Не все «регіоналам» масниця

27.11.2010

Як і прогнозувала «УМ», керівництво виконавчої влади Прикарпаття, яке вірою і правдою служить «регіоналам», спробувало взяти у свої руки й «скіпетр» голови облради. І це при тому, що представники всіх провладних партій на виборах 31 жовтня спромоглися посісти менш як чверть місць в обласному представницькому органі. Очевидно, «сині» певною мірою розраховували на традиційну конкуренцію–ворожнечу в середовищі місцевих націонал–патріотів та найбільше — на майбутні, нечувані досі фінансові «вливання» в розвиток Івано–Франківщини, про що останнім часом не втомлюються повторювати Віктор Янукович та Микола Азаров.

Саме на фінансовий важіль особливо тиснув голова ОДА Михайло Вишиванюк, аргументуючи необхідність поставити на чолі облради висуванця Партії регіонів Зіновія Митника, чинного міністра охорони здоров’я, під яким нібито захиталося крісло на Печерських пагорбах. Бо в іншому разі, застерігав «губернатор», виникне парадоксальна ситуація, коли «однією рукою проситимемо в Києві гроші, а іншою — покажемо дулю», тобто оберемо представника опозиції. Митник передбачливо здобув мандат депутата облради і готувався до більшого.

Та цього разу переграти націонал–патріотів владній верхівці області не судилося, хоча на перемогу «сині» робили серйозну ставку. За результатами таємного голосування, позавчора ввечері за міністра Зіновія Митника проголосували 46 депутатів, а за його опонента — голову обласної організації ВО «Свобода», 46–річного кандидата історичних наук Олександра Сича — 68 депутатів. Нагадаємо, саме націоналістична «Свобода» отримала порівняно найбільше місць в облраді (17). Таким чином, на «прикарпатському» напрямку взяття повної влади в Захiднiй Українi ставка Януковича зазнала поразки.

Першим заступником голови обрано БЮТівця Василя Гладія, заступником — «нашоукраїнця» Остапа Дзесу, а головою бюджетного комітету на постійній основі — висуванця «Фронту змін» Володимира Шкварилюка.