площею — нічим не поступалися сумнозвісному «Межигір’ю» Віктора Януковича.
 
Причому підземелля були обладнані настільки ґрунтовно, що там можна було легко розмістити роту солдатів у разі початку атомної війни. Секретні тунелі навіть було оснащено автономним енергозабезпеченням. Але найбільше шокували людей фотографії з німецькими хрестами часів Третього рейху, які Герой України, найімовірніше, колекціонував не з любові до німецького диктатора, а просто як антикваріат.
 
Крім настільки екзотичних придбань, високопосадовець не втомлювався доводити свою любов і до православ’я: кількість дорогих ікон в окладах зі срібла перевалило за сотню. Також iз прихованих від людських очей катакомб співробітники СБУ вилучили золоті злитки, коштовності, колекцію старовинних картин та чемоданчик, у якому зберігалося 300 тисяч доларів готівкою.
 
І все це при тому, що у своїй декларації про доходи Микола Романчук не вказав жодного з членів своєї сім’ї, а як особисту нерухомiсть задекларував лише скромну дачу в селі Лимани на 42 квадратнi метри. Насправді, його «Межигір’я» в районі міста Миколаїв під назвою Балабанівка складалося з чотирьох елітних особняків, які були записані на його дружину та двох синів. Із метою конспірації (щоб не муляти очі простим людям) i була придумана та прорита ціла мережа підземних ходів під чотирма особняками. Вся ця розкіш була придбана за ті десять років, поки Микола Романчук був генеральним директором заводу «Океан».
 
За час його правління на колись стратегічно важливому для України підприємстві чисельність працівників скоротилася в десять разів, а сам суднобудівний — збанкрутував. Робітники, які роками не бачили своєї зарплатні, хотіли б почути від правоохоронних органів України правду про те, як колись сильний i потужний завод став банкрутом, перетворившись на чотири розкішні особняки Героя України Миколи Романчука.

Як в українців вкрали суднозавод

Суднозавод «Океан» став руйнуватися на очах у здивованих співробітників підприємства та мешканців Миколаєва більш як сім років тому. За кілька років під слідство потрапило декілька директорів підприємства, проте кожного разу, з нез’ясовних причин, усі слідчі заходи «силовиків» закінчувалися нічим. І весь цей час беззмінним генеральним директором суднобудівного залишався Микола Романчук.
 
Саме у роки його правління з території заводу вивезли тонни металу в невідомому напрямку. Можна сказати, що весь завод просто розібрали «по цеглинці». Як визнав сам Микола Романчук, тільки офіційна частина його зарплати, як керівника стратегічно важливого для України суднозаводу, у ті часи дорівнювала 19 тисячам євро на місяць. І це в той час, як робітники заводу по кілька років поспіль узагалі не отримували свою зарплатню.
 
А можливість «підзаробити» додаткових грошенят для Миколи Романчука з’явилася у 2010 році, коли він очолив штаб «Фронту змін» у період передвиборної кампанії Арсенія Яценюка.
 
«Багато хто з робітників суднозаводу «Океан» знали, що генеральний директор Микола Романчук тісно пов’язаний із криміналом і що він часто використовував простих робітників у своїх цілях, — розповіла колишня працівниця заводу «Океан», яка віддала цьому підприємству майже 30 років свого життя. — При будівництві будинку та всього іншого, що ним було нажито, Романчук відверто кидав робітникам якісь копійки за роботу, а ті й раді були, адже зарплату не бачили роками.
 
Зараз люди навіть радіють, що його, що називається, «взяли за дупу», та от тільки суднозавод «Океан» уже ніхто та ніколи не поверне мешканцям Миколаєва, тому що його весь порізали на металобрухт. Зараз багато хто боїться, що й Романчук та «його команда» просто уникнуть відповідальності. А люди хочуть, щоб він згадав ті буремнi 90-ті, коли він знущався над людьми, та як ми їли прострочені макарони та протухлий хліб. Продукти нам видавали за «фантики», які Романчук наказав випускати на суднозаводі замість грошей».
 
Сам Микола Романчук в одному зі своїх інтерв’ю досить відверто розповів про те, як під час свого перебування генеральним директором суднобудівного заводу «Океан» віддав наказ видати на підконтрольному йому підприємстві свою «валюту» у вигляді паперових талонів-фантиків.
 
На ці потішні «гроші» люди, які не отримували зарплату більше 12 місяців, повинні були годувати свої сім’ї. Зі сміхом пригадав «добрий пан» і такий епізод, коли роботяги прийшли до нього зі скаргою, мовляв, друзі з успішних підприємств свято відзначають, а їм ані горілку, ані сигарети купити просто нема за що.
 
