НОВИНИ ПЛЮС

24.12.2010

Сенат США ратифікував договір про скорочення СНО

Сенат США позавчора ввечері ратифікував російсько–американський договір про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, підписаний президентами Росії і США у Празі 8 квітня. У свою чергу, голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Михайло Маргелов заявив, що російський парламент теж не стане затягувати ратифікацію СНО. «Безпрецедентна активність Білого дому на Капітолійському пагорбі свідчить про те, що для американського президента на кону стоїть дуже багато. Ми це цінуємо, і я впевнений, що парламент РФ ратифікує цей документ у найближчий час», — цитує Маргелова «Інтерфакс». 18 грудня президент США Барак Обама закликав Сенат ратифікувати договір із Росією про СНО, оскільки цей крок, на його думку, сприятиме збереженню провідних позицій США у світі.

Президент Росії Дмитро Медведєв «із задоволенням» сприйняв інформацію про ратифікацію договору Сенатом США, а Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен назвав цю подію «значним внеском у євроатлантичну безпеку».

Росіяни вважають політиком року Путіна

Більш ніж половина росіян вважають прем’єр–міністра РФ Володимира Путіна політиком 2010 року. Про це свідчать результати опитування, проведені Всеросійським центром вивчення громадської думки. За Путіна проголосували 55% респондентів, тоді як президента Росії Дмитра Медведєва політиком року назвали 37% опитаних. Як повідомляє «Інтерфакс», третє місце в опитуванні посів лідер ЛДПР Володимир Жириновський. Інші політики, за даними опитування, сильно відстають від першої трійки.

Головною подією року, що минає, росіяни вважають відставку мера Москви Юрія Лужкова і призначення на його місце Сергія Собяніна. На другому місці опинилися пожежі в Росії, на третьому — нещодавні заворушення на Манежній площі в Москві.

Трагедія в парламенті Румунії

Учора в сесійній залі румунського парламенті з балкону на депутатські місця викинувся 40–річний чоловік — співробітник телеканалу TVR. Таким чином він протестував проти політики уряду. На самогубцеві була футболка з написом «Ви вбиваєте майбутнє наших дітей і продаєте нас». Як повідомляє румунська агенція Agerpres, чоловік зазнав серйозних травм, він притомний, але, за словами лікарів, ушкодження загрожують його життю.

Інцидент стався саме тоді, коли з трибуни звітував прем’єр Еміль Бок. Дебати було призупинено. Голосування за недовіру уряду відбулося згодом і не зібрало необхідної кількості голосів.

ЦРУ займеться «Вікіліксом»

Центральне розвідувальне управління США створило спеціальну оперативну групу, завдання якої — оцінити, наскільки публікації секретних документів через веб–сайт Wikileaks зашкодили роботі цього відомства. Як повідомляє газета «Вашингтон пост», координацію роботи здійснюватиме центр контррозвідки ЦРУ.

Каліфорнію затопило

У Каліфорнії оголошено надзвичайний стан. У штаті триває повінь, після того як минулими вихідними там випала піврічна норма опадів. У затоплених районах та місцевостях, де є ризик сходження зсувів, частково евакуюють мешканців.

Полювання на відьом на Гаїті

На Гаїті, де лютує холера, загинуло вже понад 45 людей, які практикують культ вуду. Саме відьом і чаклунів місцеві мешканці звинувачують у спалаху епідемії, тому нещадно мстять їм і вбивають, закидаючи камінням або зарубуючи мачете. Загалом iз початку епідемії в Республіці Гаїті на холеру захворіло 84 тисячі людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>