Зміцнення, а не руйнація партнерства підтримки України

15:22, 19.02.2024
Зміцнення, а не руйнація партнерства підтримки України

Західні лдери під час Мюнхенської безпекової конференції. (Фото Офісу президента)

Десять років Україну намагається розшматувати на частини і знищити як державу путінський деспотичний режим . Із 24.02. 22 р. кремль пробує таке реалізувати через широкомасштабну збройну агресію .

  

Проте завдяки героїчним зусиллям ЗСУ та української нації сучасному антихристу путіну не вдалося реалізувати такий пекельний сценарій . У значній мірі через потужну мілітарну , фінансово - економічну , політико - дипломатичну і гуманітарну підтримку країн - партнерів глобальної демократії під лідерством США , ЄС і НАТО.

  

Свідченням подібного стали і цьогорічні саміти із економічних та безпекових питань у Давосі і Мюнхені , рішення " великої  сімки " , ухвали Рамштайну . І хоча передвиборчі політичні змагання дещо загальмували підтримку США , є упевненість ,  що незабаром американське фінансування української сторони буде розблоковано .

  

Є необхідність окремо виділити потужну підтримку Києва з боку  Великобританії . Як на урядовому рівні , так і від королівського двору .  Острівна країна відчутно посилила спроможності ЗСУ на фронті танками " Challenger" , ракетами " Storm Shadow ", артсистемами , різною амуніцією . Пам'ятаємо візити у майже блокадний Київ прем'єр-міністра Б .Джонсона і його колег Л . Трас і Р. Сунака , ухвалення так потрібних воюючій країні  багатьох рішень на Даунінг стріт , 10 .

  

Особливою є роль королівської родини . До і після інавгурації король Чарльз lll постійно позиціонує себе щирим прихильником України ,  рішуче і послідовно засуджує агресію росії проти нашої країни . Сприяє уряду у підтримці Києва та закликає світ спільними зусиллями подолати кремлівського монстра .

  

Останнім часом ,  у зв'язку із погіршенням стану здоров'я , монарх проходить курс лікування . Але українське питання постійно перебуває у полі зору короля .

 

Зайве наголошувати на тому , що українство загалом бажає монарху швидкого одужання .

  

Водночас , виникають морально - етичні обставини , що можуть затьмарити стосунки української держави із родиною Віндзорів  та урядом Великобританії .

  

Так ,18.02.24 р. ранком на телеканалі 2+2 демонструвався український фільм про обставини трагічної загибелі принцеси Діани. В якому непереконливо і тенденційно викладено версію начебто причетності до загибелі народної принцеси королівської родини і ,зокрема , чоловіка королеви Єлизавети ll , герцога Едінбургського Філіпа . А також суперечливо викладено стосунки у родині Чарльза і Діани .

   

Закономірно виникають запитання . Чи на часі такий фільм ? Коли країна бореться за виживання і потребує партнерської допомоги Лондона . Коли уособлення такого король Чарльз lll хворіє і потребує солідарності  власного народу і громадськості країн союзників і партнерів .

  

Чи такий контент фільму відповідає Кодексу етики українського журналіста . Де у ст. 3 зазначається , що " журналіст повинен з повагою ставитися до приватного життя людини " . У ст. 4 , що " журналіст не може називати людину злочинцем до відповідного рішення суду " . У ст. 9 , що " ...неприпустимим є розповсюдження інформації , що містить упередженість чи необгрунтовані звинувачення ".

  

Напевно подібне є предметом обговорення у  Комісії із журналістської етики НСЖУ та розгляду у  Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення .

  

Враховуючи масштаби інформаційно - психологічних операцій кремля проти України  ( ситуація із генералом В. Залужним ) , подібний факт мав би стати предметом дослідження і СБУ.

  

В сучасних  умовах від усіх складових українського суспільства вимагається пильність і виваженість у доцільності діяльності , що може зашкодити справі повної деокупації суверенної території Вітчизни . Адже медійна доцільність не повинна домінувати над забезпеченням національної і державної безпеки .

 

Василь БОГДАН, експерт з питань безпеки, генерал - лейтенант