Тиха ніч, свята ніч

24.12.2010
Тиха ніч, свята ніч

Приготування до Різдва повним ходом ідуть і в Ізраїлі, де Санта–Клауси–палестинці встановлюють південні аналоги ялинки. (Фото Рейтер.)

Сьогодні увечері майже весь християнський світ почне відзначати одне з найбільших християнських свят — Різдво Ісуса Христа. Разом із віруючими найбільшої у світі християнської церкви — римо–католицької, а також протестантських церков, цієї ночі народження Спасителя святкують також більшість православних конфесій світу, в тому числі Константинопольська, Антіохійська, Александрійська, Кіп­рська, Болгарська, Румунська та Грецька. Виняток становлять лише Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська та Українські православні церкви й Українська греко–католицька церква, які святкують Різдво за старим Юліанським календарем, тобто 7 січня. Та ще Вірменська церква відзначає Різдво 6 січня — одночасно з Богоявленням (Водохрещем) за григоріанським календарем, яке «юліанці» святкують 19 січня.

Минулого року Папа Римський Бенедикт XVI змінив вікову традицію і розпочав урочисту Різдвяну службу не опівночі, а на дві години раніше (Ватикан пояснив таке рішення станом здоров’я понтифіка). Сьогодні Різдвяна всенічна в соборі святого Петра також почнеться о 22–й годині (о 23–й за київським часом).

Ватикан також оприлюднив план заходів та урочистостей на весь святковий період. Завтра, на саме Різдво, Бенедикт XVI традиційно рівно опівдні виголосить із балкона собору святого Петра святкове послання, після якого промовить слова привітання кількома десятками мов світу (серед яких — і українська) та надасть благословення Urbi et Orbi («Місту і світу»).

У другий день Різдвяних святкувань, 26 грудня, Папа опівдні зустрінеться з представниками віруючих. 31 грудня о 18.00 понтифік відслужить у ватиканському соборі традиційне Богослужіння на закінчення року. 1 січня Католицька церква відзначає Світовий день миру, і з цієї нагоди Бенедикт XVI особисто проведе вранішню службу. А 6 січня, коли католицька церква відзначає Хрещення Господнє, Папа особисто охрестить у Сікстинській капелі групу немовлят.

Цього року всі заходи за участю Папи Римського висвітлюватиме не лише телебачення: стежити за подіями у Ватикані в прямому ефірі можна буде також у мережі інтернет та по «Айфонах». У всесвітньому павутинні головні події за участі Бенедикта XVI транслюватиме сайт pope2you.net.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>