Режисер Ігор Ладенко: У нас театр акторських індивідуальностей

Режисер Ігор Ладенко: У нас театр акторських індивідуальностей

Театральний Харків живе передчуттям головної прем’єри сезону. Місто, в якому працює шість державних і з десяток «альтернативних» театрів, новою постановкою навряд чи здивуєш. Але цю чекають. І не випадково. Шість вистав, поставлених молодим (їм усього лише 9 років) колективом, незмінно збирають повні аншлаги і вже принесли зо два десятки яскравих перемог на вітчизняних та зарубіжних театральних фестивалях. Причому у грудку не збився вже перший конкурсний млинець — у 2002 році «Театр 19» став призером Всеукраїнського фестивалю сучасного мистецтва «Культурні герої ХХI століття», що відбувся в Києві. Відтоді студентська трупа отримала повне право називатися театром, а кожна її нова прем’єра стає предметом бурхливого обговорення у пресі й на інтернет–сайтах. Думки лунають різні, але в одному сходяться всі: Ладенко і Ко щось прохідне глядачу не запропонує.

Напередодні прем’єри (непохитно зберігаючи інтригу) про творче життя театру «УМ» розповів його незмінний режисер і художній керівник Ігор Ладенко.

Упосліджений Геракл

Упосліджений Геракл

Із міфами не все так просто. Вони ніде й ніколи не існували у вигляді систематизованих збірок. Цілісна картина міфологічної світобудови існувала у древніх головах, а потрапляла вона туди спочатку від жерців, пізніше — від перших письменників, для яких міфічні сюжети були нормативною віссю будь–якої власної історії. Саме ті старі літературні твори (плюс сучасне їм образотворче мистецтво, реставроване археологами, — амфори, фрески, мозаїки) і є матеріалом для модерних переказів. Але якою мовою розказати ті сиві легенди, аби зберегти шарм антики?

Про те, чого ніколи не було

Про те, чого ніколи не було

Можна з упевненістю сказати, що якби не персона Омара Шаріфа, «Мандрівник» (The Traveler) єгипетського режисера Ахмеда Махера не викликав би такого зацікавлення, що спостерігалося на прем’єрі фільму в четвер. «Майже 78–літній» актор (як він сам визначив свій вік) грає у стрічці майже свого ровесника — 80–літнього самотнього старого. «У моєму житті було три дні, які вплинули на мою долю», — починає оповідь старечий голос за кадром. У його надірваній тональності та й, власне, у самому формулюванні відразу вчувається жаль.

«Червона рута»: 20 років потому

«Червона рута»: 20 років потому

З 16 по 20 вересня у місті Чернівці відбудеться подія, масштаби якої вимірюються цілими поколіннями, ідейність якої формує свідомість української музичної культури. Водинадцяте легендарний фестиваль «Червона рута 2009» відкриватиме нові таланти і святкуватиме свою 20–ту річницю з дня першої епохальної «Червоної рути 1989».

Всі статті рубрики