Начиталися Гаррі Поттера

31.01.2008

На Черкащині знайшли зниклих підлітків із міста Шпола — 13–річних Ігоря Чумаченка та Георгія Калашніка. Ще 14 січня хлопці вдосвіта пішли посівати до дядька і наче крізь землю провалилися. Коли вони не повернулися додому через кілька годин, як обіцяли, їхні рідні — 34–річна мати Ігоря — Олена та її чоловік Дмитро й бабуся Георгія — 55–річна Надія Тремба — кинулися на пошуки. Разом із рідними зниклих дітей шукали їхні сусіди та знайомі, працівники тамтешнього молокозаводу, на ноги підняли міліцію. Розглядалося кілька версій того, що сталося, у тому числі й убивство дітей. За фактом їхнього зникнення прокуратура Шполянського району порушила кримінальну справу за статтею «Умисне вбивство двох або більше осіб» Кримінального кодексу. Однак і правоохоронці, і родичі зниклих підлітків не втрачали надії, що Жора та Ігор живі. Адже від людей вдалося дізнатися, що вдень 14 січня хлопці купували на заправці за Шполою газовану воду. А вже ввечері були на переїзді «Сигнаївка» за 11 км від міста. Потім бачили «мандрівників» і біля Черкаського автовокзалу.

Мати Ігоря згадала, що її син та Георгій прочитали всі сім книжок про Гаррі Поттера. За якихось три дні до зникнення хлопці гортали ту книжку та про щось перешіптувались. Олена каже, що Жора розповідав бабусі, що буцімто схожий на Гаррі. А ще фантазував, що на роль Поттера шукають актора і казав, що він би підійшов, от лише окуляри треба. З тими книжками про Поттера хлопці й гайнули в подорож. Вони пройшли пішки близько 100 км. У Черкасах здійснили свою давню мрію — поласували в «Макдональдзі». А тоді кілька ночей ночували в порожньому згорілому будинку на розі вулиць Хмельницького та Гоголя. А після вирішили йти в Канівський будинок–інтернат. Бо від друзів чули, що інтернату допомагають іноземці і там дітям роздають одяг, гроші та мобілки. Словом, Ігор та Жора гайнули на дніпровську дамбу, аби перейти на лівий берег Дніпра, щоб дістатися Канева. Але охоронці не пустили їх на переправу. Зате «порадили» йти льодом. Що діти й зробили. Вже ближче до лівого берега Кременчуцького водосховища Жора по пояс провалився під кригу. Після того як вибралися з крижаного полону, діти прибилися в дачний кооператив біля села Чапаївка та забрели в один із будинків. Там розпалили камін, висушили одяг і повечеряли тим, що знайшли в будинку. Два дні хлопці жили в будинку, доки їх там не застав господар. Тоді хлопці «оселилися» на сусідській дачі. Той же чоловік, запідозривши, що в сусідів є непрохані «гості», навідався і на ту дачу. Діти саме чистили картоплю і збиралися її смажити. Чоловік викликав міліцію. Але правоохоронців дочекався тільки Ігор. Жора босоніж гайнув світ заочі. В сусідньому селі Хвилівка в крайній хаті він просив їсти та казав, що за ним женуться й хочуть убити. Господиня дала йому сала і хліба й випровадила геть. При цьому її не зачепило те, що дитина боса та в одній сорочці. Вже згодом хлопця міліція знайшла за допомогою службових собак.

Як розповів «УМ» заступник начальника УМВС у Черкаській області Юрій Земляков, свою подорож діти мотивували тим, що після прочитаних книг про Гаррі Поттера вони йшли шукати країну, де гарно живуть діти.