Без зайвих слів

24.12.2010

Українці отримали голов­ний фінансовий документ — за тиждень до настання нового року. Друге читання дер­жавного бюджету на 2011 рік у залі під куполом відбулося вчора у спринтерському темпі: нардепи підтримали документ, не обговорюючи жодну з двох тисяч поправок. «За» — стабільна більшість у складі 279 осіб. Доходи держбюджету визначено у сумі 281 млрд., видатки — 322 млрд. гривень. Ще 275 голосів було віддано за внесення змін щодо фінансування окремих статей.

Опозиційні нардепи з’ясували, що у перерві між голосуваннями їхні колеги додали собі 140 млн. гривень. «Видатки на адміністрацію Президента — майже 1,5 мільярда, додали 400 мільйонів гривень, у порівнянні з нинішнім роком. Видатки на Верховну Раду між першим і другим читанням збільшилися на 140 мільйонів гривень», — повідомив позафракційний Олег Ляшко. — Видатки на Генеральну прокуратуру — плюс 1 мільярд у порівнянні з нинішнім роком. На Міністерство внутрішніх справ — плюс 2 мільярди, на Службу безпеки — 500 мільйонів, на лікування чиновників — 200 мільйонів».

 

ЗАУВАЖЕННЯ

«Владо, знайди гроші не лише для багатих!»

Урядовий проект бюджету не покращує добробуту більшості громадян, це бюджет — збагачення вже багатих, перерозподілу національного багатства в інтересах чиновників та наближеного до влади великого бізнесу. Так вважає політична партія «Наша Україна». «Уряд запланував збільшення доходів зведеного бюджету в 2011 році на 12,5%, тодi як зростання прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної платні передбачене тільки на 8,9%, мінімальної пенсії за віком — на 7,6%, збільшення видатків на галузь охорони здоров’я — на 2,4%, на освіту — 2,9%. Якщо взяти до уваги урядовий прогноз інфляції в розмірі 8,9%, який більшість незалежних фахівців оцінюють як однозначно занижений, то фактично йдеться про свідоме урізання владою доходів громадян», — iдеться у заяві. Партійці вважають, що такий держкошторис призведе до зубожіння народу, і пропонують низку змін, зокрема, задля збільшення розміру щомісячної допомоги з догляду за дітьми, збільшення окладів медиків і фармацевтів, працівників сільських клубів. Також «НУ» пропонує збільшити видатки на програму «Забезпечення розвитку та застосування української мови»  на 5 млн. грн. за рахунок зменшення  витрат на утримання урядових резиденцій.