НОВИНИ ПЛЮС

14.05.2009

Папа — за незалежну Палестину

Виступаючи у Віфлеємі, куди понтифік завітав у рамках п’ятиденного візиту на Близький Схід, Папа Римський Бенедикт XVI висловився за створення незалежної Палестинської держави. Як передає ІТАР–ТАКС, він, зокрема, заявив, що Католицька церква підтримує «право палестинського народу на створення незалежної держави на землі ваших предків, у мирі з сусідами і в міжнародно визнаних кордонах». Папа відвідав табір палестинських біженців на Західному березі Йордану та відслужив месу на головній площі Віфлеєма.

Нагадаємо, що про підтримку ідеї незалежності Палестини Папа Римський заявив ще в понеділок, прибувши до Ізраїлю. Візит глави Католицької церкви вже дещо спотьмарений, пише оглядач Бі–Бі–Сі, адже, крім висловлювань на користь палестинців, Бенедикт XVI, на думку ізраїльтян, ушанував пам’ять жертв Голокосту «надто сухою та позбавленою емоцій промовою», яку він виголосив у меморіалі «Яд Вашем». Відтак ізраїльська преса знову підняла тему про юність нинішнього Папи, котрий, за його ж власним зізнанням, у шкільні роки був членом організаії «Гітлерюгенд».

Арештовано ватажка студентського повстання на площі Тяньаньмень

У Китаї заарештовано 41–річного Чжоу Юн Цзюня, який був одним із лідерів студентських виступів на площі Тяньаньмень у 1989 році, передає «Ассошіейтед пресс». Колишнього фрондиста звинувачують у шахрайстві. Він відкидає подібні звинувачення, адже останні роки мешкав у США, де отримав вид на проживання, а отже, не мав ніякої можливості скоювати якісь протиправні дії на своїй батьківщині. Чжоу Юн Цзюня заарештували, як тільки він прилетів зі США до Китаю ще сім місяців тому, а офіційне звинувачення було пред’явлено лише вчора.

Молдова: прем’єра — у президенти

Пленум правлячої в Молдові Комуністичної партії висунув керівника уряду Зінаїду Гречану кандидатом у президенти країни, передає РІА «Новості». У Молдові главу держави обирає парламент. Якщо жоден із кандидатів не набере 61 голос, проводиться повторне голосування, а якщо вже й так не буде визначено переможця, діючий президент має право розпустити парламент. Компартія за результатами виборів 5 квітня має 60 мандатів, решта місць — за тріадою опозиційних партій та рухів, котрі вже заявили про намір бойкотувати обрання президента, яке заплановано на 20 травня.

Заручники на турецькому курорті

Двоє невідомих у масках учора здійснили збройний напад на філію банку в турецькому курортному містечку Кушадаси, що на узбережжі Егейського моря, і взяли в заручники щонайменше 15 осіб. Невдовзі одну з жінок–заручниць відпустили, передає РІА «Новості». На час, коли це число «УМ» готувалося до друку, інформ­агенції повідомляли, що з будівлі банку чути постріли. Поліція блокувала район НП і намагається встановити контакт із нападниками.

Польща проти Норвегії

Комітет міністрів, до складу якого входять 47 глав МЗС країн–членів Ради Європи, на позавчорашньому засіданні у Мадриді визначив з двох претендентів на посаду генерального секретаря РЄ. Отже, під час таємного голосування на Парламентській Асамблеї Ради Європи наприкінці червня до бюлетенів будуть внесені прізвища поляка Влодзімєжа Цімошевича та норвежця Торбйорна Ягланда. Обидва свого часу очолювали уряди своїх країн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>