Довгого «вкоротили»

20.04.2011
Довгого «вкоротили»

Колишній із колишнім: консультація вже відставленого секретаря Київської міської ради Олеся Довгого та екс-мера Олександра Омельченка. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Донецькі» зробили ще один важливий крок у завоюванні столиці без якихось загальноміських виборів. Учора депутати Київради проголосували за відставку секретаря ради Олеся Довгого на його ж прохання. Залишаючи за собою порожнє крісло, Олесь Станіславович пообіцяв і далі «захищати міське самоврядування і верховенство Київради». Натомість голова міськдержадміністрації Олександр Попов привітав «перший крок депутатів у боротьбі з корупцією».

 

«Ще одного такого цинічного кон’юнктурника я не знаю»

Приходу Леся Довгого мобілізовані журналісти й телеоператори чекають за півгодини до призначеного початку засідання. Напередодні у ЗМІ з’явився скан заяви секретаря Київради про добровільне складання повноважень — при тому, що ще в обід понеділка представники Довгого заперечували його згоду йти у відставку. У кулуарах з’являються БЮТівець Олександр Бригинець, боксер–депутат Віталій Кличко, колишній мер, а нині нардеп Олександр Омельченко. Останній сам підходить до журналісток, говорить, що Довгий зараз проводить погоджувальні ради, а «світом правлять жінки». «Учора голов­ним кандидатом на пост секретаря був чоловік Володимир Дейнега (від Партії регіонів. — Авт.), сьогодні зранку — жінка Галина Герега (від Громадського активу Києва)», — говорить Олександр Олександрович.

У цей час Віталій Кличко підписував боксерські рукавички одному з журналістів. Чемпіон світу по черзі для кожного каналу повторює свій спіч: «Ми неодноразово вимагали відставки Довгого. Але не тільки його відставки, бо це нічого не змінить, — це обмін шила на мило, кого б ми не поставили... Ту Київраду, яку пан Попов обвинуватив у голосуванні за питання, що призвело до втрати 70 мільярдів гривень бюджету Києва, треба розпустити. Якщо ні — це буде ліплення кулі з того ж матеріалу. Ми звертаємося до Верховної Ради про переобрання мера, який постійно відпочиває, та депутатів Київради».

Варто нагадати, що за підсумками виборів 2007 року більшість у міськраді та її секретар мали б бути «помаранчевими». Однак тоді «молода команда» Леоніда Черновецького всіма правдами й неправдами сформувала владу навколо власного блоку, і Довгий був його висуванцем. У Києві почався період «великого дерибану», й опозиціонер Кличко ледве стримувався, щоб не пустити в хід власні кулаки під час масових бійок у сесійній залі.

Учора Віталій, очевидно, пригадав одну з таких запеклих суперечок про долю столичного майна, в якій його візаві був Олесь Довгий. І знову назвав 30–річного управлінця «цинічним кон’юнктурником». «Ще одного такого я не знаю, — каже лідер Блоку Кличка, і прогнозує: — Довгий після звільнення вдасться до саботажу, показуючи свою впливовість і незамінність».

«Я пишаюся спільною депутатською працею»

Надворі під Київрадою зібралися прихильники маловідомої партії «Громадський рух України». До четвертого поверху долітало скандування: «Банду Черновецького — геть!» Прапорів Кличка і БЮТ серед пікетників не було. Як з’ясувалося згодом, ці три десятки людей намагалися продемонструвати силу громади та нагадати Партії регіонів про велику відповідальність, яка ляже на її плечі після відставки Довгого.

До журналістів вийшов голова фракції, «на яку ляже відповідальність», Олексій Омельяненко. «Регіонал» підтвердив слова Омельченка про те, що претендентів на «спікерське» крісло наразі двоє. Але, мовляв, навряд чи когось із них оберуть 19 квітня, бо треба попередньо провести консультації.

«За регламентом кандидатуру вносить міський голова, а це — Черновецький. Думаю, зав­тра голосування відбудеться», — сказав Омельяненко.

Упевненість у тому, що мер Черновецький принаймні в середу нарешті прийде на засідання, висловив один із депутатів його блоку, який учора буцімто бачив Леоніда Михайловича на власні очі, тобто десь поблизу робочого місця.

Тим часом з’явився головний винуватець. Секретар ради так швидко проник до зали, що оператори не встигли зорієнтуватися і побігли за ним, збивали один одного з ніг.

Хоч Олесь Довгий мав досить пригнічений вигляд, однак лишився вірний традиціям і почав із привітань депутатів–іменинників. Потім перейшов до справи.

«Багато хто з вас чекає від мене різкої критичної оцінки всьому, що відбувалося довгий час у київській владі, — почав пан Олесь. — Але я вважаю, що сильним є той, хто може зупинити наростаючий конфлікт. Я першим роблю цей крок, це моє рішення, і я закликаю вас всіх підтримати моє рішення і позицію і перегорнути сторінку протистояння, аби зберегти все найкраще, напрацьоване у цій сесійній залі».

Довгий робить довгі паузи, зважуючи кожне слово. У залі стоїть тиша, зайвий раз не ворушаться і журналісти перед екраном у зовнішньому приміщенні. «Я відмовляюся сьогодні від своєї посади, але я не відмовляюся від принципу захисту місцевого самоврядування, — продовжує Олесь. — Відсьогодні я цю позицію буду відстоювати не як головуючий на пленарних засіданнях, а як позафракційний депутат. Я знаю, що сьогодні немає необхідної кількості голосів [для відставки], тому прошу підтримати моє рішення і всіх депутатів, які підтримують мене».

