Без натиску народу нічого не буде

28.03.2013
Без натиску народу нічого не буде

Учасники опозиційного «круглого столу» щодо київських виборів апелюють до народу. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Представники опозиції у Верховній Раді закликають не тільки киян, а й усіх небайдужих громадян України вийти 2 квітня під парламент для захисту права обирати владу. Адже вибори мера столиці в цьому році, за словами експертів, опинилися під великим питанням. Небажання «регіональної» влади йти на ви­бори накладається на дії самої опозиції, яка не може дійти згоди і відтягує рішення щодо узгодження єдиного кандидата.

Як сказала вчора на «круглому столі» в агенції УНІАН народний депутат від партії «УДАР» Наталія Новак, інформація щодо кандидата від опозиції стане відомою відразу, як оголосять дату проведення виборів. А оскільки Верховна Рада не прийняла рішення, коли кияни обиратимуть мера, тому про об’єднаного кандидата в колі опозиції остаточно не заявляють.

Більшість опозиціонерів і громадських активістів схиляються до кандидатури Віталія Кличка — як людини, яку кияни готові підтримати передусім. Проте у випадку, якщо лідер партії «УДАР» все–таки відмовиться від столиці на користь президентської кампанії, а такі припущення вже звучать, то, на думку депутата з «Батьківщини» Юрія Стеця, потрібно обов’язково буде проводити соціологічне опитування стосовно найкращого «дублера Кличка».

«На сьогодні опозиція говорить, але не діє. Її меркантильні інтереси стоять вище, аніж вибори в місті, — критикує колег поза­фракційний нардеп Олесь Доній. — Кличка чекати не варто, він переріс рейтинг для мера столиці. За останніми соціологічними даними, він є першим кандидатом від опозиції, якого б підтримав народ на виборах Президента в 2015 році, і його рейтинг зростає. Натомість Арсеній Яценюк хоче позбавитись конкурента на президентських виборах, тому й активно пропонує кандидатуру Кличка на мера Києва».

Але спершу треба відстояти право обирати міського голову як таке. За словами політичних експертів, якщо сьогодні кияни не зможуть довести своє право обирати мера, це загрожує всій Україні. «На сьогодні [«Регіони»] опрацювали схему, за якою вони хочуть відібрати право голосу не лише в киян, а й у всього народу. Якщо ж це буде здійснено, то можна поставити хрест на виборах в Україні як таких», — коментує ситуацію Олесь Доній.

Щодо акції протесту, яку організовує опозиція, то політолог Володимир Фесенко вважає її недієвою. «Ця акція не дасть жодних результатів, оскільки кияни не проінформовані. 500 «лайків» у «Фейсбуці» — це нічого не значить. Єдиним дієвим важелем може стати те, що кияни вийдуть на вулицію не за конкретного кандидата, а за своє право вибору».

Учасники «круглого столу» згадали й такого кандидата в мери, як Петро Порошенко. Кажуть, екс–міністр присвятив чимало часу, аби домовитися про статус висуванця опозиції. Але де він сьогодні? Громадський активіст Єгор Соболєв пожартував: «Мабуть, з лопатою в руках на вулицях Києва сніг розчищає».

Ситуація щодо виборів мера справді дуже неоднозначна. Проблеми є не лише в голови КМДА Олександра Попова, який після проблем зі снігопадом суттєво втратив рейтинг, а й в опозиції, чиї ймовірні кандидати (окрім Кличка) розчаровують своєю пасивністю.

«Я переконаний, що якби вибори проводилися в ці вихідні, то за Попова не проголосували б навіть його рідні і друзі, що ж казати про розлючених киян», — заявляє народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександр Бригинець.

Але, погоджуються експерти й політики, настрій київських виборців досить мінливий. І якщо опозиція не мобілізує під ВР достатню кількість небайдужих, то розраховувати на якісь зміни не варто. Спершу слід відстояти саме право обирати владу, і так само важливо визначити сильного кандидата від опозиції. «Однак, — зазначає Доній, — схоже на те, що ми маємо справу з компромісом еліт, яким вигідна нинішня ситуація в столиці».