Ким ми були?

Ким ми були?

Рядки цього документа прочитати непросто: його затер час. А втім, зміст зрозумілий. 25 жовтня 1917 року прокурор Полтавського окружного суду надіслав цю телеграму начальнику Роменської повітової міліції і застеріг, що в разі появи Леніна на території повіту його належить арештувати. Є й відповідь, датована десятим листопада: Леніна на території повіту немає, за даними, він у Петрограді.

Ото природа начудила!

Ото природа начудила!

Свого часу «УМ» повідомляла про оголошення загальнодержавного конкурсу, спрямованого на пропаганду унікального природного світу України та привернення уваги до об’єктів, що мають великі туристичні перспективи. Згідно з умовами акції, цього разу вони повинні бути обов’язково нерукотворними (раніше, як відомо, відбір проводився з–поміж пам’яток архітектури). Кожен регіон має представити не більше трьох своїх найвизначніших природних пам’яток, Тернопільщина зі своїми вже визначилася. На засіданні регіонального оргкомітету акції «7 природних чудес України» на голосування було виставлено такі справді унікальні природні пам’ятки області як заповідник «Медобори», Росилівські водоспади, Берем’янська стінка, Касперівський сфінкс, Кременецькі гори, підземні печери та Дністровський каньйон. Найбільше голосів набрали два останні об’єкти, рівних яким в Україні справді немає.

Начиталися Гаррі Поттера

Начиталися Гаррі Поттера

На Черкащині знайшли зниклих підлітків із міста Шпола — 13–річних Ігоря Чумаченка та Георгія Калашніка. Ще 14 січня хлопці вдосвіта пішли посівати до дядька і наче крізь землю провалилися. Коли вони не повернулися додому через кілька годин, як обіцяли, їхні рідні — 34–річна мати Ігоря — Олена та її чоловік Дмитро й бабуся Георгія — 55–річна Надія Тремба — кинулися на пошуки. Разом із рідними зниклих дітей шукали їхні сусіди та знайомі, працівники тамтешнього молокозаводу, на ноги підняли міліцію. Розглядалося кілька версій того, що сталося, у тому числі й убивство дітей. За фактом їхнього зникнення прокуратура Шполянського району порушила кримінальну справу за статтею «Умисне вбивство двох або більше осіб» Кримінального кодексу. Однак і правоохоронці, і родичі зниклих підлітків не втрачали надії, що Жора та Ігор живі. Адже від людей вдалося дізнатися, що вдень 14 січня хлопці купували на заправці за Шполою газовану воду. А вже ввечері були на переїзді «Сигнаївка» за 11 км від міста. Потім бачили «мандрівників» і біля Черкаського автовокзалу.

Всі статті рубрики