НОВИНИ ПЛЮС

17.05.2016

ВВП готується до плюса...

Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує цьогоріч зростання ВВП України 2% при інфляції 15%. Станеться це після 9,9% падіння в 2015 році.

Агентство відзначає, що в березні поточного року інфляція знизилися з 60,9% до 20,9%, середньостроковий потенціал росту економіки становив 2%.

Зростання економіки, на думку авторів рейтингу, стримується втратою російського експортного попиту, збитком від військового конфлікту на сході, низькими цінами на сировинні товари і ослабленням фінансового сектору.

Ще майже мільярд від Європи

Європейський інвестиційний банк планує інвестувати в Україну 800 млн. євро в 2016 році. Про це журналістам повідомив старший корпоративний банкір ЄІБ Жан-Жак Сулакру. «4,3 млрд. євро — це наш загальний портфель в Україні в даний час. Минулого року ми інвестували 1,2 млрд. євро, а в цьому розраховуємо на 800 млн. євро. Ми працюємо з Єврокомісією, щоб розширити цей портфель до 1 млрд. в рік і підтримувати його. Ми хочемо рухатися в цьому напрямку. Україна для нас дуже важлива країна», — сказав він.

Треба було краще реформи робити!

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валютах на рівні «CCC». Рейтинги незабезпеченого боргу з випуску облігацій України в іноземній і національній валютах також підтверджені на рівні «CCC».

«Підтвердження рейтингів відображає відсутність прогресу в програмі реформ, необхідних для розблокування фінансової підтримки, посилене політичними суперечками», — йдеться у повідомленні агентства.

Чекаємо МВФ. Тепер — у червні

Українська влада назвала чергову дату, коли ми можемо сподіватися на отримання давноочікуваного кредиту Міжнародного валютного фонду. Тепер це — червень 2016 року. Таку заяву зробив міністр фінансів Олександр Данилюк. Чиновник очікує, що через місяць Київ зможе отримати 1 млрд. доларів.

Насамперед, за його словами, треба узгодити з Фондом новий меморандум про співпрацю. Після цього має відбутися засідання директорів МВФ, на якому і мали б ухвалити рішення про виділення кредиту. Як відомо, 13 травня віце-прем’єр України Павло Розенко на зустрічі з представниками місії МВФ домовився про спільну розробку нової української пенсійної реформи. Головними результатами цієї роботи мали стати ліквідація дефіциту Пенсійного фонду і збалансування його бюджету.

В офшорах — два річні ВВП України

Дані про кошти українського походження, які осіли в офшорах, за приблизними міжнародними оцінками, коливаються від 117 млрд. доларів (Global Financial Integrity) до 167 млрд. (Tax Justice Network). Такі підрахунки оприлюднив доктор економічних наук Сергій Кораблін. Оцінка щорічних офшорних втрат України досягає 11-12 млрд. доларів, що дорівнює обсягу кредитів, отриманих нею від МВФ у рамках двох останніх додатків (2014-2015 роках). Вимивання супроводжується падінням накопичень в основний капітал.

«Україна, як і Китай, відноситься до країн із середнім рівнем доходів. У 2000-2008 роках її вкладення в основний капітал на одного працівника стійко росли. Однак після цього відновилося їх падіння: до 2014 їх річні обсяги скоротилися в 2,6 раза, тоді як в групі країн із середніми доходами збільшилися в 1,6 раза, а в Китаї — в 2,4 раза», — стверджує він.

Наздогнати і обігнати!

Уже через кілька років Україна може обігнати Росію за темпами зростання економіки. Таку заяву зробив керуючий російського (!) «Внєшекономбанку» Андрій Клепач. «Усі країни, тепер навіть Європа, зростають швидше, а точніше, ростуть — на відміну від нас, — сказав він. — Я не виключаю, що вже у 2017 році кращі показники продемонструє навіть Україна, яка нині перебуває у найгіршому становищі серед європейських держав».