Міліція збрехала про зірвані погони

02.09.2010

Учора Солом’янський районний суд Києва виправдав голову правління Всеукраїнської організації «Коаліція учасників Помаранчевої революції» Сергія Мельниченка, якого затримала напередодні міліція під час пікетування посольства Росії. Нагадаємо, 31 серпня пана Сергія та ще одного активіста «КУПР» Петра Михайленка «пов’язали» співробітники Солом’янського райвідділу УМВС. Це сталося одразу після того, як члени організації розгорнули плакати й почали акцію солідарності з російською опозицією, яка кожного 31–го числа проводить «марші незгодних». Правоохоронці в Києві заявили, що «помаранчеві» чинили їм опір. Але активісти «КУПР» вели відеозйомку пікету, тож мають підстави стверджувати, що непокори з їхнього боку не було, як і порушень норм закону про масові зібрання.

Учора Сергій Мельниченко повідомив «УМ», що суд був змушений виправдати його дії, оскільки доводи, надані правоохоронцями, виявилися сфальсифікованими, а протоколи затримання — оформлені з порушеннями. «Якщо вірити тим паперам, які були надані суду, ми з Петром намагалися потрапити на територію Російської Федерації, зривали погони з працівників міліції та погрожували їм звільненням. Але це повний абсурд, — каже Мельниченко. — Крім того, у протоколі були відсутні дані про свідків, не викладено мотиви наших дій... Там тільки зацитували статтю 185 адмінкодексу (порушення правил проведення мирних зібрань). Тому суддя лише посміявся і мене виправдав».

Судове рішення стосовно дій Петра Михайленка винесуть сьогодні. Активісти «КУПР» сподіваються, що виправдають і його, адже жодних неправомірних дій він так само не чинив.

Активістів «Коаліції учасників Помаранчевої революції» затримують не вперше. Мельниченка «забирали» і 31 липня, коли «КУПРівці» прикрашали «московський» поїзд помаранчевими стрічками. Тоді їх теж відпустили через відсутність складу злочину.

У часи Президента Януковича міліція взяла за звичку розганяти чи не всі нечисленні пікети, які проводить опозиція, та арештовувати деяких учасників. Позавчорашній протест «КУПР» проти порушення громадських свобод в Україні та Росії — чи не перший випадок, коли суд став на бік протестувальників.