А тато під вартою...

24.12.2010

Несподівано опинився у Подільському ізоляторі тимчасового утримання колишній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Позавчора його викликали до Генпрокуратури на допит, який тривав близько п’яти годин, після чого затримали. Цього ж дня проти пана Корнійчука — до речі, зятя голови Верховного Суду Василя Онопенка — порушили кримінальну справу. І в цей самий день дружина 44–рiчного юриста народила йому доньку.

Як повідомили «УМ» у прес–службі ГПУ, справу щодо Євгена Корнійчука порушено за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК (перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки). Його затримали як підозрюваного в порядку, передбаченому ст. 115 КПК, тобто на три доби. Відтак завтра слідчі прокуратури мають клопотати в суді про обрання міри запобіжного заходу — утримання під вартою. Зрозуміло, захист затриманого наполягатиме на підписці про невиїзд.

Євгена Корнійчука, який є головою Української соціал–демократичної партії (очолив партію у 2006–му, коли його тестя обрали головою ВСУ), підозрюють у тому, що він лобіював у Мін’юсті інтереси юридичної фірми «Магістр і партнери», де він свого часу був старшим партнером. Зокрема, ставлять у провину той факт, що, перебуваючи на посаді першого заступника міністра юстиції, Корнiйчук підписав лист, яким дозволив проведення конкурсу на юридичне обслуговування НАК «Нафтогаз України» в одного виконавця — саме юрфірми «Магістр і партнери». І це при тому, що ця фірма обслуговувала «Нафтогаз» ще з 2002 року.

Нагадаємо, в серпні пан Корнійчук обурювався, що Генпрокуратура порушила проти нього раніше закриті кримінальні справи, оскільки очолювана ним партія перебуває в опозиції до влади. Дійсно, цю справу порушували проти Євгена Корнійчука ще в 2009 році, тоді в його службовому кабінеті в Мін’юсті навіть проводили обшуки. Але справи, порушені проти зятя голови ВСУ, Феміда закрила. Чи допоможуть рішення суду пану Корнійчуку тепер, побачимо завтра.

Затримання лідера УСДП досить дивне з огляду на те, що останнім часом очолювана ним партія віддалилася від БЮТ, до якого входила, i намагалася співпрацювати з новою владою.