НОВИНИ ПЛЮС

25.07.2009

Лукашенко розвалив союзну державу і возз’єднав Грузію

Президент Білорусі Олександр Лу­кашенко позавчора, під час виступу перед білоруськими та іноземними дипломатами, назвав союзну державу Росії і Білорусі «незакінченим проектом». При цьому він визначив нові пріоритети в зовнішній політиці країни, зокрема заявив про готовність активізувати торговельно–економічне співробітництво зі США та закликав співвітчизників учитися в Європи. Того ж дня МЗС Білорусі видало заяву з наступним попередженням: «Поїздки до Абхазії та Південної Осетії без спеціального дозволу грузинської влади заборонені й можуть загрожувати притягненням до відповідальності». Дипломати радять білорусам дотримуватися грузинського права, яке вважають єдино легітимним у сепаратистських республіках.

Бурі в Центральній Європі

Позавчора ввечері та вчора вночі над півднем Польщі та північною частиною Чехії і Словачини пронеслися потужні бурі. Стихія виривала з корінням дерева, валила лінії електропередач, зривала дахи будинків. У Польщі восьмеро осіб загинули та 44 отримали поранення. У Чехії 25–річного чоловіка вважають зниклим безвісти.

Учора зранку вдалося розчистити від повалених дерев головні дороги та залізничні магістралі, хоча потяги однак значно запізнювалися. Влада Польщі та Чехії попереджає, що усунення наслідків стихії триватиме кілька днів.

Середземномор’я: спека і пожежі

На півдні Європи не спадає спека і ще більше поширюються лісові пожежі. Найбільші — в Іспанії: до вчора вигоріло вже п’ять тисяч гектарів лісів. Вогонь забрав життя п’яти пожежників. Вогнеборці не в змозі приборкати стихію через сильний вітер. Іспанія звернулася по допомогу до інших країн ЄС.

До країн–погорільців додалася Італія. Вчора дві особи загинули в пожежах на острові Сардинія, де стовпчик термометра підскочив до позначки 46 градусів за Цельсієм. У місті Кайарі на півдні Сардінії на пляж вивезли... в’язнів місцевої в’язниці, оскільки вогонь підібрався до її стін. На пляжі мису Пекора 120 туристів потрапили в облогу вогню, і їх довелося евакуювати на гелікоптерах.

У полоні вогню перебувають французька Корсика, де за останню добу вигоріло більше трьох тисяч гектарів лісів, та острови Греції.

Шість місяців Обами

З нагоди шести місяців перебування Барака Обами президентом США було проведено опитування стосовно рівня його підтримки. У США популярність нового президента пішла на спад, і на цей час його підтримують 54 відсотки опитаних. Це менше, ніж рейтинг Джорджа Буша після першого півріччя перебування при владі. Однією з головних причин падіння популярності Обами називають запропоновану ним реформу системи охорони здоров’я, яку багато американців наразі не готові підтримати.

За кордоном же ставлення до США значно поліпшилося, відколи Обама змінив у Білому домі Буша. Йдеться про Західну Європу, Латинську Америку та великі країни Азії. Для прикладу, рік тому лише 30 відсотків німців ставилися позитивно до США, а тепер їх 64 відсотки.

Чехія відмовляється від «Євробачення»

Прага повідомила про відмову брати участь у конкурсах «Євробачення», оскільки чехи виявляють мінімальний інтерес до цієї музичної події. Чехія дебютувала в конкурсі 2007 року і відтоді стабільно займала останню позицію. Два роки тому чеська рок–група Kabat зайняла останнє місце. Цьогоріч представники Чехії — циганський колектив Gipsy.cz — також посіли останнє місце в одному з півфіналів, не набравши жодного бала.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>