Розминка в офіційному режимі

25.07.2009
Розминка в офіційному режимі

Медаль європейського чемпіонату на 400–метрівці Наталка Пигида спробує переплавити в нагороду світового рівня. (Фото Рейтер.)

Зазвичай національну легкоатлетичну першість проводять на столичному НСК «Олімпійський», оскільки інші міста не палають бажанням приймати чемпіонат країни. Кілька років тому зірвався турнір у Білій Церкві, але перейняти естафету спромігся донецький «Олімпійський». Цього ж року у зв’язку з реконструкцією головної спортивної арени держави легкоатлети подалися до Криму. Ялтинський стадіон «Авангард» є традиційним місцем проведення весняного Кубка країни, одного разу навіть приймав Кубок Європи з метання, а цього разу зустрів і національний чемпіонат.

 

Курс на Берлін

Саме тут традиційно визначають склад збірної України на важливі міжнародні форуми — Олімпійські ігри, чемпіонати світу й Європи. Нині в усіх на устах — планетарний зліт, який 15 серпня стартує на берлінському «Олімпіаштадіоні». Щоправда, не всі наші найкращі легкоатлети при­їхали до Ялти — декому з титулованих спортсменів дозволили готуватися до німецьких стартів за індивідуальним графіком. Та, попри це, під палючим кримським сонцем за 30–градусної спеки сяяло й чимало зірок української «королеви спорту».

Найбільше вразила щільність результатів серед чоловіків у стрибках потрійним. Усі призери «розміняли» гросмейстерський рубіж у 17 метрів — тож Микола Саволайнен (17,17 м), Віктор Ястребов (17,00) із Київщини та харків’янин Євген Семененко (17,16) отримали перепустки до Берліна. Хочеться сподіватися, що там, серед еліти, їхні нерви витримають напруження боротьби.

Пристойні висоти здолали й жердинники. За відсутності в секторі бронзового призера Пекіна–2008 Дениса Юрченка переміг Олександр Корчмід (5,65 м). Броварчанин у тактичній боротьбі обійшов киянина Дениса Федаса (5,60 м). А от один із наших лідерів у цьому виді, Максим Мазурик, розчарував — донеччанин не зміг перелетіти початкові для себе 5,55 м.

Непросто буде тренерській раді визначити делегатів у збірну серед стрибунів у висоту. Чемпіон світу–2005 Юрій Кримаренко в Ялті не змагався, маючи у сезоні результат 2,31 м. А от тріо призерів — львів’яни Дмит­ро Дем’янюк і Віктор Ша­повал та Андрій Проценко з Херсонщини — синхронно злетіли на 2,25 м.

Цілеспрямовано готується до чемпіонату світу киянка Тетяна Петлюк. Упевнено перемігши в Ялті на своїх коронних 800 м із пристойним часом 1.59,30, вона — вже в тренувальному режимі — випередила на дистанції 1500 м (4.06,51) харків’янок Ганну Міщенко (4.07,04) і Тамару Твердоступ (4.10,26).

Підтвердила свої амбіції на 400–метрівці срібна призерка Євро–2009 Наталка Пигида з Київщини. Її перевага над донеччанкою Антоніною Єф­ремовою виглядає більш ніж переконливо — 51,50 сек. проти 52,85.

У секторах для метання з непоганими результатами очікувано перемогли лідери збірної, на яких можна розраховувати в Берліні: Олександр П’ятниця (спис — 77,76 м), Артем Рубанко (молот — 79,69), Ірина Секачова (молот — 72,33).

Кому що заважає

У чоловіків на «півторашці» Микола Лабовський із Чернівців фінішував першим із посереднім часом — 3.42,48. Наш лідер у цій дисципліні — ще один буковинець, чемпіон світу–2006 у приміщенні Іван Гешко — уже рік не може впоратися з травмами.

Так само проблеми зі здоров’ям дошкуляють і нашому провідному стрибунові в довжину Олексію Лукашевичу — в Ялті дніпропетровець став аж третім (7,86 м). На світову першість, швидше за все, поїде лише киянин Андрій Макарчев (7,97 м), хоча, можливо, буде в нагоді там і досвід Лукашевича.

Боротися з африканцями на стаєрських дистанціях українцям не до снаги. Що вкотре і підтвердив час переможця забігу на 5 км Сергія Лебедя — 14.04,34. У донеччанина значно краще виходить долати пересічену місцевість, на якій він сім разів здобував титул чемпіона Європи з кросу.

Останнім міжнародним стартом, де українці можуть перевірити сили перед світовим форумом, буде турнір у Монако наступного вівторка.