Тарантіно проти Альмодовара

14.05.2009
Тарантіно проти Альмодовара

Джон Лассетер, творець фільму «Вгору», який відкривав фестиваль. (Фото Рейтер.)

Учора ввечері відкрився 62–й Каннський кінофестиваль. Цей найпрестижніший форум світового кіно триватиме до 24 травня, коли журі на чолі з французькою акторкою Ізабель Юппер оголосить лауреата головного призу — «Золотої пальми» та інших нагород. За «Золоту пальму» змагаються 20 художніх фільмів. Канни — це завжди парад зірок. Але навіть при цьому перелік режисерів, чиї фільми цього року претендують на «Золоту пальму», — це вже не просто парад зірок, а сузір’я найбільших суперстар світу.

 

Серед 20–ти грандів світової режисури — лише один американець, але його прізвище — Квентін Тарантіно. 1994 року його стрічка «Кримінальне чтиво» була відзначена «Золотою пальмою». Багато критиків вважають, що цього року 46–річний Тарантіно повторить успіх зі своєю новою роботою — драмою часів Другої світової війни «Безславні байстрюки» (Inglorious Bastards) із Бредом Піттом у головній ролі. Пітт грає солдата, який збирає групу американських євреїв, котрі потім відбувають до Європи вбивати нацистів на захоплених ними територіях.

73–річний ветеран британського кіно та один із кращих у світі представників так званого «лівого пролетарського кіно» Кен Лоуч удев’яте бере участь у головному конкурсі Канн. Він уже має «Золоту пальму» за історичну драму 2006 року про події в Ірландії початку ХХ століття «Вітер, що колише верес». Цього року Лоуч представив до конкурсу фільм «У пошуках Еріка» (Looking for Eric), в якому головну роль виконує... нападаючий футбольного клубу «Манчестер юнайтед» та збірної Франції Ерік Кантона. Він грає сам себе.

Новозеландська режисерка Джейн Кемпіон наразі залишається єдиною в історії фестивалю жінкою, фільм якої «Піаніно» був 1993 року відзначений «Золотою пальмою». Цього разу вона представить стрічку «Яскрава зірка» (Bright Star) про славетного англійського поета ХІХ століття Джона Кітса та кохання з його музою Фанні Броун. Данський режисер–авангардист Ларс фон Трієр переміг у Каннах 2000 року з мюзиклом–трагедією «Та, що танцює в темряві». Тепер він повертається з суперпровокативним фільмом жахів «Антихрист» (Antichrist), в якому стверджує, що Сатана, а не Бог, є творцем Всесвіту.

І це ще не вся «важка артилерія». Австрійський режисер Міхаель Ханеке, лауреат «Золотої пальми» за фільм «Піаністка» (головну роль у ньому виконала Ізабель Юппер) цього року привіз до Канн чорно–білий фільм «Біла стрічка» (The White Ribbon) — картину розвитку фашизму в маленькому німецькому селі на початку Другої світової війни.

Кінокритики вважають, що головна боротьба за «Золоту пальму» розгорнеться між фільмами Квентіна Тарантіно та Педро Альмодовара. Іспанець, який є улюбленцем каннської публіки та критиків і вже здобув гран–прі 1999 року, тепер покаже свою останню фантасмагорію — трилер «Розійняті обійми» (Los Abrazos Rotos) зі своєю улюбленою акторкою Пенелопою Крус у головній ролі.

Не можна не враховувати, що кінематографісти Азії (з Гонконгу, Китаю, Філіппін, Малайзії та Південної Кореї) висадили в Каннах також надзвичайно сильний зоряний десант. «Цього року в Канні зустрінуться усі великі імена світового кінематографа, але старі пси покажуть нам деякі нові трюки», — заявив артистичний директор фестивалю Тьєррі Фремо.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>