Підмочені результати

09.09.2008
Підмочені результати

На п’єдесталі Масса (ліворуч) був нижче за Хемілтона, але пізніше судді переможцем визнали саме його. (Фото Рейтер.)

На Гран–прі Бельгії було все те, за що шанувальники люблять ці перегони: високі швидкості, розбиті боліди та карколомні зміни ситуації на трасі. Свої корективи вніс дощ, який пройшов у Спа перед самим стартом, а потім знову нагадав про себе за лічені кола до фінішу. У підсумку частина пілотів закінчувала гонку на «сухих» шинах.

Право стартувати з першої позиції в кваліфікації завоював британський представник «Макларен» Льюїс Хемілтон. Другий час показав бразилець Феліпе Масса з «Феррарі». Наступні дві позиції за їхніми спинами також посіли пілоти цих двох стаєнь — Кіммі Райкконен з команди «червоних» та Хейкі Ковалайнен із «Макларена». Уже на старті фін обігнав номінальних лідерів, після чого четвірка почала відриватися від переслідувачів. Останні, втім, вирішували свої турнірні завдання і боролися за місця в заліковій вісімці.

До останнього кола Райкконен не віддавав суперникам позицію лідера пелотону. І не віддав би, якби не вже згаданий дощ. Фінський гонщик вирішив не переходити на дощовий комплект шин і поплатився за це. Спочатку його легко пройшов переслідувач Хемілтон, а на останньому колі Кіммі взагалі розбив свій болід. А перемога була так близько...

Другим приїхав Масса, третім же фінішну пряму перетнув Нік Хайдфельд на БМВ. Здавалося, все зрозуміло, але свої корективи внесли судді. Виявляється, в боротьбі з фіном за першу позицію Хемілтон порушив правила обгону. Такі дії вилилися для нього в 25 секунд штрафу і втрату першого місця. У результаті темношкірий британець опинився на третій позиції. У заліковій вісімці фінішувало одразу двоє пілотів «стайні» «Торо россо», що нечасто трапляється з представниками цієї команди.

Така невдача для Хемілтона мала ще один негативний бік — в особистому заліку чемпіонату його майже наздогнав тріумфатор недільних перегонів Масса. Від першого місця бразильця тепер відділяє всього два пункти. Далі буде цікавіше.

Орест ПЕТРІВ

 

ТАБЛО

Чемпіонат з автоперегонів у класі «Формула–1».

13–й етап. «Гран–прі Бельгії»(Спа, 308,052 км; 44 кола)

Залікова вісімка: Масса («Феррарі») — 1:22.59,394; Хайдфельд («БМВ–Заубер») — відставання 9,383; Хемілтон («Макларен») — +10,539; Алонсо («Рено») — +14,478; Феттель («Торо россо») — +14,576; Кубіца («БМВ–Заубер») — +15,037; Бурде («Торо россо») — +16,735; Уеббер («Ред булл») — +42,776.

Особистий залік чемпіонату: Хемілтон — 76, Масса — 74, Кубіца — 58, Райкконен («Феррарі») — 57, Хайдфельд — 49, Ковалайнен — 43, Труллі — 26, Алонсо — 23, Уеббер — 19...

Кубок конструкторів: «Феррарі» — 131, «Макларен» — 119, «БМВ–Заубер» — 107, «Тойота» — 41, «Рено» — 36, «Ред булл» — 25, «Уїльямс» — 17, «Торо россо» — 17, «Хонда» — 14.