Трипільська толока

15.08.2008
Трипільська толока

Допомогти музею замісити глину, обмазати трипільську хату приїхали 90 волонтерів. (Фото Наталії ГРАЧОВОЇ.)

Трипільську толоку організував у селі Леге­дзиному Тальнівського району Черкаської області директор Державного історико–культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чаба­нюк. На його заклик — помазати копію двоповерхової трипільської хати — відгукнулися ентузіасти з усієї Ук­раїни. «Окрім черкащан, до нас приїхали друзі з Вінниці, Києва, Херсона. Тож нам вдалося зробити 30 тонн замісу і закидати вальками весь дерев’яний каркас і підлогу трипільської будівлі. Загалом на толоку з’їхалися 90 осіб», — розповідає «Україні молодій» пан Владислав.

Закликати народ на толоку директор Державного історико–культурного заповідника «Трипільська культура» був змушений не від гарного життя. Адже цього року заповідник не одержав жодної копійки з державної програми «Золота підкова Черкащини». І щоб хата не стала довгобудом, бо її спорудження триває вже два роки, директор звернувся до своїх друзів. До холодів у заповіднику планують зробити ще одну толоку. Тоді там загладять стіни та підлогу, а вже весною розфарбують стіни, зроблять піч, тобто облаштують точну модель трипільського житла. У самій хаті організують гончарну майстерню та сувенірну лавку.

Водночас недобудованими на території заповідника залишаються ще дві одноповерхові трипільські хати — вони досі не накриті очеретом. Між тим сам музей готовий на 80%. Але на його завершення — на благоустрій, облаштування експозиції, для якої у фондах зібрано 3000 одиниць трипільського посуду, фігурок людей та тварин, ритуальних речей — також бракує коштів.

 

ДОВІДКА «УМ»

Державний історико–культурний заповідник «Трипільська культура» почав функціонувати у 2003 році. До нього входить територія 11 трипільських поселень, котрі вважаються найбільшими у світі періоду мідно–кам’яного віку. Поселення Тальянки займали площу 450 га. Вони розкидані в межах трьох районів Черкащини — Тальнівського, Уманського та Звенигородського. Загальна заповідна територія — 2000 га.