Шахти, леви, кияни й харків’яни

14.05.2009
Шахти, леви, кияни й харків’яни

Президент ФІФА Мішель Платіні і генсек Девід Тейлор: рішення далося чиновникам УЄФА з труднощами. (Фото Рейтер.)

Ще один крок у підготовці до Євро–2012 зроблено — вчора в полудень стали відомі українські й польські міста, обрані Європейським футбольним союзом із розширеного списку для прийняття матчів фінальної частини континентальної першості. Засідання виконкому УЄФА, що відбулося у вівторок і середу в Бухаресті, закінчилося трохи несподівано — від української сторони назвали очікувані Київ, Донецьк, передбачуваний (бо близький до Польщі) Львів і... Харків.

Столицю Слобожанщини спочатку записували до «глибоко резервних аеродромів». Але Харків спромігся обійти, здавалося б, уже благополучний Дніпропетровськ із його готовою «Дніпро–Ареною». Гроші президента ФК «Металіст», мільярдера Ігоря Ярославського, котрий за власний кошт реконструює стадіон та аеропорт, зробили свою справу. Додамо, що впродовж тривалого часу харківські бізнесмени вели справжню піар–війну (передусім зі Львовом), не шкодуючи грошей ані для реклами переваг свого міста, ані для висвітлення проблем конкурентів. У мас–медіа аж до останнього дня рябіло від проплачених матеріалів. Як виявилося, постраждав від такого натиску не Львів, а Дніпропетровськ, із яким — разом із Донецьком — мер Харкова Михайло Добкін хотів створити «золотий східноєвропейський трикутник» Євро–2012.

«У нас зараз єдина затримка — із реконструкцією аеропорту, який перебуває в державній власності. Решта задовольнило інспекторів УЄФА, тому ми вірили у свої можливості», — прокоментував «УМ» рішення виконкому Олег Засадний, який у Львівській міській раді курирує процес підготовки до чемпіонату Європи. Засадний каже, що набрані темпи робіт дозволять місту Лева підійти в найвищій готовності до 30 листопада, коли українські міста–господарі будуть затверджені ще раз.

Справді, заспокоюватися ще рано: у вчорашньому рішенні УЄФА є пункт, згідно з яким Харкову та Львову до 30 листопада належить підтвердити свої можливості в прийнятті матчів фінальної частини. У гіршому випадку обидва обласні центри можуть втратити таке право на користь двох резервних міст із Польщі. «Прокол» у подальшій розбудові своєї інфраструктури до Євро може позбавити владу наших міст не лише великих видатків, а й ще більших потенційних прибутків. За це, власне, й борються.

А дніпропетровцям можна лише нарікати на відсутність гідної позафутбольної інфраструктури, що й стало каменем спотикання для цього міста.

Із польського боку щасливчиками стали Варшава, Вроцлав, Познань та Гданськ. До останнього моменту із портовим Гданськом конкурував Краків, проте більші розміри майбутнього стадіону схилили шальки терезів на користь міста на березі Балтійського моря.

«Зробити остаточні висновки нам заважає економічна криза, — так коментує вчорашнє рішення президент УЄФА Мішель Платіні. — Поки найменше питань ми маємо до Києва та Донецька, але і їм ще треба серйозно працювати». Нагадаємо, що висновки єврофутбольних чиновників ґрунтувалися на даних офіційної делегації, яка проїхалась Україною та Польщею в середині квітня.

До речі, вчорашніми постановами УЄФА ще не підтверджене право Києва приймати фінал чемпіонату. Поки що Києву відводять лише по одному чверть– і півфіналу. Тільки в разі виконання додаткових умов щодо розвитку інфраструктури (транспорт, готелі, заклади харчування) українська столиця отримає заповітний фінал Євро–2012.

 

РІЗНЕ

Також на виконкомі УЄФА вирішили посилити боротьбу з расизмом у футболі. Функціонери пішли на новий, якщо не сказати революційний крок: відтепер арбітри мають право призупинити матч, якщо помітять на трибунах якийсь прояв расової нетерпимості. Детальні вказівки для рефері розроблять до липня, коли відбудеться чергове засідання виконавчого комітету УЄФА у Вільнюсі. Передбачають, що суддям можуть дозволити навіть анулювати результат поєдинку та зарахувати технічну поразку стороні, чиї фани поводитимуться нетолерантно.

Обрали в Бухаресті й місце проведення чемпіонату Європи 2011 року серед 19–річних юніорів. Вибір упав на Румунію, яка саме тоді святкуватиме сторічний ювілей своєї футбольної федерації.

А ще керівники європейського футболу вирішили заснувати свято: 19 травня — День масового футболу.