Територія меду

15.08.2008
Територія меду

Мед стіною.

Цього року Свято меду цілком може претендувати на звання міні–фестивалю. Буде ще солодше, ніж було, а також буде на що подивитися, що послухати, під що досхочу натанцюватися і чому навчитися. «Це вперше ми робимо повноцінне етнографічне свято, куди можна буде прийти цілою родиною і не лише скуштувати меду, а й весело та цікаво провести час», — розповів «УМ» заступник голови оргкомітету Свята меду Юрій Рифяк. Традиційно свято приурочене до святкувань Медового Спаса, і його учасників, як завжди, привітає головний бджоляр України — Президент Віктор Ющенко.

Незвичайну атмосферу обіцяє вже саме місце проведення фесту: серед старовинних хат–мазанок, дерев’яних церков та вітряків Музею народного побуту в селищі Пирогів, на свіжому повітрі, далеко від міського шуму. Як завжди, відбудеться ярмарок меду, медових напоїв та всіляких «дарів пасіки». Свято збере найкращих бджолярів України, тож хто скуштує — не пошкодує. Вони змагатимуться на Першому всеукраїнському медовому чемпіонаті. Серед 33 його номінацій не лише найкращі зразки «медотворчості», а й мистецькі конкурси на пасічну тематику: фільми, картини, вироби народного пасічно–прикладного мистецтва. Кращих із кращих визначить поважне журі, яке очолить сер Норман Волш із Північної Ірландії — дворазовий володар Кубка світу з якості меду, кавалер Ордена Британської Імперії.

Власне, народні майстри проводитимуть майстер–класи, як і на будь–якому поважному етнофестивалі, але родзинкою є саме спеціалізація майстрів: вас навчать робити вулики, працювати з пасікою й бджолами, ліпити «шедеври» з воску і багато іншого, чого на звичайних музичних дійствах ви не побачите. Та і меломанів ніхто не обділятиме — на великому концерті можна буде почути як фольклорні ансамблі, так і сучасну українську музику. Виступатимуть «Буття», «Родослав», «Чорнобривці», «Володар», «Сіверські клейноди», «Країна», а також Ірина Шинкарук, Анатолій Матвійчук та гурт «Ан­титіла». Можна буде навчи­тися старовинних українських танців і хороводів літнього циклу. Школа українських традиційних бойових мистецтв «Спас» покаже клас. Традиційно пройде Парад хоругов бджолярських братств.

Отож приходьте — насолоду гарантовано.