Кому належатиме «Межигiр’я»?

21.07.2015
Кому належатиме «Межигiр’я»?

Важко нести і тяжко кинути: «Межигiр’я» Януковича перетворилося на ще одну проблему.

Після втечі Віктора Януковича його колишня резиденція «Межигiр’я» протягом півтора року була майданчиком для оглядин розкішного життя екс-очільника країни. У перші дні після того, як Янукович залишив країну, житло «любителя усього найдорожчого» можна було відвідати безкоштовно, проте з часом вхід у резиденцію став платним. Гроші ж, які платили люди за вхід до резиденції, за словами працівників «Межигiр’я», повністю йшли на зарплати персоналу та обслуговування території, у бюджет з резиденції не платили ні копійки.

Із часом почали виникати питання, чи справді всі кошти за екскурсії та вхід ідуть лише на збереження території і чому резиденція не сплачує податок у державну казну? Відповіді на ці питання вирішив надати Печерський районний суд міста Києва, який наклав арешт на майно резиденції «Межигiр’я». Що ж буде далі з «Межигiр’ям», активіст і працівник резиденції Петро Майборода, з яким поспілкувалась «УМ», поки не знає, але у розмові переконує, що борги, які має «Межигiр’я», є чималенькими: «Якщо чесно, такі люди, як я, не розпоряджаються всіма коштами, ми просто отримуємо зарплату за обслуговування і свою роботу, а куди йдуть інші кошти, особисто мені не відомо», — запевняє чоловік.

Щодо територій розкішної резиденції, то арешт накладено на «Центр відпочинку та здоров’я», що розташований по вул. Івана Франка, 19, а також житловий будинок по вул. Івана Франка, 18, «Вишгородський масив», будинок по вул. Межигірська, 123-а та 100 % статутного капіталу ТОВ «Танталіт» у розмірі 146,63 мільйона гривень. За інформацією прес-служби Генеральної прокуратури, «арешт накладено для забезпечення кримінального провадження і відшкодування збитків, завданих державі. Рішенням суду заборонено використовувати та розпоряджатися будь-яким майном резиденції «Межигiр’я», а також корпоративними правами ТОВ «Танталіт».

Тетяна Чорновол, народний депутат та колишня журналістка, яка займалася розслідуваннями незаконного загарбання Януковичем цієї території, у коментарі «УМ» зазначила, що продати резиденцію буде просто неможливо, адже за такі гроші, які вона насправді коштує, купувати її ніхто не захоче: «Коли я аналізувала цю ситуацію, то дізналась, що найдорожчі житлові площі у світі — це вілла на Лазуровому узбережжі, яку купив російський олігарх за ціною у 350 мільйонів доларів. У 2010 році офіційно в розбудову «Межигiр’я» було вкладено 1 мільярд гривень, і це лише на 2010 рік. Цей секонд-хенд ніхто не купить за його справжню вартість».

На думку Тетяни, у резиденції має залишитись «музей корупції». Проте потрібно його привести в правове поле. «Я не ознайомлювалася з цим питанням, але вважаю, що «Межигiр’я» могло б давати до бюджету більше доходів, а ціни на вхід справді завищені. Тому в цьому питанні варто розібратися», — додала депутатка.

Існує також проблема боргів «Межигiр’я» перед «Київенерго». Компанія «Танталіт» заборгувала понад 11 мільйонів гривень «Київенерго» за електроенергію, починаючи з лютого 2014 року. Адже після втечі Януковича платити за електроенергію могла лише ця компанія. Активісти ж, які зараз займаються справами «Межигiр’я», цього зробити не можуть. У свою чергу, «Київенерго» відмовляється підписати договір з обслуговуючим персоналом резиденції, оскільки ті не мають статусу.

Як відомо, у березні минулого року Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом заволодіння держмайном в особливо великих розмірах — комплексом будівель будинку «Межигiр’я». У межах кримінального провадження повідомлено підозру екс-Президенту Віктору Януковичу, колишньому засновнику та директору ТОВ «Танталіт» Павлу Литовченку. Проте ці особи вже давно не перебувають на території України, тому і вирішити ситуацію з «Межигiр’ям» буде непросто: «Юридично сплачувати за електроенегрію «Київенерго» може лише Павло Литовченко, директор ТОВ «Танталіт», проте зрозуміло, що він не робитиме цього. А ми, у свою чергу, не маємо на це права. А тому, що буде далі й як вирішиться ситуація, залежить лише від суду», — розповідає пан Майборода.

Нагадаємо, що у вересні 2013 року номінальним власником «Танталіту» став Сергій Клюєв, який повідомив, що придбав компанію в екс-нардепа від Партії регіонів Ігоря Гуменюка. Проте вже на початку 2015 року стало відомо, що нардеп Сергій Клюєв продав свою частку в ТОВ «Танталіт» самому ТОВ «Танталіт».

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2007 році із користування комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами вилучено 94 об’єкти нерухомості державної власності, розташовані на території урочища «Межигiр’я». Станом на 2012 рік вартість тільки 123 нерухомих об’єктів резиденції Януковича оцінювалась у 896 мільйонів гривень.