Допінг для обраних

23.03.2011
Допінг для обраних

Полячка Юстина Ковальчик (у центрі), програвши головні старти сезону Маріт Бйорген із Норвегії (ліворуч), таки стала тріумфаторкою Кубка світу. (Фото Рейтер.)

Розмовляючи з головним тренером національної збірної з лижних гонок В’ячеславом Яржинським про підсумки Кубка світу, довелося знову почути про наболіле. «Через брак коштів на останній етап їздила лише Валентина Шевченко. Ми не можемо собі дозволити на початку року серйозні фінансові витрати, інакше просто не вистачить коштів для підготовки до наступного сезону. До того ж ми маємо думати і про наших юніорів, які на початку 2012–го братимуть участь у I Зимовій юнацькій олімпіаді», — так пан Яржинський пояснив мінімальне представництво України на заключному етапі КС, що минулими вихідними пройшов у шведському місті Фалун.

 

«Грип скосив усіх»

Найдосвідченіша українська лижниця, яка, до речі, була най­старшою серед учасниць етапу, показала у Фалуні, як здається, досить непоганий результат. У трьох із чотирьох гонках уїк–енду 35–річна Шевченко фінішувала в першій двадцятці. Свій найкращий час, восьмий, Валя продемонструвала у «персьюті» — гонці переслідування. А останню дистанцію сезону, завдовжки 25 км, яку організатори назвали «головним фіналом КС», броварчанка завершила на 15–й позиції.

Проте у тренерському штабі від лідера збірної, схоже, очікували більшого. «Звісно, я як головний тренер сподівався, що Валентина здобуде бодай одну медаль», — згадує передсезонні плани В’ячеслав Яржинський. — Однак рік у неї вийшов не надто вдалим».

Нагадаємо, що найкращим результатом Шевченко на ЧС у Норвегії стала 14–та позиція у марафоні; не потрапила Валя на п’єдестал і на жодному з етапів Кубка світу.

Зрештою, за словами головного тренера, нинішній сезон взагалі не склався для українських лижників. «Перед Новим роком мені здавалося, що команда набрала непогану форму. Однак після Кубка України в Тисовці, куди з’їхалися всі збірники, у колективі почалася епідемія грипу, яка вибила з колії більшу частину основи збірної. Так, Марина Анцибор та Катерина Григоренко ще й досі не можуть відновитися після тієї вірусної напасті», — розповідає наставник.

Тож за молодших колег на відповідальних стартах віддувалася Шевченко. І, здається, 19–та позиція в підсумковому протоколі КС, яку посіла Валентина, — цілком логічна і прийнятна, зважаючи на присутність у чільній двадцятці десятьох скандинавських лижниць, які час від часу втрапляють у допінгові історії. Лада Нестеренко в загальному заліку сезону — 87–ма, Григоренко — 97–ма.

«На мою думку, це не справедливо, коли одним лижникам, зважаючи на стан здоров’я, дозволяють використовувати заборонені фармакологічні препарати, а іншим — ні, — говорить Володимир Генріхович про «гандикап» для суперниць. — До того ж складається враження, що ВАДА не так прискіпливо стежить за норвезькими лижниками, як за іншими».

«Вікінги» перші, та не зовсім

А поки точаться дискусії про «чесну гру», норвезькі чемпіони у Фалуні вкотре продемонстрували свій вищий клас. Так, чотириразова чемпіонка світу 2011 року Маріт Бйорген знову виграла практично всі старти, зокрема й фінальні перегони. Прикметно, що Бйорген, яка має лікарський дозвіл на використання заборонених фармпрепаратів, у кожній із гонок зав­виграшки обходила головну конкурентку — полячку Юстину Ковальчик. Проте головний приз КС — кришталевий глобус — дістався саме Юстині.

У чоловіків головну гонку кубкового сезону виграв володар трьох золотих нагород ЧС — норвежець Петер Нортуг, проте «вікторію» в загальному заліку КС здобув швейцарець Даріо Колонья. Єдиний українець, Роман Лейбюк, посів 164–ту сходинку.