Субсидiї не грiють

06.11.2015
Субсидiї не грiють

Михайло Папiєв.

Опозиція вже понад рік веде жорстку боротьбу з владою щодо скасування завищених тарифів на «комуналку» для українців і повернення соціальних виплат. У судах знову й знову виникають  «зволікання» з боку влади та її приспішників про прийняття справедливих рішень. Проте 16 жовтня Перша палата Вищого адміністративного суду винесла рішення на користь жителів Донбасу – суд повернув мешканцям тимчасово окупованих територій пенсії та соціальні виплати, без яких вони залишалися фактично рік.

  Наразі Опозиційний блок вимагає від Кабінету Міністрів прийняти термінове рішення про скасування всіх підвищень комунальних тарифів, зроблених у 2015 році. Інакше «платіжки» за новими листопадовими цінами можуть призвести до соціального вибуху і загострення протестних настроїв у суспільстві, заявив народний депутат від Опозиційного блоку Михайло Папієв.

«Якщо Кабінет Міністрів не здатний ефективно керувати паливно-енергетичним сектором та ЖКГ, це не означає, що він повинен вирішувати свої економічні проблеми за рахунок підвищення тарифів для громадян. Ці «драконівські» тарифи повинні бути скасовані. Це наша вимога до уряду», — сказав політик.

Останні півтора року, зазначив він, держава займається банальним пограбуванням народу через підвищення цін на комунальні послуги — при цьому в тарифи закладаються величезні втрати неефективних монополій.

«Втрати в тепломережах досягають 40%, тоді як у Європі цей показник нижче 10%. Втрати в електромережах в Україні втричі вищі, ніж у Німеччині», — зазначив Папієв. При цьому, зауважив він, влада лише обіцяє, що субсидії вирішать усі проблеми незаможних — адже на практиці цього не відбувається.

«Навіть тим, хто отримав субсидії, доводиться платити більше, не кажучи вже про тих, хто просто не зміг їх отримати», — підкреслив народний депутат.

«Незважаючи на все це, уряд готує подальше підвищення тарифів. Згідно з зобов’язаннями перед МВФ, пільгова ціна для обсягу споживання до 200 кубометрів буде скасована, і тарифи для населення будуть знову підвищені в 2016-му і 2017 роках», — додав політик.

«Тому Опозиційний блок наполегливо вимагає від влади: необхідне термінове рішення про скасування всіх підвищень комунальних тарифів від 2015 року. Це не популізм. Ми не вимагаємо від влади неможливого. Ми вимагаємо скасування того, що українці просто не в змозі платити. Якщо цього не зробити сьогодні, завтра ми отримаємо не штучний «тарифний Майдан», а реальне повстання людей, яким не буде за що жити», — упевнений народний депутат.

«Вирішувати ці питання — обов’язок Кабміну. Але якщо уряд не в змозі скасувати власні постанови, це повинен зробити парламент», — резюмував Михайло Папієв.

Народний депутат від Опозиційного блоку Євген Балицький, зі свого боку, наголосив: уряд зобов’язаний провести ефективну реформу енергетичного сектору — і насамперед вона має стосуватися прозорого тарифоутворення, введення якого знизить собівартість енергоресурсів для кінцевого споживача.

«Багаторазове підвищення тарифів для населення не можна назвати тарифною реформою. Реформи — це прозоре і зрозуміле користувачам формування тарифів, а також впровадження лічильників для населення для забезпечення повного обліку споживаних ресурсів. Саме цього ми вимагаємо від уряду», — сказав він. 

Депутат нагадав: влада аргументує підвищення тарифів необхідністю їх приведення до ринкового рівня, тобто — у прив’язці до вартості імпортного газу і витрат на транспортування. «Проте перехід на ринкові ціни має мало спільного iз закладанням в їх структуру колосальних втрат у мережах по дорозі від продавця до споживача, які безконтрольно перекладаються на споживача компаніями-монополістами у сфері ЖКГ. Чому громадяни України повинні платити за іноземний газ, якщо в Україні є й свій?» — сказав Євген Балицький.

Українці, нагадав він, наразі продовжують платити за газ та теплову енергію за нормативами, а не за реальне споживання.

«Рівень оснащеності будинковими лічильниками тепла на середину минулого року становив лише 36%. Люди повинні розуміти: якщо взимку з прорваної теплотраси ллється гаряча вода, вони у підсумку за неї заплатять — адже у них немає лічильників», — зазначив Балицький.

Саме тому Опозиційний блок наполегливо вимагає від влади якнайшвидшої реформи галузі. «Це не наша примха, реформи критично необхідні людям, які просто не в змозі платити за новими тарифами. Провести таку реформу — обов’язок Кабінету Міністрів. Але якщо уряд не в змозі це зробити, цим займеться наша політична сила, вносячи відповідні законопроекти», — підсумував народний депутат.