Українка стала абсолютною чемпіонкою... США

22.12.2007
Українка стала абсолютною чемпіонкою... США

Тая Кузнєцова з американськими призами.

Про те, що Таїсія Кузнєцова стала першою українкою, яка взяла участь у знаменитому турнірі сильних тілом «Арнольд Классік», «УМ» писала. Щоправда, її виступ був показовим, і результати не фіксували. Після того Таїсія разом із батьком–тренером залишилася за океаном на три місяці — прийняла пропозицію там потренуватися. Найголовніше — у США її помітили. Тож не дивно, що тендітна дніпропетровчанка саме на американських теренах досягла свого найбільшого успіху за вже десятирічну кар’єру в пауерліфтингу. По поверненні з–за океану спортсменка відразу зателефонувала до дніпропетровського корпункту «України молодої» й повідомила про перемогу на чемпіонаті США в абсолютній першості.

 

— Таю, що це були за змагання і як ти на них потрапила?

— Це був відкритий чемпіонат Сполучених Штатів Америки з двох дисциплін — пауерліфтингу та жиму лежачи. Запросила мене американська федерація пауерліфтингу. Змагання проходили у місті Йорк, штат Пенсильванія.

— Ти виступала у своїй звичній категорії?

— Так, у категорії до 48 кілограмів.

— Із ким суперничала?

— Часто–густо це були такі спортсменки, що я й уявити не могла, як із ними змагатися. Маю на увазі суто зовнішні дані. Тим паче, три доби ми фактично не спали. Однак саме я у своїй категорії стала переможницею. Причому в присіданні та становій тязі встановила світові рекорди за версією IPA. Радує, що мені зарахували всі спроби. Другі підходи у мене були найневдалішими, а треті — найуспішнішими.

— А на абсолютне чемпіонство розраховувала?

— Це для мене все ж стало несподіванкою. Хоча в глибині душі й сподівалася принаймні на призове місце. Навіть коли нагородили, не могла повірити, що це — за абсолютну першість.

— Як визначається абсолютне чемпіонство?

— Існує спеціальна формула, де враховуються і піднята вага, і особиста.

— Чим тебе нагородили?

— Я отримала відразу чотири призи. Такі монументальні орли своєю красою просто вражають (маються на увазі статуетки. — Ред.). Ледве їх довезли. Також мене визнали найкращою у своїй ваговій категорії за всю історію пауерліфтингу і дали за це невелику грошову винагороду. У моїй спортивній біографії цей успіх найвагоміший.

— Які найближчі плани?

— Уже цієї суботи братиму участь у міжнародному турнірі «Кубок Чорного моря» в Одесі.