Територія меду

Територія меду

Цього року Свято меду цілком може претендувати на звання міні–фестивалю. Буде ще солодше, ніж було, а також буде на що подивитися, що послухати, під що досхочу натанцюватися і чому навчитися. «Це вперше ми робимо повноцінне етнографічне свято, куди можна буде прийти цілою родиною і не лише скуштувати меду, а й весело та цікаво провести час», — розповів «УМ» заступник голови оргкомітету Свята меду Юрій Рифяк. Традиційно свято приурочене до святкувань Медового Спаса, і його учасників, як завжди, привітає головний бджоляр України — Президент Віктор Ющенко.

Дитсадки повертаються

Дитсадки повертаються

У Черкасах не вистачає дитячих садків. 53 дошкільні заклади не в змозі прийняти всіх бажаючих. Через це 700 маленьких черкащан від одного до п’яти років, які мешкають у центральній частині міста та в мікрорайоні Митниця, сидять із мамами вдома.

Трипільська толока

Трипільська толока

Трипільську толоку організував у селі Леге­дзиному Тальнівського району Черкаської області директор Державного історико–культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чаба­нюк. На його заклик — помазати копію двоповерхової трипільської хати — відгукнулися ентузіасти з усієї Ук­раїни. «Окрім черкащан, до нас приїхали друзі з Вінниці, Києва, Херсона. Тож нам вдалося зробити 30 тонн замісу і закидати вальками весь дерев’яний каркас і підлогу трипільської будівлі. Загалом на толоку з’їхалися 90 осіб», — розповідає «Україні молодій» пан Владислав.

Від супутника не сховаєшся

Від супутника не сховаєшся

Мине зовсім небагато часу, як практично кожен землянин зможе визначати своє місце на поверхні планети з точністю до сантиметра, а момент свого перебування в ньому — з точністю до мікросекунди. Уже нині зробити це дозволяють американська система GPS та російська система ГЛОНАСС, які спираються на космічні супутникові мережі, а до 2015 року планується розгорнути аналогічну західноєвропейську систему Galileo. От тільки необхідну точність вони дають не завжди, бо залежать від волі власників — у періоди міжнародних криз інформація раптом починає «огрублюватися» до сотень метрів, знижується її достовірність. Та якщо сателітарні комплекси доповнити мережею наземних станцій, котрі вноситимуть відповідні корективи, то кінцевий споживач отримуватиме точну інформацію в будь–якому разі.

Всі статті рубрики