Зустрічайте «Дядю Ваню»

28.05.2010
Зустрічайте «Дядю Ваню»

(надане PR–агентством «Дель Арте»)

Традиційно під кінець сезону продюсери везуть на оглядини до Києва вистави російського виробництва. Фаворитом цьогорічного вояжу точно буде Театр ім. Вахтангова, який 2 та 3 червня на франківській сцені зіграє свого «Дядю Ваню». Прем’єра цієї вистави у постановці Рімаса Тумінаса відбулася 2 вересня минулого року. І з того часу потік компліментарної критики на адресу «Дяді Вані» не те що не вщухає за строком давності, а, схоже, навіть посилюється. «Розумна», «витончена», «нервова», «чуттєва», «яскрава», «людяна», «оригінальна», «особиста» — начитавшись таких епітетів, можна зробити висновок, що до нас привезуть ідеальну виставу.

Афіша з прізвищами акторів лише підсилює цю думку. Дядя Ваня — Сергій Маковецький, професор Серебряков — Володимир Симонов, нянька Марина — Галина Коновалова (старійшина театру, їй уже за 90), доктор Астров — Володимир Вдовиченков, Войницька — Людмила Максакова... З такими акторами історію, що закінчується словами про небо в алмазах, можна проживати знову і знову, а тумінасівський «хронометраж» у три з гаком години прогнозовано захочеться відмотати назад...

До речі, робота над «Дядею Ванею» в Театрі імені Вахтангова починалася зі скандалу — група акторів намагалася виставити за двері театру його нового «худрука» Рімаса Тумінаса. Після тріумфальної прем’єри ця прикра подробиця з життя майстра Тумінаса виглядає просто непорозумінням, яке вирішилося саме так, як і мало вирішитися.