Помилки залишилися в минулому

18.09.2007
Помилки залишилися в минулому

Львів’яни вслухаються в слова лідера нації. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Президент — за свою команду

На виборах 30 вересня перемогу здобудуть демократичні сили — у цьому немає жодних сумнівів. Принаймні у Президента, який переконаний, що «демократія переможе, і на багато років наперед». «Ми будемо мати демократичний парламент і демократичний уряд, який захоче мати зміни в нашій економіці, нашому соціальному, гуманітарному житті. Але треба виконати одну умову — ми всі повинні бути єдині», — сказав Віктор Ющенко, виступаючи минулої суботи у Львові на народному вічі. Майдан Свободи, на якому відбувся цей захід, був заповнений ущерть.

За словами Президента, він не ідеалізує ситуацію в демократичних силах, але вони вже зробили висновки з власних прорахунків. «Я не допущу у своїй команді повторення помилок минулого. Я не дам розвинутися порожнім амбіціям. Із виборчих списків пішли ті люди, які дискредитували українську демократію. Сьогодні демократичні сили перебувають у діалозі», — наголосив В. Ю., закликавши ці сили до стійкого об’єднання. «Кожна людина, яка хоч одну фразу скаже на роз’єднання українських сил, — це людина, що працює проти українського інтересу. Досить жити приватними амбіціями. Досить жити портфельними інтересами. Досить жити подвійними стандартами. Треба говорити про національні пріоритети, які об’єднують усіх демократів». Ющенко висловив переконання в тому, що «молода команда на чолі з Юрієм Луценком» справді зробить усе необхідне для того, аби скасувати недоторканність і «взяти корупцію за горло».

Під час віча у присутності глави держави було поставлено символічний тримільйонний підпис у листі за скасування депутатської недоторканності: цей «автограф» належить президентові Форуму книговидавців Олександрі Коваль. 2 999 999–м під листом підписався фронтмен гурту «Океан Ельзи», кандидат у депутати від блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Святослав Вакарчук.

Віктор Ющенко подякував усім, хто підписався під вимогою, і закликав інші мільйони «стати на нашу сторону». «Я прошу вас підтримати мою команду — «Нашої України — Народної самооборони», — звернувся В. Ю. до львівської, та й не лише, громади. І пояснив: — Я, як Президент, як громадянин, переконаний, маю право на це прохання, бо саме вони є тією силою — патріотами і професіоналами, яка здатна ефективно допомогти мені здійснити наші плани».

«Наша» мета — 226

Зі Львова Президент вирушив до Івано–Франківська. Послухати главу держави на Вічевий майдан і прилеглі вулиці обласного центру, за оцінками правоохоронних органів, прийшло понад 15 тисяч прикарпатців.

Лідер нації промовляв до народу з оптимізмом і вірою у майбутнє. «Ми хочемо, — сказав він, — бачити Соборну Українську державу, єдину по всьому периметру державного кордону. Ми хочемо бачити цілісний український народ, не порізаний на Схід і Захід, ні на федерації, ні на конфедерації... Ми хочемо бачити націю, яку об’єднують пріоритети майбутнього». Усе це, а також новий, значно вищий рівень соціально–економічного та гуманітарного розвитку нашої країни, за словами Віктора Ющенка, можливе лише за однієї умови — наявності в новій Верховній Раді 226 демократичних голосів. «2008–й рік, — зазначив Президент, — ми повинні почати з новою демократичною більшістю в парламенті й із новою концепцією розвитку держави».

Щодо гарячкових ініціатив «регіоналів», які знову витягнули з рукава засмальцьовану політичну карту возвеличення російськомовності, то Президент однозначно виступає за «єдину українську державну мову як мову материнську» і не вірить, що «мова іншої країни може нас консолідувати як українців».

Виступ глави держави іванофранківці неодноразово переривали оплесками і скандуванням «Ю–щен–ко!». Реакція прогнозована, адже Прикарпаття — регіон, де пропрезидентська політична сила на минулих парламентських виборах отримала наймасовішу електоральну підтримку.