Жнива під українським прапором

16.01.2014
Жнива під українським прапором

Зiбрана в Українi технiка здатна конкурувати з європейськими аналогами.

Зростаючі врожаї, які нині отримують українські хлібороби, змушують їх задуматися над забезпеченням технологічного процесу. Зокрема, над придбанням якісної техніки для обробітку земель. Як відомо, Україна має величезний потенціал сільськогосподарського машинобудування, який ми використовуємо, на жаль, доволі слабо.

Кабінет Міністрів днями вирішив подолати цю проблему. На законодавчому рівні планується врегулювати механізми та умови надання держгарантій підприємствам недержавного сектору економіки. Відбудеться це для виконання держпрограми активізації економіки на 2013–2014 роки щодо реалізації інвестиційних проектів із розвитку машинобудування для агропромислового комплексу. Завдання активізувати роботу в цьому напрямi отримали Міністерство доходів і зборів, Мінфін та Міністерство економіки.

Невдовзі буде підготовлено рішення уряду про встановлення ступеня локалізації виробництва зернозбиральних комбайнів «Скіф–Тукано–440» на Херсонському машинобудівному заводі. На думку урядових експертів, це сприятиме розвиткові вітчизняного комбайнобудування і забезпечить ефективне виробництво товарного зерна завдяки оновленню технічного парку херсонськими комбайнами. Як відомо, «Скіф» та «Скіф–Тукано–440» працюють із продуктивністю 9–12 кг/сек. Для реалізації проекту потрібно фінансування у розмірі 223,8 млн. гривень. Станом на нинішній день уряд профінансував 73,8 млн. гривень.

Сьогодні у Херсоні вже виготовили перші чотири зернозбиральні комбайни «Скіф–Тукано–440» вартістю 2 млн. 50 тис. гривень кожен, які нині проходять випробування та сертифікацію. Всього ж до 2018 року планується випустити 7688 зернозбиральних комбайнів. Нагадаємо, що Херсонський машинобудівний завод — єдиний у державі виробник складної сільськогосподарської техніки — працює спільно з німецькою фірмою «Клаас» і може випускати найсучасніші зразки продукції.

Кабмін також планує удосконалити умови отримання сільськогосподарських машин у лізинг — через НАК «Украгролізинг». Це обговорювали на останній нараді з виконання заходів для реалізації інвестиційних проектів. «Україна має перспективу для нарощування урожаю зернових до 80 млн. тонн. Але для цього треба здійснити масштабне технічне переозброєння, особливо дрібних і середніх сільгоспвиробників. А для цього необхідні значні кошти. Саме тому уряд торік почав працювати над полегшенням участі аграріїв у лізингових програмах придбання техніки», — відзначив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

Як відомо, торік «Украгролізинг» поставив аграріям техніки та обладнання майже на 87 млн. гривень, що на 20 млн. гривень більше, ніж у 2012 році. Загалом же у минулому році парк сільськогосподарських машин в Україні обновився на 14 тис. штук. Серед них 4 тис. тракторів, тисяча зернозбиральних комбайнів, 2 тис. одиниць ґрунтообробної та 1,4 тис. посівної техніки.