«Нова хвиля» обрала Кубу

30.07.2013

Підбиваючи невтішні підсумки виступу українців Ольги Діброви та Аркадія Войтюка на фестивалі у Юрмалі, можна озвучувати скільки завгодно пояснень цьому невтішному факту. Дехто наголошуватиме на тому, що сам конкурс уже втратив свій престиж і вагомість — кілька років тому від «Нової хвилі» дистанціювалася Примадонна, нині ж стосунки з фестивалем розірвав його співзасновник Раймонд Паулс, а один із завсідників «Хвилі», Філіп Кіркоров, на час фестивалю подався до Греції, — відповідно, результатом можна особливо не перейматися. Дехто звинувачуватиме в необ’єктивності суддів, які банально засудили наших Аркадія і Олю, а голосування через смс назве фарсом... Але всі численні доводи розбиваються вщент об два передостанні місця, які зайняли наші учасники, обійшовши лише представника Латвії. І поки Войтюк із Дібровою (яка, до речі, має кілька власних пояснень такого результату, серед яких і неможливість самій обирати репертуар та костюм для виступу, і ймовірна алергія члена журі Тото Кутуньйо на синій колір) осмислюють цей етап у своїй кар’єрі, українським продюсерам не зайве поміркувати над тим, наскільки конкурентними у світовому контексті є сьогодні молоді українські виконавці, наскільки вони професійні, креативні, справжні й кого, у разі чого, варто делегувати на наступну «Хвилю»...

Перемогу ж на «Новій хвилі–2013» виспівав кубинець Роберто Кель Торрес, який лідирував протягом усіх трьох­ конкурсних днів і заслужено отримав своїх 50 тисяч євро призових. (Щоправда, кубинець він лише за паспортом — нова зірка вже кілька років разом iз сім’єю мешкає у Німеччині). Всього лише одним балом поступилася йому грузинка Саломе Катамадзе. На тре­тьому місці — Він Кхуан (В’єтнам).

У журі фестивалю цього року працювали Ігор Крутой, Макс Фадєєв, Юрій Антонов, Тото Кутуньйо, Лайма Вайкулє, Валерія, брати Меладзе... (До речі, Макс Фадєєв сам кілька років тому виходив на сцену концертного залу «Дзінтарі» як конкурсант.) І хоча цьогорічний конкурс наша поп–спільнота навряд чи може вписати до свого активу, позаконкурсна українська програма на «Новій хвилі–2013», яку відпрацювали Іван Дорн, Ані Лорак, Тіна Кароль, була однією із найяскравіших.