Щедрий пан тут же видав розпорядження: «Видавати відтепер кожному мужику по 200 гривень на місяць на алкоголь та тютюн». За його словами, на тому народ і заспокоївся...­
 
Скандал за участю Миколи Романчука за численними фактами шахрайства під час його перебування керівником суднозаводу «Океан» спалахнув iще у 2014 році. Тоді і СБУ, і прокуратура Миколаївщини отримали покази від «верхівки» суднозаводу, зокрема, свої свідчення на відеокамеру озвучила віце-президент ПАТ «Вадан Ярдс Океан» Анна Еткіна, про те, як Микола Романчук створював схеми та підписував заяви, складені для тіньового виведення активів заводу «Океан».
 
Жінка назвала навіть імена та прізвища конкретних людей, які брали участь у махінаціях. Крім цього, Анна Еткіна посилалася на матеріали своєї кримінальної справи, порушеної проти неї в Росії, і заявила про те, що там же є і свідчення співробітників ПАТ «Вадан Ярдс Океан» (колишні акціонери заводу «Океан»), що підтверджують правильність її слів.
 
Як раніше писала наша газета, під слідство Російської Федерації Анна Еткіна по­трапила в рамках розслідування справи російського бізнесмена Андрія Бурлакова (власник ВАТ «Вадан Ярдс Океан») за фактом підробки документів, а також розтрати не за призначенням 18 мільярдів рублів. У вересні 2014 року підприємця відпустили з СІЗО («Матроська тиша») під заставу в 50 мільйонів рублів.
 
А вже 31 вересня того ж року Андрій Бурлаков і його громадянська дружина були застрелені невідомим кілером... Тоді впливовому Герою України Миколі Ромачуку вдалося не тільки зам’яти цю справу, а й піднятися вгору по кар’єрних сходах: деякий час він протримався на посаді «губернатора» Миколаївської області, а потім зайняв «скромне» місце на посаді заступника нинішнього голови ОДА південного «міста корабелів» Вадима Мерікова ...

А суддi хто?

Уже зараз у ході розслідування справи Героя України Миколи Романчука простежуються негативні тенденції. Так, суддя Приморського районного суду Одеси Юрій Кушніренко, який за 72 години так і не зміг обрати запобіжний захід для підслідного Романчука, добре відомий журналістам за справою проти одеського «мажора» Фелікса Петросяна, який учинив ДТП зі смертельними наслідками.
 
Саме суддя Кушніренко ухвалив рішення закрити справу, незважаючи на те, що з вини «мажора» загинула одна людина та ще десять осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. У соціальній мережі «Фейсбук» журналіст Дмитро Гнап опублікував інформацію про те, що річний дохід Кушніренка становить 200 тисяч гривень. У власності судді — чотири квартири, два джипи Lexus, а також кілька заміських будинків.
 
Не вселяє довіри й особистість адвоката самого підсудного Сергія Маркіна. Зокрема, саме цей адвокат на даний час захищає у суді інтереси громадянина Російської Федерації Дмитра Федорова. Цей добре відомий у Миколаєві аферист близько двох років промишляв шахрайством у сфері працевлаштування та ріелторських послуг не тільки у місті корабелів, а й у Харківській та Дніпропетровській областях.
 
Його справа вже кілька років, як-то кажуть, «висить у повітрі» без особливого просування вперед. Усі ці факти змушують серйозно замислитися над тим, наскільки неупереджено буде розглянуто справу проти Героя України Миколи Романчука... 
 

ЦИТАТА

Андрій Боєчко, волонтер:
«Романчук — Герой України, тобто людина, яку держава прижиттєво визнала «святим». Просто так звільнити його не вийде. Якщо здійснив правопорушення — суд і в’язниця. Якщо в’язниця — автоматичне позбавлення ордена Герой України, автоматично! А це вже прецендент, якого в Україні не було ніколи.
 
У «Героїв» ордени не забирали, навіть у тих, хто зрадив батьківщину в Криму і в «ДНР»-«ЛНР». За два роки війни жоден зрадник (навіть Янукович) не був позбавлений державних нагород. Тут така нагода з’явилася. Якщо засудять і заберуть орден — це буде справжній виклик старій системі, всьому минулому.
 
Учора сотні «Героїв України», які купили собі нагороди за останні 15 років, полізли у шухляди по валер’янку і корвалол. Заберуть у Романчука — заберуть і в них. Не заснули в цю ніч Бойко і Засуха, Литвин і Омельченко, Звягільський і Ландiк, Симоненко і Білаш (улюблений поет Януковича), Дейч і ціла купа кримських зрадників.. Напевно, не заснув і батько Президента Олексій Порошенко...
 
Саме остання обставина і стане тією краплиною, яка може не дати розпочати процес очищення. Сьогодні-завтра, впевнений, почнеться величезна кампанія з відбілення Романчука, бо прецеденту не хоче ніхто. Я думаю, що Романчука не зіллють — система не дасть. Тому й звертаюся до вас усіх — допоможемо собі, Президенту і державі очиститися!»