«Разом ми перетворили Київраду на площадку публічної фахової професійної дискусії із господарськими, а не політичними питаннями. Мені вдавалося об’єднувати сесійну залу навколо господарських рішень, а не політичних гасел», — сказав Олесь. Справді, команда Черновецького знала способи, як стимулювати більшість до вигідних голосувань.

Голосів за відставку Довгого набралося аж 112 (із 113 зареєстрованих депутатів). БЮТівка Тетяна Меліхова після цього вимагала внести до порядку денного ще й питання про дострокове припинення повноважень мера Черновецького та про звернення до Верховної Ради задля призначення дострокових виборів у Києві. Але Довгий заявив, що в порядку денному вівторка — єдиний пункт.

Після цього депутати проголосували за перенесення решти питань на наступне засідання.

На завершення Олесь повідомив про черговий розкол «відколотого БЮТу» — від фракції «Республіка Київ» відділилося четверо депутатів, заснувавши нову політсилу в Київраді — фракцію «Київ». А ще — зачитав власну заяву про вихід із «Блоку Черновецького».

«Нормальний він мужик, пахав більше за всіх»

Аудіопромови Довгого та оголошення результатів голосування записував на телефон один із його особистих охоронців — «на пам’ять про подію». «Нормальний він мужик, пахав більше за всіх тут. Бувало, до другої ночі на роботі засиджувався. Вміє розуміть людей: лікарняні, просто допомога...», — бодігард впевнений, що Олеся просто «вижили», бо «Кличко якісь одні цифри називає, БЮТ інші, а без прокуратури людину винною вважати не можна». «Останні кілька днів Лесь Довгий був пригнічений, замучили його, мабуть, ці всі перипетії, — говорить охоронець. — І затримався початок засідання тільки тому, що він перемовини вів — працював».

Голова громадського об’єд­нання «Новий Київ» Зорян Шкіряк коментує побачене на плазмовому екрані без жодних емоцій: «Це рішення передбачуване, я вважаю, воно нічого не змінить у столиці. Бо ситуацію в Києві визначає банальний перерозподіл власності і боротьба за сфери впливу. Потрібні дострокові вибори голови і ради. Те, що Лесь вдарив на емоції, говорячи про якийсь успіх у господарській діяльності, — ще один прояв цинізму».

А БЮТівець Олександр Бригинець, навпаки, — говорить, що промова Леся Довгого є «хорошою і правильною»: «Хотів би, щоб її повторив Янукович, Литвин, Попов і ще дуже багато чиновників — «заради збереження єдності я відмовляюся від цієї посади»... А загалом, це рокіровка, яка нічого не дає. Киянам не треба «обольщаться», бо люди, які нищили зелені зони, продавали землі, — нікуди не пішли».

Про дві кандидатури на посаду секретаря Київради Бригинець говорить, що ці люди — слабші й більш маніпульовані. «Зате від сьогодні у Попова немає жодного аргументу для того, щоб говорити, ніби хтось йому заважає керувати», — додав опозиційний депутат.

Аналітики погоджуються, що «Регіони» зараз не зацікавлені в тому, аби відставляти самого мера Леоніда Черновецького. Адже таке рішення потягне за собою потребу проводити дострокові вибори, а в ПР у столиці наразі занизький рейтинг. Натомість владні важелі й козирі — всі на руках.

Попов подякував і втік

До голови КМДА Олександра Попова, призначеного «на Київ» Януковичем, журналісти й попрямували після сесії — він якраз призначив брифінг. Виступ намісника тривав аж дві з половиною хвилини.

Свого задоволення результатами голосування «регіонал» Попов не приховував, нагадавши, що він 31 березня озвучив своє бачення співпраці між радою і адміністрацією. Вівторкове голосування засвідчило, що ці пропозиції почуті.

«Я сподіваюся, наступним кроком буде обрання нового секретаря Київради і очищення від корупції», — зазначив голова міськдержадміністрації, традиційно спрогнозувавши стабільність і розвиток. На додачу Попов пообіцяв протягом двох тижнів представити стратегію розвитку Києва: «Переконаний, вона об’єднає всіх киян для того, щоб Київ був однією з розвинених столиць Європи. Сподіваюся, уже завтра (у середу. — Авт.) оберуть нового секретаря Київради, і ми прокоментуємо наші наступні дії, позиції і кроки».

Попов подякував журналістам за питання, яких не став слухати, бо хутко зник за дверима.

 

НЕБО В КЛІТИНКУ

«Молода команда» за ґратами. Але не вся

Оглядачі припускають, що одна з причин погідливості Олеся Довгого криється в його небажанні повторювати долю двох інших чільних діячів Блоку Черновецького в Київраді — Дениса Комарницького та В’ячеслава Супруненка. Нагадаємо, цим членам «молодої команди мера» інкримінують скоєння розбійного нападу в змові з групою осіб. Очевидно, правоохоронці мають компромат і на Довгого. Не виключено, його активна господарська та організаційна діяльність на посаді секретаря Київради часів найбільшого дерибану цілком могла б обернутися якоюсь кримінальною справою й арештом.

Щодо інших двох, то Дениса Комарницького — голову фракції Блоку Черновецького — співробітники столичного УБОЗу арештували 8 квітня. Позавчора Апеляційний суд Києва залишив Комарницького за ґратами, не зваживши на скаргу адвоката Андрія Федура й залишивши чинною постанову Печерського райсуду (про взяття під варту терміном на два місяці). Зять мера Супруненко зараз перебуває «в бігах» десь у Європі. До речі, в недавньому інтерв’ю «регіонал» Володимир Сівкович — заступник секретаря РНБО, колишній «силовий» віце–прем’єр — припустив, що «Леоніда Черновецького можна буде посадити тільки після того, як вдасться засудити його зятя В’ячеслава Супруненка».

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>