Державний підхід

09.09.2008

Так у нас повелося, що під час підготовки спортсменів до стартів мало хто простягає їм руку допомоги в нелегкій повсякденній праці. Зате коли вони повертаються з медалями найпрестижніших змагань, як–то Олімпійські ігри чи, рідше, чемпіонат світу, поруч із ними одразу з’являються десятки людей, начебто причетних до тріумфу.

Минулого тижня країною прокотилася хвиля заходів із вшанування призерів Олімпіади–2008 (на жаль, знову поза увагою залишилися ті, хто трохи не дотягнув до п’єдесталу). На честь героїв Пекіна та їхніх тренерів влаштовували урочисті прийоми фізкультурно–спортивні товариства й відомства, місцева влада, комерційні установи, національні федерації, уряд і Президент.

Дехто обмежувався квітами й грамотами, офіцерам Внутрішніх військ і Збройних сил присвоїли позачергові звання, чиновники в регіонах пообіцяли вирішити житлові проблеми. Прем’єр–міністр від імені держави вручила чеки на грошові винагороди; не обійшли олімпійців фінансовою увагою й спонсори НОКу. А федерація фехтування, наприклад, своїм чемпіонкам подарувала по автомобілю. Апофеозом урочистостей став п’ятничний прийом на честь атлетів у столичному Палаці «Україна» за участю Віктора Ющенка.

Дещо втомлені від надмірної уваги, але все ж щасливі спортсмени мали можливість поспілкуватися між собою, але й не відмовляли шанувальникам у фото на згадку. Потім призерів Ігор зібрали на сцені, а «простим смертним», хто не привіз із Китаю медалі, виділили місця в залі. У своєму виступі президент НОК Сергій Бубка подякував державі за підготовку команди до Олімпіади і звернув увагу на проблеми: бракує спортивних баз належного рівня, незадовільна оплата тренерської праці, незадовільні побутові умови атлетів. Міністр у справах молоді, сім’ї та спорту Юрій Павленко окреслив завдання на наступний період — поліпшення умов функціонування дитячих спортивних шкіл, зведення нових споруд, організація належної олімпійської підготовки.

Президент України назвав виступ нашої команди в Пекіні «шаленою перемогою», яка додала енергії всій нації. Віктор Ющенко подякував усім, хто працював заради успіху, й побажав надалі «так тримати». При цьому глава держави зазначив, що для продовження приємних спортивних традицій ще слід «багато чого зробити». Після цього Президент під оплески залу нагородив державними орденами й медалями всіх призерів Олімпійських ігор, їхніх тренерів, обслуговуючий персонал збірної.

Від імені атлетів чемпіонка Пекіну–2008 з легкоатлетичного багатоборства Наталія Добринська подарувала Ющенку спортивний костюм і шпагу. Вінничанка розповіла, що під час змагань на адресу команди до Піднебесної прийшло три мішки телеграм (невже хтось ще й досі шле телеграми, які потім складають у мішки? — Авт.). Подякував за підтримку від імені тренерів наставник фехтувальної збірної Вадим Гутцайт. Хвилюючись від нечастого застосування української мови, олімпійський чемпіон 1992 року часом помилявся, читаючи написаний для нього текст, але й відзначив рішення Президента підвищити спортсменам державні стипендії.

Завершилося урочисте дійство концертом, першим у якому гімн наших олімпійців у Пекіні — пісню «Чемпіони» — виконав Віталій Козловський, але й на цьому вечір для більшості спортсменів не закінчився: вони встигли побувати на влаштованому для них фуршеті, а деякі — ще й засвітитися в нічному ефірі на телебаченні.